Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 932777 razy)
|
Daniel_dn
Go
|
Bardzo mi miło gościć ponownie na tym wątku Lekarkę. Do nieśmiertelności człowiek musi być przygotowany i Bóg nie pozwoli człowiekowi zerwać jabłka z drzewa życia. To znaczy na marne idą starania człowieka na przedłużenie życia poprzez rozwój medycyny, przeszczepy, genetykę itp. Prędzej nastąpi Apokalipsa niż człowiek osiągnie fizyczną nieśmiertelność w sprzeczności z Bogiem. Najpierw wszyscy umrzemy fizycznie ( część w Apokalipsie), a potem nastąpi Sąd Ostateczny, na którym Bóg wybierze godnych do życia wiecznego ze wszystkich ludzi żyjących kiedykolwiek na ziemi. Jest to liczba znana. Pojęcie czasu jest dla Boga szersze. To co dla nas jest przeszłością i przyszłością, dla Boga jest teraźniejszością.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Teraz widać jak na dłoni jaka przepaść w poglądach pomiędzy nami występuje.
Daniel
To właśnie dzieli ludzi na całym świecie i prowadzi do nieporozumień. Czlowiek jest w błedzie mysląc ,ze gdyby wszyscy byli tacy sami ,to byloby nudno.Nie ;dlaczego tak mialoby byc? Bylby wreszcie spokuj ,przy założeniu oczywiscie ,ze te poglądy zgodne by były z wolą Bożą.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
To znaczy na marne idą starania człowieka na przedłużenie życia poprzez rozwój medycyny, przeszczepy, genetykę itp. Daniel
No Danielu ,tu sie zgodze w stu procentach.Jest to dobre owszem dla jednostki ,bo kazdy chce zyc ,ale nie dla gatunku...
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Maryja nie uchroniła Polski przed gniewem Boga, w wręcz przeciwnie ten gniew się potęguje. Na naszych oczach odbywa się umieranie narodu. Wygląda na to, że nie będzie już kary na następne pokolenia, bo tych pokoleń nie będzie.
Daniel
Daniel ,Polska juz nie raz umierala i sie odradzala.I tak jest z niejednym panstwem czy narodem. Daniel ,czy ty myslisz ,ze Bog sobie wybrala na narod wybrany Polakow? A miejsce najlepsze na swiecie ,to Polska ? Cóż to znowu za poglądy? Tylko nie pisz czasem ,ze mieszasz w to ZO?,a z reszta chyba juz to napisales...
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Elmo co ty mi sugerujesz. Bóg nie ma wybranego żadnego narodu, ani Polaków, ani Żydów. Polska nie jest najlepsza na świecie i nie jest to też Jerozolima. Bóg jest wstanie zniszczyć wszystko, całą ziemię i to zrobi zgodnie z przepowiednią. Bóg obecnie nie dzieli ludzi na narody tylko na ... Jedno jest pewne, każdy z osobna zostanie osądzony na Sądzie Ostatecznym i nie będzie to miało znaczenia z jakiego narodu jest, jakim językiem mówił i jaką religię wyznawał. A ŻO ma tylko te znaczenie, że przedłuża życie fizyczne i rozjaśnia umysł, a raczej zdejmuje blokady rozwojowe. Jednak chyba nie to jest najważniejsze w ŻO. Myślę, że najważniejsze jest to, że decydujemy się na przełamanie stereotypów odziedziczonych po rodzicach. Przerywamy ten zaklęty krąg i otwieramy się na wiedzę. Przez to inaczej widzimy świat i dostrzegamy to, co przez lata było dla nas nie dostępne. Nasza dusza może zostać uleczona tylko w ciele. Nie jest więc bez znaczenia ŻO.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Daniel ,nie jest napisane w Biblii ,ze Bog zniszczy ziemie,wprost przeciwnie ,ma byc na niej raj ,tak jak mialo byc na początku(jesli juz chodzi o scislosc). Czemu ten wątek nazwałeś " Polska sercem"?
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Ma być raj dla wybranych, ale nie koniecznie na ziemi w takim sensie fizycznym jak to potocznie się uważa. Poza tym wybrani nie będą mieć już powłoki cielesnej, bo to bardzo ogranicza niemal wszystko. Za wcześnie za zdradzenie znaczenia nazwy tego wątku. Ale możesz zgadywać.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Daniel ,nie wim jaką ty masz Biblie ,ale w mojej pisze ,ze 144 tyś .ma być powolane do zycia w niebie ,a reszta na rajskiej ziemi-to tak w skrocie. A zgadywać mi sie nie chce ,juz nie lubie zgadywanek ,codziennie musze cos zgadywac( chodzi o dzieci ). Pozdrawiam i dobrej nocy zycze.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Nie bardzo rozumie co masz na myśli pisząc: " a reszta na rajskiej ziemi" . Chyba w piekle?
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Nie bardzo rozumie co masz na myśli pisząc: " a reszta na rajskiej ziemi" . Chyba w piekle?
Daniel
Daniel ,przeczytaj sobie Ksiege Objawienia ,przeciez nie bede Ci jej calej przepisywala na forum. W skrocie : 144 tys maja byc powolani do zycia w niebie i zasisc obok Boga aby sprawowac wladze nad ludzmi zyjacymi na rajskiej ziemi ( to jest ta reszta ,o ktorej pisalam ,z ludzi wybranych ,ktorzy przezyja wielki ucisk).Bo z tego co pisze w Biblii wynika ,ze wszyscy zmarli powstana na sad ostateczny ,jedni beda powolani do zycia wiecznego a drudzy na " druga smierc"-to jest w wielkim skrocie Daniel.Poczytaj Objawienie.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Elmo już Ci raz zadałem pytanie: Jaką ty masz Biblię? Takie sformułowanie jak "rajska ziemia" nie występuje w Biblii. Przeczytaj to jeszcze raz. Końcówka jest jednak prawidłowa. Księga Objawienia to Apokalipsa Św. Jana.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Daniel ,tak sie mowi :" rajska ziemia" ,owszem nie ma tego sformuowania w Biblii .Jak mam niby powiedziec? Ty napisales z tego co zrozumialam ,ze do zycia bedzie powolane tylko 144 tys.i nie koniecznie na ziemi?Tak? Ale Ksiega Objawienia mowi cos innego.Ja mam Biblie Tysiaclecia i kiedys mi dali tez Biblie Swiadkowie Jehowy.Z tej od nich korzystam częściej.Ale nie roznią sie wiele.Interpretacja jest ta sama,z tym ,ze tu czesciej wystepuje imie Boga jako Jehowa.Szczerze mowiac nie lubie tego tlumaczenia ,bo imie Boga to JHVH ,no ale oni sobie wymyslili ,ze to Jehowa. No ale czy w tej czy w tamtej nie pisze tylko ze 144 tys.bedzie powolanych do zycia wiecznego ,beda tez inni,ktorzy beda zamieszkiwac ziemie.Daniel ,to jest opisane w Apokalipsie.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Bóg ma wiele imion i nie ma znaczenia jak się do niego zwracasz. Po Apokalipsie nie będzie już życia na ziemi. Świadkowie Jehowy wyobrażają sobie raj jako zielone łąki na ziemi i może dlatego masz takie skojarzenia, że ziemia będzie dla tych innych. Nie będzie i nie będzie już żadnego człowieka żywego na niej.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Ale o czym Ty Daniel piszesz ? Nie mam takich skojarzen dlatego ,ze tak mowią SJ ,tylko pisze tak w Biblii.A Ty gdzie wyczytales ,ze nie bedzie zadnego zywego czlowieka na ziemi?.Tak pytam ,bo mnie to interesuje. Co do SJ ,to wiem mniej wiecej jakie oni maja poglady.I widze jaka oni pałają nadzieją na zmartwychwstanie i zycie wieczne.Ja jednak jestem bardziej sceptyczna i tak naprawde ,to nie wiem ,co będzie po smierci,co po Apokalipsie i co Bog zamierzył.Wiem tylko jedno i jednego jestem pewna ,ze Bóg istnieje ,ze jest stworcą wszystkiego,ze ci co sie urodzili musza umrzec.Tego jestem pewna. Jak poszukam w Biblii to, o czym pisalam ,to napisze Ci wersety. Tak SJ wyobrazaja sobie to jako zielone łąki i lew obok baranka i dzieci bawiące się z nimi.Dla mnie to troche naiwne ,ale przynajmiej mają nadzieje i pokoj ducha i to ich w pewnym sensie "odpręza" ,nie są pochłonięci tak bardzo problemami tego świata.Mnie daleko do takiego optymizmu.Czasem ich podziwiam ,czasem mysle ,ze są naiwni.No ,ale to takie moje spostrzezenie. Pozdrawiam .
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Elmo przeczytaj jeszcze raz Apokalipsę i może znajdziesz wersety, bo ja ich nie znalazłem.
Chciałbym jednak kontynuować główny temat tego wątku, a mianowicie dyskusję nad ustrojem zgodnym z Prawem Boskim. Zawaleni jesteśmy tomami aktów prawnych, które normują nasze życie. Myśl, że dojdą jeszcze kolejne, może doprowadzić nas do depresji. Te tomy prawa są ciężarem, który człowiek nie jest w stanie już udźwignąć. Ale my sami zrobiliśmy z siebie niewolników dźwigających taki ciężar. To nasi przedstawiciele za naszą zgodą powymyślali te prawo i je nam narzucili. Zgodnie z nim wszyscy staliśmy nieprawi. Prawo Boskie jest jak piórko przy tym ciężarze i pozwala stać się nam ludźmi prawymi. Czyżby nie było ludzi, którzy by tego chcieli?
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Elmo ,lew obok baranka,czy nie przyszło Ci do głowy,że to może być zwykła przenośnia.Chrystus chodząc po ziemi często posługiwał się tymi przenośniami.Dosłowne są przykazania Boże. dzisiaj można zaobserwować błędność tłumaczeń,np.premier był w W. Brytani i każdy wie co powiedział a jak zostało przetłumaczone . Daniel a jak sobie wyobrazasz to prawo Boskie funkcjonujące w naszym współczesnym świecie.Pisałeś kiedyś , że szkoły byłyby nie obowiązkowe tzn chciałbyś żeby było więcej ciemnoty?A co z wyborami których jesteś wrogiem.Zawsze był jakiś król,teraz prezydent nawet w niebie jest Najwyzszy potem Archaniołowie i zwykli Aniołowie.A jeśli chodzi o twoją nazwę Bogoopty to mi sie nie wiem czemu skojazyło z LPR-em .Ale to nie oznacza,że nie nalezy nic robić,wręcz przeciwnie .Szukajcie a znajdziecie.Kto wie może dojdziesz do a my razem z tobą bedziemy obserwować twój ''progran''jeśli można go tak nazwać. Pozdrawiam wszystkich Ewa
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
fewa czyli Ewa ,owaszem ,moze i to przenosnia ,nie wiem ,pisalam tylko jaki punkt widzenia mają SJ.I oni tego nie odbierają jako przenośni ,tylko dosłownie.Zapewne prawie kazdy miał okazję widzieć ich broszurki czy książki ,na ktorych widnieją takie rysunki.I oni wlasnie czekają na ten raj na ziemi, gdzie wszyscy bedą zyli ze sobą w pokoju,nawet zwierzeta.No ,w/g mnie cechuja sie wielkim optymizmem,ale przez to przynajmniej zyją w miare spokojnie. Pozdrawiam rownież
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Ewa Prawo Boskie nie jest w sprzeczności z naturą ludzką i nie jest sprzeczności ze współczesnym światem. Eliminuje tylko niegodziwość. Co do szkół, to jak zauważyłaś, nie mogą być pod przymusem i nie mogą być państwowe. Dzieci należą do rodziców, a nie do państwa. W interesie rodziców jest, żeby było wykształcone i to od nich powinno zależeć czego dzieci powinny się uczyć, a nie jakiś urzędnik. "Ciemnota" to jest taka sztandarowa etykieta stosowana w propagandzie. Człowiek prosty nie koniecznie oznacza "ciemny", w rozumieniu negatywnym. Co do wyborów, to czasami człowiek musi wypowiadać w sprawach przekraczających zakres rodziny. Dotyczy to między innymi bezpieczeństwa państwa, miejsc publicznych itd. Takie prawo będą mieć tylko "głowy" rodzin, czyli przedstawiciele rodzin z siłą głosu proporcjonalnie do wielkości rodziny. Ważna jest też forma udziału w "rządzeniu". Koniec z tajnością. Wszystkie decyzje podejmowane są jawnie z pełną odpowiedzialnością. Obecnie technika umożliwia bezpośredni udział w podejmowaniu konkretnych decyzji, ale można też mieć swojego pełnomocnika. No i najważniejsze. Ten kto stwierdzi, że decyzje "rządzących" narusza jego własność, będzie mógł ich wszystkich podać do sądu. Wtedy rządzenie będzie traktowane poważnie i z odpowiedzialnością. To jest tylko zarys. Szczegółów jest dużo. Ale obawiam się, że nikogo to nie interesuje. Gdybym nie robił tego dla Boga, to dawno dałbym sobie spokój. Bogoopty - taka nazwa wyszła ze skrótu. Mogę jeszcze skrócić np. BO . Nie ma to nic wspólnego z jakąkolwiek partią polityczną, które wszystkie chcę unicestwić łącznie z demokracją.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Jak nie ma dyskusji, to dalej ciągnę teorię. W sumie to takie proste. Trzeba w życiu zastanawiać się co się robi i jak się czegoś nie umie, to się za to nie brać. Nie umiem prowadzić samochodu, to nie siadam za kierownicą. Nie znam się na rządzeniu, to nie biorę w nim udziału. Uczestnictwo w wyborach, to jest właśnie branie udziału w rządzeniu państwem. Potrafimy zachowywać się odpowiedzialnie np. w stosunku do swoich dzieci. Zabezpieczamy ich otoczenie, żeby sobie nie zrobiły krzywdy. Bo dobrze wiemy, że nie zabezpieczone przewody elektryczne grożą porażeniem prądem, ale dziecko tego nie wie. Itp. Ale jak się spojrzy z boku, to zachowujemy się jak te dzieci. Robimy wiele rzeczy bez zastanowienia się jaki to przyniesie skutek. Wygląda to tak jakbyśmy nie dorośli do samodzielnego życia, co dopiero do rządzenia.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
Ewa Prawo Boskie nie jest w sprzeczności z naturą ludzką i nie jest sprzeczności ze współczesnym światem. Eliminuje tylko niegodziwość. Co do szkół, to jak zauważyłaś, nie mogą być pod przymusem i nie mogą być państwowe. Dzieci należą do rodziców, a nie do państwa. W interesie rodziców jest, żeby było wykształcone i to od nich powinno zależeć czego dzieci powinny się uczyć, a nie jakiś urzędnik. "Ciemnota" to jest taka sztandarowa etykieta stosowana w propagandzie. Człowiek prosty nie koniecznie oznacza "ciemny", w rozumieniu negatywnym. Co do wyborów, to czasami człowiek musi wypowiadać w sprawach przekraczających zakres rodziny. Dotyczy to między innymi bezpieczeństwa państwa, miejsc publicznych itd. Takie prawo będą mieć tylko "głowy" rodzin, czyli przedstawiciele rodzin z siłą głosu proporcjonalnie do wielkości rodziny. Ważna jest też forma udziału w "rządzeniu". Koniec z tajnością. Wszystkie decyzje podejmowane są jawnie z pełną odpowiedzialnością. Obecnie technika umożliwia bezpośredni udział w podejmowaniu konkretnych decyzji, ale można też mieć swojego pełnomocnika. No i najważniejsze. Ten kto stwierdzi, że decyzje "rządzących" narusza jego własność, będzie mógł ich wszystkich podać do sądu. Wtedy rządzenie będzie traktowane poważnie i z odpowiedzialnością. To jest tylko zarys. Szczegółów jest dużo. Ale obawiam się, że nikogo to nie interesuje. Gdybym nie robił tego dla Boga, to dawno dałbym sobie spokój.
nic nie zrobisz, bo to utopia jest taka prawidłowość że w małej grupie da się wszystko zrobić , jak stanie się powszechne to musi być zorganizowane, powstanie instytucja która szczytne cele zniszczy najlepszy przykład masz w chrześcijaństwie i innych religiach, oraz we wszelkiej maści organizacjach
|
|
|
|
|
|
|
|
|