forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 09:43:32

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669773 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Polska sercem
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37 38 ... 146 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Polska sercem  (Przeczytany 932811 razy)
elmo
Go

Email
Odp: Polska sercem
« Odpowiedz #640 : 2006-12-17, 22:13:12 »

Co się stało, że moje życie tak bardzo się zmieniło? Zrobiłem tylko jedno, zmieniłem kierunek moich dążeń. Tym kierunkiem jest Bóg. Przestałem się od niego oddalać, a teraz zacząłem się zbliżać. Zrozumiałem, że nie da się niczego zbudować z pominięciem Jego. Jest to daremny trud. Wszystko co jest sprzeczne z Nim, musi być sprzeczne wewnętrznie. Nawet nasze zdrowie jest uzależnione od tego czy miłujemy Boga.
Daniel
Daniel ,napisze krotko : zgadzam się z Tobą .Jak czytam ten urywek ,to wyobrazam sobie jaki szczesliwy musi byc czlowiek ,ktory wszystko robi z Bogiem.On nie opuszcza nikogo ,kto stawia Jego na pierwszym miejscu.Zycze Ci wszystkiego najlepszego.
Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #641 : 2006-12-17, 23:58:31 »

Ja tez sie zgadzam. Bóg to Natura, to nasze wnętrze w zgodzie z Naturą. Jak można cokolwiek zdziałać, jeśli postępuje się szkodząc sobie (w szerokim znaczeniu)? Np. krzywdząc drugiego człowieka z myślą o korzyściach dla siebie, wbrew swoim oczekiwaniom, krzywdzimy siebie. Uczucia i myśli, które wtedy w nas się kłębią, szkodzą nam samym, niosą za sobą nieszczęścia, choroby, samotność, nienawiść, agresję itp.
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #642 : 2006-12-18, 11:30:23 »

Bez pomocy Boga ,nie można zrobić nic konstruktywnego ,a jesli ktos twierdzi ,ze jest inaczej ,sam siebie oszukuje.
Tylko inzczej jest jesli ktos jest tego swiadomym i robi na przekór-oddala sie od Niego i nie stawia Jego na pierwszym miejscu ,a inaczej jest jesli ktos zupelnie nie jest swiadomym tego iż Bog odgrywa w życiu człowieka istotną rolę.
lutonn
Go

Email
« Odpowiedz #643 : 2006-12-18, 12:22:50 »

Zgadzam sie  wszystko zalezy od woli boga i od nas posrednio tez, ale bez niego ani rusz . Ostatnio sam na wlasnej skorze to doswiadczylem, podjecie waznej decyzji uzaleznilem od czynnikow ludzkich , braklo mi wiary , iteraz wszystko sie pogmatwalo , to, co mialo byc zle  stalo sie "dobre". nie nalezy zbytnio ufac w czlowieka bo jak pisze w biblii ( zaniechajcie czlowieka bo jest  tyle wart co tchnienie w jego nozdrzach) Cool Shocked Embarassed Evil or Very Mad Twisted Evil
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #644 : 2006-12-18, 13:06:57 »

Zgadzam sie  wszystko zalezy od woli boga i od nas posrednio tez, ale bez niego ani rusz . Ostatnio sam na wlasnej skorze to doswiadczylem, podjecie waznej decyzji uzaleznilem od czynnikow ludzkich , braklo mi wiary , iteraz wszystko sie pogmatwalo ...

A cóż ci sie lutonie pogmatwało  Shocked  Question Zabrakło karpia w sklepie dla ciebie? ,zaufałeś sprzedawczyni ,a ona sprzedała komus innemu  Question Mr. Green
wszystko jest pogonią za wiatrem ,trzeba zawsze Boga stawiac na pierwszym miejscu ,wszystko robione z Nim i dla Niego ,tylko moze przyniesc radosc i spokoj czlowiekowi.Ale... mnie to nie wychodzi ostatnio  Sad ...
Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #645 : 2006-12-18, 13:47:10 »

Elmo, no coś ty?  Neutral Pomyśl sobie, jaka jesteś ważna dla siebie i wszytko zacznioe się udawać Smile
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #646 : 2006-12-18, 22:15:57 »

Elmo dziękuję za życzenia. Tobie też życzę wszystkiego najlepszego. Powtórzę po Ewie, że Bóg jest Naturą, porządkiem, spokojem. Jak uporządkujesz swoje myśli i uczucia, to On będzie z Tobą.

Ewo wyprzedziłaś mnie w tym co zamierzałem pisać. Uczucia i myśli jakie mamy w stosunku do drugiego człowieka nie są bez znaczenia dla nas samych. Jeżeli złorzeczymy bliźniemu, to tak jakbyśmy sobie tego życzyli.

Wyjścia 20,1
"Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego."

W tym przykazaniu Bóg oczekuje od nas abyśmy nie niszczyli się od środka. Nasze uczucia pożądania, zazdrości, zawiści mają negatywny wpływ na nas samych. Wpływa to na nasze zachowanie i decyzje. A to już jest zauważalne.
Pozbycie się wrogości do ludzi. którym Bóg powierzył majątek i obdarzył go szczęściem, jest jednym z wyzwań jakie nas czekają. Przypatrzmy się sobie, jak z wrogością odnosimy się do ludzi sukcesu. Czy nie zazdrościmy im, czy nie pożądamy ich majątku. Takie myśli i uczucia to nie jest już prywatna sprawa, to grzech przeciwko Bogu. Miłość do bliźniego jest integralną częścią miłości do Boga, a pożądanie uniemożliwia ją.
Do tego, że mamy zważać na nasze czyny wobec bliźniego, dochodzi jeszcze jedno. Mamy zważać na nasze sądy wobec bliźniego, na nasze uczucia i myśli o nim.
To nie jest takie proste.

Daniel
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #647 : 2006-12-18, 22:16:16 »

Elmo, no coś ty?  Neutral Pomyśl sobie, jaka jesteś ważna dla siebie i wszytko zacznioe się udawać Smile
Ewa ,czasem trzeba cierpliwie przeczekać ,zdarza sie ,ze mi brakuje tej cierpliwosci .Chcialabym juz ,szybko, a  pewnych rzeczy poprostu, nie da sie przeskoczyć    Neutral
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #648 : 2006-12-18, 22:35:30 »

Ale czy te pieniadze ,pozycja to szczescie ?W sumie moze i jest dla tych ludzi .Dla mnie jest to pogon za witrem ,gromadzenie sobie majatku na ziemi.To takie ulotne ,nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Ale niektorzy ludzie stawiaja pieniadze ponad wszystko.Wyjezdzaja za granice ,aby poprawic swoj stan majatkowy ,zostawiajac rodzine i narazajac ja na rozpad.To jest przykre.Ludzie chca wiecej i coraz wiecej ,nie baczac na nic.
Zazdrosc jest glupotą ,bo nikt tak naprawde nie wie jak zyje ta osoba ,ktorej bysmy zazdroscili ,my sami mamy przezyc wlasne zycie.Ja osobiscie ,nie chcialabym byc na miejscu zadnego czlowieka,wole byc na swoim miejscu.
Pamietam pewne zdarzenie  podjezdzamy z męzem pod szpital ,byla zima a ze swojego luksusowego BMW wychodzi wlasnie pan profesor kliniki .Postawny ,przystojny mężczyzna ,ledwo po czterdziestce.Bylam wtedy po operacji ,obolala jechalam na kontrole i wtedy pierwszy raz swiadomie, z racji tych operacji i swojej niedyspozycji ,pomyslalam :" takiemu to dobrze ,zdrowy ,moze sie swobodnie poruszac ,zadowolony ,nic mu nie brakuje" .I wiesz Daniel ,co sie dowiedzialam jakies rok później? ,ze on zmarl na raka mózgu.Bylam w szoku.
Lepiej byc we wlasnej skorze ,na wlasnym miejscu i zyc wlasnym zyciem ,nawet jesli ono z pozoru jest ciężkie.
W sumie to nikt nie objecywal nam lekkiego zycia.To byl pierwszy i ostatni raz ,jak tak pomyslalam.Wole byc ,tu gdzie jestem.
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #649 : 2006-12-18, 22:42:40 »

Teraz ja włożę kij w mrowisko : "a wszystko co stworzył Bóg było dobre..."
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #650 : 2006-12-18, 22:44:48 »

To pytanie, czy stwierdzenie.

Daniel
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #651 : 2006-12-18, 22:49:23 »

Teraz ja włożę kij w mrowisko : "a wszystko co stworzył Bóg było dobre..."
No ponoc na poczatku tak bylo ,zanim diabel sie nie zbuntowal,byl chciwy ,chcial aby to jemu oddawano czesc,zapragnął władzy .Tak pisze w Biblii.
A jak bylo naprawde to nie wiem ,nie bylo mnie tam.
Za to teraz jestem i widze ,ze wielu ludziom brakuje pokory ,wielu ludziom slowo " przepraszam" nie moze " przejsc przez gardło".
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #652 : 2006-12-18, 22:55:25 »

wielu ludziom slowo " przepraszam" nie moze " przejsc przez gardło".

Natomiast inni przepraszają przez całe życie za coś, w czym nigdy nie było ich winy. A więc wszystko się równoważy.

M
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #653 : 2006-12-18, 22:58:22 »

Wielu ludzi nie jest w stanie wymówić słowa: Bóg. Publiczne wyznanie wiary w Boga, to dla nich na równi z końcem świata. I pomyśleć, że ja też do takich należałem.
Z tego wniosek, że do Boga trzeba dojrzeć. Trzeba Go zrozumieć, a szczególnie to, czego od nas oczekuje. Nigdy nie jest za późno, aby uznać Boga.

Daniel
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #654 : 2006-12-18, 23:01:21 »

wielu ludziom slowo " przepraszam" nie moze " przejsc przez gardło".

Natomiast inni przepraszają przez całe życie za coś, w czym nigdy nie było ich winy. A więc wszystko się równoważy.

M

No to tak jak pisalam wczesniej .Rownowaga musi byc zachowana we wszystkim.Jesli ktos zyje w zdrowiu 50 lat to nastepne 2 lata mozne zyc w takim cierpieniu jak "wszyscy Zydzi w Oswiecimiu" ,niechaj nikomu sie nie zdaje ,ze bedzie zyl w szczesciu do konca swych dni oj dobrze by tak bylo,ale to nie realne ,raz sie jest na wozie raz pod wozem.Rownowaga musi byc.
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #655 : 2006-12-18, 23:14:55 »

Chyba bardziej zaiskrzy jak powiem,
Daniel,
- to stwierdzenie.
kodar
Go

Email
« Odpowiedz #656 : 2006-12-18, 23:18:54 »

Szczegolnie tu obecni T i M .Oni sami to Bog.Ciagle pouczaja i daja madre wskazowki. W kazdym poscie podkreslaja swoja wynioslosc nad innymi.Obrali jeden temat i walkuja do znudzenia. Ja im nie mam tego za zle. Istnieje cos takiego jak wolnosc wiary i mysli.Niech sie produkuja.Jestem ponad nimi .Robie swoje.
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #657 : 2006-12-18, 23:21:26 »

I tak upłynął wieczór i poranek - dzień szósty

Daniel
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #658 : 2006-12-18, 23:22:16 »

W kazdym poscie podkreslaja swoja wynioslosc nad innymi.

Jestem ponad nimi .Robie swoje.

Świetna "satyra" połączona z wewnętrzną sprzecznością wypowiedzi!

MiT
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #659 : 2006-12-18, 23:24:20 »

Tomek, skomentuj moje, powyżej.
Strony: 1 ... 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37 38 ... 146 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 18 zapytaniami.