Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 932695 razy)
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
aha Malgo ,o ksiezach ,papiezu i zakonnicach pogadaj z Tomkiem ,(to jego hobby) ,zna sie na rzeczy .Uwielbia zwlaszcza papierza i krzyze ,chyba tak jak Ty .Ze mną nie pogadasz o ich mądrosci ,niestety ,to nie moj temat ,jakby moglo sie wydawac . Obawiam sie ,ze wszystko zrozumialas na opak . Naprawde pogadaj o papierzu i zakonnicach z Tomkiem ,on lepiej Ci wyjasni ....
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
małgo Kwestia dokonywania uogólnień lub inaczej mówiąc oceny ludzi nie mających dzieci: człowiek mądrzeje dopiero gdy staje się rodzicem? Uogólnienie polega jedynie na tym ,że majacy dzieci "ozywia " w sobie światełko ,sygnalizacyjne ,ale niestety nie każdy rodzic. Co więc z tymi, którzy ich mieć nie mogą, czy umierają w głupocie?Nic podobnego , to jest tylko i wyłacznie niewiedza czucia ,bycia rodzicem , ja np nie wiem co czuje nurek w głębinach a nie na lądzie. Jakże blado wypadną w takim razie ze swą wiedzą papież, księża, zakonnice . A skad ci wiadomo ,ze oni nie maja dzieci ???? a toś powiedziała ? Ksiądz ,który uczył mnie religii miał dwuch synów- bliźniaki , z gosposia . Nie wolno było o tym mówić , ja mówiłam a babcia ,oj cicho ,cicho Czy doprawdy jedynym sposobem zrozumienia bólu i innych ziemskich cierpień jest posiadanie potomstwa? Można się troszczyć w takim samym stopniu o matkę, partnera, przyjaciela jak i dziecko, własne czy przysposobione. Mozna , ale jednak COŚ jest inaczej
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Malgo ,ja mialam kolezanke ,ktorej brat byl synem ksiedza ,ale co sie tam dziwic .Ksiadz to tez czlowiek ,mial uczucia ,pragnął potomstwa ,jak kazdy normalny ,zdrowy czlowiek ( nie mowie tu o ludzich chorych). To tylko problem lezy w tym ,ze KK zabrania ksiezom i zakonnicom zawierac malzenski zwiazek i posiadanie potomstwa i dlatego potem muszą sie czaic ze swoimi uczuciami ,a nie byliby bardziej wszyscy szczesliwi ,aby to sie odbywalo bez niepotrzebnych stresow .
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
,ale co sie tam dziwic .Ksiadz to tez czlowiek ,mial uczucia ,pragnął potomstwa ,jak kazdy normalny ,zdrowy czlowiek ( nie mowie tu o ludzich chorych). To tylko problem lezy w tym ,ze KK zabrania ksiezom i zakonnicom zawierac malzenski zwiazek i posiadanie potomstwa i dlatego potem muszą sie czaic ze swoimi uczuciami ,a nie byliby bardziej wszyscy szczesliwi ,aby to sie odbywalo bez niepotrzebnych stresow . he he zabrania ? a co? na siłę brali go w celibat, czy był ubezwłasnowolniony? sam tego nie deklarował i wyrzekał?? pewnie to jest też tak samo jak z TW
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
he he zabrania ?
No, ponoc im nie wolno wchodzic w zwiazki malzenskie ,a tym samym posiadanie potomstwa. Nie interesuje sie księżmi ani nie obracam sie w ich kregu ,takze nie wiem dokladnie jak tam jest.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Witam Malgo35 (Małgorzatę). Masz rację, Bóg dał człowiekowi rozum, ale też i wskazówki jak ma z niego korzystać. Nie prowadzi nikogo za rękę i nie podejmuje za nikogo decyzji. Człowiek by nie wiedział co to jest zło, gdyby Bóg je w zarodku likwidował. Tak jak Lekarka zauważyła "by objawiły się sprawy Boże" muszą istnieć źli ludzie. Na więcej nie mam czasu.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Ludu mój, cichcem w ciemnościach żyjący I narodzenia prawdy czekający
Ludu mój, co rozumiesz bezbronność słabości Którą Człowieczy Syn na świat przynosi
Ludu mój, zasłuchany w Boże poniżenie A wierzący kamiennie w nadziei ziszczenie
O zapłacz, zakolęduj na mrozie siarczystym, Idąc za marną gwiazdą z papieru wyciętą Taką lulajką straszną, ma krzyżu rozpiętą Żeby twój krzyk zapłonął kometą ognistym
Ernest Bryll "Wołaniem wołam cię"
Coś na Boże Narodzenie.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
No, ponoc im nie wolno wchodzic w zwiazki malzenskie ,a tym samym posiadanie potomstwa. Nie interesuje sie księżmi ani nie obracam sie w ich kregu ,takze nie wiem dokladnie jak tam jest.
Warto by się zainteresować celibat wprowadzono długo po założeniu kościoła był on odpowiedzią na problem który powstał w momencie gdy zgormadzony majatek ( przez tych którzy ślubowali życie w ubóstwie ) chciała dzielić między siebie rodzina
|
|
|
|
|
|
|
Makot-ka
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
A faktycznie Slawek ,o tym juz slyszalam kiedys ,kiedys .A niech sobie robią co chca.Kazdy bedzie rozliczany w/g wlasnych uczynkow. Owszem czlowiek nie kryje oburzenia jesli slyszy o jakichs niecnych czynach KK ,ale nie tylko oni tak postepuja. Jesli by chciec sie czepiac ,to u wszystkich by znalazl jakiec mankamenty.No coz ,doszlismy do czasow gdzie kazdy mysli o sobie ,kazdy robi wszystko ,aby to tylko jemu bylo dobrze ,nikt nie mysli o zeby dzialac dobrze dla ogolu.To jest kolo zamkniete.Jak ten tak robi ,to dlaczego ja mam robic inaczej i tak nic sam nie zdzialam. To mozna spotkac wszedzie ,nie tylko w KK.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
A jeszcze mam wrazenie ,ze to co sie dzieje z tym Jezusem na króla Polski ,to jest manipulacja ,zeby osmieszyc ten kraj. Nigdy nikomu nie bylo wygodnie ,aby w Polsce bylo dobrze.Chca otłumanic młodziez i wogole wszystkich .Oczywiscie ,ze jesli ktos jest do czegos zmuszany ,bedzie sie buntowal.
|
|
|
|
|
|
|
sabina
Go
|
... kazdy mysli o sobie ,kazdy robi wszystko ,aby to tylko jemu bylo dobrze ,nikt nie mysli o zeby dzialac dobrze dla ogolu... No nie żartuj!, A śmietanka z "Oleśnicy" (Trojanowski, Waszak, Czerniak, Wolniak i kilku innych ś.p.), (bez)interesownie pracują dla dobra diety "optymalnej". To wspaniałe chłopaki propagują, ale nie wiedzą CO
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
elmo poczytaj sobie ksiazki historyczne , to dowiesz sie ze takie dzialania juz byly od dawna . Lutonn ,Ty mnie tu nie nagabuj na ksiezki historyczne ,wole "Zaczarowanego ołówka" Ale ja wiem ,tak tak ,Ty chcesz mną manipulowac! Nie dam sie
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
A jeszcze mam wrazenie ,ze to co sie dzieje z tym Jezusem na króla Polski ,to jest manipulacja ,zeby osmieszyc ten kraj. Nigdy nikomu nie bylo wygodnie ,aby w Polsce bylo dobrze.Chca otłumanic młodziez i wogole wszystkich .Oczywiscie ,ze jesli ktos jest do czegos zmuszany ,bedzie sie buntowal.
nie sądzę by to było osmieszenie , z tego co mi wiadomo ,to różne Zbory modla sie by tak sie stało .Podobna rzecz miała miejsce wColumbii tam gdzie nie mozna było sobie poradzić z narkotykami .Widziałam film ,premier Ogłosiła Jezusa Mesjasza Królem Columbii a ja nazywaja Mojżeszem bo jak On wyprowadziła naród ze strasznego prześladowania. Jak narazie Polska ma królowa a jak sie zyje kazdy widzi .to jest smiech na pograniczu cudu
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Witam Makot-kę na tym wątku.
Czemu ma służyć ogłoszenie Jezusa królem Polski? Czy to ma podkreślać, że Polska to jakieś wybrane państwo? Czy Polacy to jakiś wybrany naród? Nic z tych rzeczy. Polska nie stanie się wybranym państwem, ani też Polacy nie będą wybranym narodem. Niektórzy Polacy wejdą do narodu wybranego, ale też niektórzy Żydzi do niego wejdą i inni ludzie z innych narodów. Trudno ich będzie nazwać narodem, bo będą mówić w różnych językach i wywodzić się z rożnych religii. Nie zajmujmy się pomysłami ludzi nie roztropnych, bo takimi pozostaną. Ich budowle zawsze zamienią się w gruzy.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Czy jakby dzisiaj narodził nam się zbawiciel, to kto by go rozpoznał i przywitał? Ale nie narodzi się, tylko powróci ten sam, który przez własny naród demokratycznie został zamordowany. Ten powrót to nie będzie przyjście raju, ale piekło dla ziemi. Nie jest to radosna wieść dla ludzi. Są jednak tacy co się radują, bo ich te piekło nie dotyczy.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
Daniel_dn
Powiadasz przez własny naród demokratycznie zamordowany.
Jest to dość ogólnikowe stwierdzenie tego co było , przecież jak by nie mówic z tego Ludu wyszli pierwsi dla Jego Imienia i pierwsi włąsna krwia przypieczętowali Wiarę W Mesjasza . Ci co sie bali Jezusa wtedy, to dzisiaj sie boja .Oni dzierżą władzę przez religje , tak jak dzisiaj i tak samo manipuluja społeczenstwem.
Jednak Jezus Mesjasz powróci do Israela a nie do innego kraju , na Syjonie Jego miejsce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|