toan
Go
|
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/86/4/988 - "Findings of the effect of dietary glycemic index (GI) and glycemic load (GL) on the risk of incident diabetes are inconsistent." - Znalezienie zależności między indeksami glikemicznymi i wypełnieniem glikemicznym w ryzyku zachorowania na cukrzycę są niejednoznaczne. "The proposed protective effect of low-dietary GI and GL diets on diabetes risk could not be confirmed in this study". - Proponowany zapobiegawczy efekt produktów z "małym" IG i GL w diecie na zmniejszenie zapadalności na cukrzycę nie zostało potwierdzone w tym doświadczeniu. A więc, czy wyszło "badaczom" w tym doświadczeniu, że indeksy glikemiczne - to "chała"? Jaka szkoda, że nie podali badanych proporcji BTW - wszystko by się wyjaśniło Przypomnienie: U osób stosujących zalecenia lek. med. Jana Kwaśniewskiego indeksy glikemiczne (IG) nie mają znaczenia z uwagi na małą podaż węglowodanów i stosowną białka w diecie, co gwarantuje niewystępowanie gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chris
Go
|
Hamburgery od dluzszego czasu jak obserwuje odkrywaja tzw "Low Carb",maja juz naukowca ktory ma wiedziec najwiecej na swiecie na temat diet niskoweglowodanowych(Volek) . Jak do tej pory zadna nie chwycila,zastanawia mnie co wykombinuja aby przypadkiem nie byla skuteczna. Mozliwosci jest duzo,jak pokazuje praktyka. pozd
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Wiele czasu musiało upłynąć. Gdyż już kilka lat wstecz pisałem o tym, że całą winę z indeksem glikemicznym ponosi dr Wróbel z Opola. To właśnie dr Wróbel na łamach miesięcznika "Optymalni" opublikował tabelę glikemiczną , którą przejął w całości z książki Michaela Montignaca "Jeść aby schudnąć" strona 41. Doktor Wróbel w jakiś sposób autoryzował Tabelę Glikemiczną co w owym czasie wywołało w kręgach optymalnych wiele dyskusji. Dziś stoimy u progu gdy wyszło na jaw, że w żywieniu optymalnym nie liczy się żaden indeks tylko i wyłącznie proporcji BTW. Bardzo mi miło, że doczekałem się takiego a nie innego finału.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/1/1 - "The results of these studies will be disappointing to some advocates of low-GI diets" - "rezultaty tych badań będą rozczarowujące dla niektórych zwolenników diet o niskim indeksie glikemicznym" - no czyli chała
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/1/3 - "A realistic lower-GI diet that could be sustained in these patients with mild type 2 diabetes had no significant effect." - "Realna niskoglikemiczna dieta utrzymywana u pacjentów z łagodnym typem cukrzycy II nie miała znaczącego efektu" -
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chris
Go
|
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/1/3 - "A realistic lower-GI diet that could be sustained in these patients with mild type 2 diabetes had no significant effect." - "Realna niskoglikemiczna dieta utrzymywana u pacjentów z łagodnym typem cukrzycy II nie miała znaczącego efektu" - To badanie potwierdza tylko to co "wynalazl" dr K,ciekawe ile czasu/naukowcow/badan beda potrzebowac hamburgery aby odkryc roznice pomiedzy nasyconymi a jedno/wielonasyconymi. Kombinuja jak kon pod gore. pozd
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Wnioski wyciągane z całkiem dobrych doświadczeń świadczą o tym, że "naukowcy" - NIC nie wiedzą z wyjątkiem notowania kolejnych wyników - często pozornie sprzecznych ze sobą (np: jednym wychodzi, że cukier - dobry, a drugim, że cukier - zły. Niepojęte dla większości, że i jedni i drudzy mają rację w konkretnym doświadczeniu), bo choć stół ma cztery nogi, "uczeni" jak większość - widzą tylko trzy. Ta powszechna złuda rozumu uniemożliwia dotarcie do prawdy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Wnioski wyciągane z całkiem dobrych doświadczeń świadczą o tym, że "naukowcy" - NIC nie wiedzą z wyjątkiem notowania kolejnych wyników - często pozornie sprzecznych ze sobą (np: jednym wychodzi, że cukier - dobry, a drugim, że cukier - zły. Niepojęte dla większości, że i jedni i drudzy mają rację w konkretnym doświadczeniu), bo choć stół ma cztery nogi, "uczeni" jak większość - widzą tylko trzy. Ta powszechna złuda rozumu uniemożliwia dotarcie do prawdy... Naukowcy nie chca wiedziec,i musza stroic dobra mine do zlej gry. Zwazywszy,kto w dzisiejszych czasach ponosi koszta finansowania tych badan wszystko jest jasne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Wczoraj w programie "pytanie na sniadanie" było danie z cukrem silikonowym. co to jest? mniej jest tego cukru w cukrze? a sok brzozowy -tez polecali- jakby to mozna do optymalnej przemycić . Moze Toan coś więcej wie o tych cudownościach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Nic nie wiem na temat cukru silikonowego - mogę się tylko domyślać, że pewnie jest słodki, ale się zachowuje w przewodzie pokarmowym podobnie jak celuloza, lignina, chityna , czyli błonik pokarmowy?. A i jeszcze pewnie dzięki "badaniom naukowym" to najzdrowszy, polecany przez "naukowców" cukier na rynku? Składu soku brzozowego nie znam (bo nie pijam), ale pewnie to roztwór cukru (nie silikonowego ) o składzie zbliżonym do soku klonowego?. Wpisałem na google hasło "sok brzozowy" i jest bardzo dużo...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Rudka, ten" cukier silikonowy" to pochodna od silikonu plastycznego, tego co uzywaja do operacji upiekszajacych ?--tzn tu i tam dodaja/ujmuja co nieco, i mowisz, ze jeszcze slodza?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Go
|
A już myslałam ,ze jest jakiś bezpieczny słodzik bo syn mnie opiepsza za niesłodkie serniki i orzechowce-Ja juz innych nie potrafie zjeśc ,ani nikomu wciskać . Ale serdeczne dzięki -kiedyś ten program był ciekawy a teraz ,niby mówią tyle o zdrowiu a gotują same tuczące potrawy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Rudko, przyszło mi na myśl, że syn swoją porcję może posypać cukrem pudrem, albo polać czekoladą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Pani Tereso ,ja na rzęsach staje ,zeby syna wyciągnąć z korytkowego żarła . Bardzo powoli to idzie ale myśle ,ze wreszcie troszeczke mu do głowy nabiłąm zwłaszcza po kolejnym przeziębieniu . Ważne ,ze przestał ironizować.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Może warto syna na forum zaprosić? Mógłby porozmawiać z interesującymi dla niego ludźmi o sztuce kulinarnej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
(...) ja na rzęsach staje ,zeby syna wyciągnąć z korytkowego żarła (...)
Jest nadzieja dla korytkowych: Dzisiaj testowałem nową kuchenkę mikrofalową u nieoptymalnych. Było na tapecie golonko bez kości 65dag. Gospodarz pyta ile dodać wody, a ja na to: A po co? Chcesz czuć smak tego żelaza z wodociągów? Gospodarz przybiegł z „Vegetą”, a ja go pytam po cholerę? I tak to golonko się udusiło bez wody i bez przypraw. Potem wszyscy zdziwieni – dobre. I nawet wywar wychłeptali – ten co powstał przy duszeniu golonka w zamkniętym naczyniu bez dodatku wody. Może jeszcze wyjdą na ludzi. PS Przybiegł w międzyczasie nastolatek z pizzą i usłyszał ode mnie z przyczyn technicznych nie bo nie, znajdź sobie lepiej piekarnik bo po mikrofalowaniu to nie będzie jadalne (tak jak by po podgrzaniu w piekarniku było )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
Dzisiaj testowałem nową kuchenkę mikrofalową u nieoptymalnych. Było na tapecie golonko bez kości 65dag.
A jesteś pewien, że po tym "testowaniu mikrofali" to wy jeszcze golonko jedliście a nie np. udko tygrysa?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Wielki 8kg kocur zwany „Tygrysem” wyskoczył na taboret i patrzył przez szybę mikrofalówki i nie mógł się nadziwić co ci ludzie jeszcze nie wymyślą by spartolić kawałek soczystego mięsa. Tym razem źle na tej nowince technicznej nie wyszedł bo dostał swój kawałek bez soli i bez innych dodatków chemicznych. I patrzył na mikrofalówkę z odległości 20cm więc albo kotek nie wyczuł podstępnego promieniowania, albo go nie było
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/86/4/988 - "Findings of the effect of dietary glycemic index (GI) and glycemic load (GL) on the risk of incident diabetes are inconsistent." - Znalezienie zależności między indeksami glikemicznymi i wypełnieniem glikemicznym w ryzyku zachorowania na cukrzycę są niejednoznaczne. "The proposed protective effect of low-dietary GI and GL diets on diabetes risk could not be confirmed in this study". - Proponowany zapobiegawczy efekt produktów z "małym" IG i GL w diecie na zmniejszenie zapadalności na cukrzycę nie zostało potwierdzone w tym doświadczeniu. A więc, czy wyszło "badaczom" w tym doświadczeniu, że indeksy glikemiczne - to "chała"? Jaka szkoda, że nie podali badanych proporcji BTW - wszystko by się wyjaśniło Przypomnienie: U osób stosujących zalecenia lek. med. Jana Kwaśniewskiego indeksy glikemiczne (IG) nie mają znaczenia z uwagi na małą podaż węglowodanów i stosowną białka w diecie, co gwarantuje niewystępowanie gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Podbijam. Hej up!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja nie odczuwam, ale nie mierzę, więc jak to sprawdzić?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|