forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 19:47:42

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  ORZECHY
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: ORZECHY  (Przeczytany 4957 razy)
lekarka
Go


Email
ORZECHY
« : 2007-10-27, 19:25:18 »

Dostałam w prezencie (nie łapówka!  Shocked) bardzo dużo orzechów.
Proszę o przepis tortu/babki bez mąki, może być w składzie masło, jaja.
Very Happy .
Dziękuję.  Very Happy 
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: ORZECHY
« Odpowiedz #1 : 2007-10-27, 20:17:13 »

Ewa--ja robie tak:otwieram ksiazke z przepisami na slodkosciach-- make zastepuje orzechami laskowymi mielonymi, wyrzucam z przepisu cukier, porcje masla zwiekszam 2-3-krotnie,porcje jaj/zoltek do 8-10szt./1-2 cale, +zoltka---i w ten sposob dostosowuje przepis do naszych potrzeb.

Wloskie orzechy swietnie nadaja sie do chrupania w chwilach leniuchowania.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: ORZECHY
« Odpowiedz #2 : 2007-10-27, 20:23:09 »

Polecam orzechy macadamia ,są bardzo dobre w smaku i zawierają duzą ilość tłuszczu-aż 76% .
Dobre są również orzechy nerkowca i też zawierają dużo tłuszczu,ale mniej niż poprzednie.
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: ORZECHY
« Odpowiedz #3 : 2007-10-27, 22:58:30 »

W książce kucharskiej JK jest przepis na biszkopt optymalny.Hana kiedyś pisała, że dała zamiast 10 dag mąki 8 dag migdałów. Wyprubowałam, udaje się i jest świetny. A co do orzechów to można zrobic jako dodtek do kremu tortowego, a podstawą jest ten biszkopt. Ja kiedyś robiłam tak:
-  podpiekłam na patelni orzechy, aby miały lepszy aromat następnie posiekałam drobno/10 dag/
-  masło utarłam z cukrem pudrem na puszystąmasę /40 dag/i cukier 10 dag/
-  zrobiłam budyń z szklanki śmietanki i 15 żółtek /zagotowac śmietanę dodac powoli rozmieszane żółtka, tak jak się robi lody/ - wystudzic
-  czekoladę gorzką 70% rozpuścic w kąpieli wodnej
-  ucierając ponownie masło połączyc stopniowo z czekoladą rozpuszczoną
-  dalej ucierając połączyc stopniowo z budyniem śmietankowym
-  na koniec wsypac orzechy do masy, wymieszac i posmarowac częścią masy jedną warstwę biszkoptu/rozkrojonego/ przykryc drugą warstwą, posmarowac resztą masy i udekorowac orzechami według gustu.
Dzięki budyniu śmietankowego masa nie jest taka twarda. Jak ktoś nie lubi czekolady to można pominąc ten składnik i tak samo się tyczy orzechów, można zastąpic innymi orzechami lub migdałami.
Przepis jest łatwy, jedynie trzeba uważac na ten budyń aby się żłtka nieścieły. Moim dzieciom i nie tylko bardzo smakował ten torcik.

 

Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: ORZECHY
« Odpowiedz #4 : 2007-10-28, 13:06:52 »

Przez analogie do moich ciasteczek magnezowych, mozna to zrobić tak:

4 jaja
10 dkg rodzynek
25 dkg orzechow- pokruszonych
pół łyzeczki proszku do piecz.
Wszystko wymieszac b. dokładnie - masa nie może być płynna, a już jesli , to nalezy dodac orzechow.
Wykładać łyżką w formie ciastek na wczesniej wysmarowane masłem brytfanki.Piec ok 30 min
Tym razem bez BTW- ale zapewniam -jadalne.
Pozd.
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: ORZECHY
« Odpowiedz #5 : 2007-10-29, 15:55:03 »

To bedzie najlepsze ciacho:  http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=154
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: ORZECHY
« Odpowiedz #6 : 2007-11-10, 18:38:25 »

Zrobiłam coś z: 2 żółtka, 100g masła, szklanka orzechów wł. tartych/mielonych, cukru pudru do smaku (nie miałam rodzynek).
180st w piekarniku ok. 10 min. Trzeba pilnować bo szybko się rumienią/przypalają. Bardzo kruche. Dziecko zjadlo  Very Happy.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 18 zapytaniami.