forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2017-08-19, 11:30:12

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno g┼éodzi─ç si─Ö ani po┼Ťci─ç.
484921 wiadomoÂci w 3916 w▒tkach; wys│ane przez 51 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: Zofia
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  produkt seropodobny
« poprzedni nastŕpny »
Strony: [1] Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: produkt seropodobny  (Przeczytany 10354 razy)
Mike
GoŠ


Email
produkt seropodobny
« : 2007-10-30, 08:08:35 »

co to wlasciwie jest? raz w sumie przez przypadek to kupilem i smak podobny(;]) do sera to mialo, ale jednak ta nazwa.
prosze o jakies info na ten temat, czy warto to wogole jesc? czy moze to cos w rodzaju maslo--> margaryna?
Zapisane
isabelle
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #1 : 2007-10-30, 09:16:25 »

Kiedy┼Ť rzuci┼éam okiem na sk┼éad i najbardziej istotna r├│┼╝nica jest w┼éa┼Ťnie taka, jak mi─Ödzy mas┼éem a margaryn─ů: t┼éuszcz i bia┼éko ro┼Ťlinne zamiast zwierz─Öcego (mlecznego).
Zapisane
malgo35
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #2 : 2007-10-30, 09:17:08 »

R├│┼╝nica jest mniej wi─Öcej taka sama jak w przypadku "mas┼éo-margaryna", do wyrob├│w seropodobnych u┼╝ywa si─Ö t┼éuszczu ro┼Ťlinnego. Oczywi┼Ťcie nie tylko, poniewa┼╝ trzeba doda─ç smaku, koloru i zapachu, wi─Öc dodawane s─ů odpowiednie barwniki i zwi─ůzki chemiczne, tak bardzo przez nas cenione. Cena w hurcie wynosi┼éa w roku 2005 - 5 z┼é za kilogram (pi─Ö─ç z┼éotych).
Czy to jest jadalne? Opowied┼║ jest chyba zawsze taka sama, niezale┼╝nie od diety.
Zapisane
elmo
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #3 : 2007-10-30, 09:22:36 »

Kurcze,jak pisze,┼╝e seropodobny to znaczy,┼╝e to nie ser,nie?
Nigdy nie lubiłam żadnych podróbek.
Albo co┼Ť jest serem ,albo nie(ser-produkt seropodobny).
Albo co┼Ť jest mas┼éem ,albo nie(mas┼éo-margaryna).
Albo co┼Ť jest mi─Ösem,albo nie(schabowy z wieprzowiny-schabowy z soi).
Albo co┼Ť jest sk├│r─ů,albo nie(sk├│ra -sztuczna sk├│ra).
I to drugie nie ma nic wsp├│lnego z pierwszym.
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #4 : 2007-10-30, 09:30:59 »

Ser powstaje z kazeiny (bia┼éka mleczngo o niskiej warto┼Ťci biologicznej!), a wi─Öc "produkt seropodobny" - to najprawdopodobniej "chipsy o smaku bekonu" np: "ser" z jakiej┼Ť soi GMO┬áConfused
Z kazeiny pod wp┼éywem proteolizy i proteoneogenezy - czyli dojrzewania sera, dzi─Öki dzia┼éalnio┼Ťci odpowiednich szczep├│w bakterii, powstaje produkt w sk┼éadzie kt├│rego bia┼éko zyskuje znacznie na warto┼Ťci biologicznej, ale w Polsce "p├│┼éprodukt sera" w sklepie kosztuje powy┼╝ej 30z┼é/kg ┬áSad, a w Szwajcarii - SER - znacznie dro┼╝ej!. Bo prawdziwy ser┬á dobrej jako┼Ťci pochodzi wy┼é─ůcznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat! nim trafi na rynek. U nas na "kad┼║ miedzian─ů" nie pozwalaj─ů przepisy "sanepidu", a na dojrzewanie sera "niewidzialna r─Öka rynku"! Laughing
Zapisane
lutonn
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #5 : 2007-10-30, 19:25:39 »

Kurcze,jak pisze,┼╝e seropodobny to znaczy,┼╝e to nie ser,nie?
Nigdy nie lubiłam żadnych podróbek.
Albo co┼Ť jest serem ,albo nie(ser-produkt seropodobny).
Albo co┼Ť jest mas┼éem ,albo nie(mas┼éo-margaryna).
Albo co┼Ť jest mi─Ösem,albo nie(schabowy z wieprzowiny-schabowy z soi).
Albo co┼Ť jest sk├│r─ů,albo nie(sk├│ra -sztuczna sk├│ra).
I to drugie nie ma nic wsp├│lnego z pierwszym.
No juz dobrze elmo! wyluzuj ty tez mi kogos przypominasz hehe Very Happy Very Happy
Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #6 : 2007-10-30, 19:51:42 »

    toan napisal:
Cytuj
SER - znacznie dro┼╝ej!. Bo prawdziwy ser  dobrej jako┼Ťci pochodzi wy┼é─ůcznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat


 Tomas,czy twoim  zdaniem moge spokojnie  uzywac misek i garnkow miedzianych????? Smile
Zapisane
elmo
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #7 : 2007-10-30, 20:52:10 »

    toan napisal:
Cytuj
SER - znacznie dro┼╝ej!. Bo prawdziwy ser┬á dobrej jako┼Ťci pochodzi wy┼é─ůcznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat


 Tomas,czy twoim┬á zdaniem moge spokojnie┬á uzywac misek i garnkow miedzianych????? Smile

Polecam zaj─ů─ç si─Ö garncarstwem i samemu robic garnki z gliny    Very Happy
Zapisane
evosonic
GoŠ


Email
Re: Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #8 : 2007-10-30, 20:56:29 »

R├│┼╝nica jest mniej wi─Öcej taka sama jak w przypadku "mas┼éo-margaryna", do wyrob├│w seropodobnych u┼╝ywa si─Ö t┼éuszczu ro┼Ťlinnego. Oczywi┼Ťcie nie tylko, poniewa┼╝ trzeba doda─ç smaku, koloru i zapachu, wi─Öc dodawane s─ů odpowiednie barwniki i zwi─ůzki chemiczne, tak bardzo przez nas cenione. Cena w hurcie wynosi┼éa w roku 2005 - 5 z┼é za kilogram (pi─Ö─ç z┼éotych).
Czy to jest jadalne? Opowied┼║ jest chyba zawsze taka sama, niezale┼╝nie od diety.

dolkladnie , tluszcz roslinny jest tani  , tluszcz zeeee zwierzat  Sad jest b.dobry i drogi .... odpowiedz nasuwa sie  Confused
Zapisane
sylwiazłodzi
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #9 : 2007-10-30, 21:37:38 »

Ser powstaje z kazeiny (bia┼éka mleczngo o niskiej warto┼Ťci biologicznej!), a wi─Öc "produkt seropodobny" - to najprawdopodobniej "chipsy o smaku bekonu" np: "ser" z jakiej┼Ť soi GMO┬áConfused
Z kazeiny pod wp┼éywem proteolizy i proteoneogenezy - czyli dojrzewania sera, dzi─Öki dzia┼éalnio┼Ťci odpowiednich szczep├│w bakterii, powstaje produkt w sk┼éadzie kt├│rego bia┼éko zyskuje znacznie na warto┼Ťci biologicznej, ale w Polsce "p├│┼éprodukt sera" w sklepie kosztuje powy┼╝ej 30z┼é/kg ┬áSad, a w Szwajcarii - SER - znacznie dro┼╝ej!. Bo prawdziwy ser┬á dobrej jako┼Ťci pochodzi wy┼é─ůcznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat! nim trafi na rynek. U nas na "kad┼║ miedzian─ů" nie pozwalaj─ů przepisy "sanepidu", a na dojrzewanie sera "niewidzialna r─Öka rynku"! Laughing
W takim razie pytanie do lekarki czyżby w tym opisie tkwiła przyczyna skutków alergii np. sera, bo raczej mało polskich pacjentów stać na ser liczony w setkach złotych?
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #10 : 2007-10-31, 07:23:13 »

...moge spokojnie  uzywac misek i garnkow miedzianych...

Je┼Ťli ma si─Ö problemy z niskim poziomem ┼╝elaza w organizmie - jak najbardziej, bo mied┼║ wchodzi jako koenzym "transportera ┼╝elaza" ze ┼Ťwiat┼éa jelita do krwi. Wiele os├│b, kt├│re nie ┼╝ywi─ů si─Ö optymalnie, o tym nie wie i suplementuj─ůc ┼╝elazo, dziwi si─Ö, ┼╝e: "wyniki si─Ö nie poprawiaj─ů", a przy niedoborze miedzi, atomy ┼╝elana przelatuj─ů przez przew├│d pokarmowy, bo nie ma "chwytaka". Wch┼éanialne jest praktycznie tylko "zwierz─Öce" Fe+2.
Ale je┼Ťli nie ma takiej potrzeby, lepiej jest korzysta─ç z neutralnych i sprawdzonych "pojemnik├│w" na ┼╝ywno┼Ť─ç: szk┼éo, stal szlachetna, kamionka, metalowe naczynia emaliowane, beczki d─Öbowe... Wink. Szczeg├│lnie wa┼╝ne jest to przy ucieraniu potrawy (makutra gliniana, a nie plastik z robota kuchennego), mieszaniu (miska ze stali szlachetnej), czy przechowywaniu marynat z kwas├│w organicznych (szk┼éo) i.t.d.
Kr├│tkotrwa┼éy kontakt neutralnej potrawy z naczyniem miedzianym nie powoduje uchwytnych szkodliwych zmian zdrowotnych, a podnosi warto┼Ť─ç smakow─ů gotowego produktu.

PS
Szwajcarskie szczepy "bakterii mlecznych" np: LbHelve... wymagaj─ů miedzi do osi─ůgni─Öcia prawid┼éowego alpejskiego skrzepu, dlatego w UE pracuj─ů inne szczepy Lb, ale sery przez to inaczej smakuj─ů.
Zapisane
elmo
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #11 : 2007-10-31, 11:20:01 »

Wchłanialne jest praktycznie tylko "zwierzęce" Fe+2.


No w┼éasnie.Tyle si─Ö s┼éyszy o roslinach,kt├│re zawieraj─ů du┼╝o ┼╝elaza,a niedobory jak wyst─Öpuj─ů,tak wyst─Öpuj─ů,bo jako┼Ť nikt nie wspomni,┼╝e jest trudno wch┼éanialne.
Wydaje mi si─Ö ,ze b┼éonnik utrudnia wch┼éanianie ┼╝elaza,ale nie wiem czy to s─ů tylko moje "urojenia" ,czy tak jest faktycznie  Smile
Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #12 : 2007-11-01, 03:59:07 »

Tomas jak zwykle ciekawa i zadawalajaca odpowiedz Very Happy
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #13 : 2007-11-01, 07:31:59 »

Bo higiena jest znacznie ciekawsza od medycyny  Wink .
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #14 : 2007-11-01, 08:19:24 »

Tyle si─Ö s┼éyszy o roslinach,kt├│re zawieraj─ů du┼╝o ┼╝elaza...

Najs┼éynniejeszy jest "szpinak", dzi─Öki kt├│remu kilka pokole┼ä m┼éodzie┼╝y zajada┼éo zielon─ů ┼Ťmierdz─ůc─ů brej─Ö, bo sekretarka pewnego "autorytetu dietetycznego" przez pomy┼ék─Ö, przepisuj─ůc wyniki bada┼ä, zawy┼╝y┼éa o 10 rz─ůd wielko┼Ťci zawarto┼Ťci ┼╝elaza.
 Poniewa┼╝ badanie firmowa┼é autorytet anglosaskiej uczelni, to nikt nie ┼Ťmia┼é si─Ö "o┼Ťmieszy─ç" przez wiele lat... I ten stan -"strachu przed naukowym o┼Ťmieszeniem" istnieje do dzisiaj, szczeg├│lnie u os├│b bez dorobku naukowego.

PS
 Zawarto┼Ť─ç ┼╝elaza w szpinaku wystarczy┼éo sprawdzi─ç w "Paszoznawstwie" - tam s─ů najlepsze tabele warto┼Ťci od┼╝ywczej dla os├│b stosuj─ůcych np: zalecenie "pi─Ö─ç razy warzywa i owoce". Strawno┼Ťci GSO i wch┼éanialno┼Ť─ç mikroelement├│w w tych tabelach dla os├│b jedz─ůcych jarsko przyjmuje si─Ö jak dla zwierz─ůt monogastrycznych, wszystko┼╝ernych, czyli z praktyki np: dla "Sus domesticus" Wink
Zapisane
elmo
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #15 : 2007-11-01, 09:55:28 »



Najsłynniejeszy jest "szpinak...

No i sok z burak├│w  Very Happy hehe

Z innej beczki: lezałam w szpitalu po porodzie z innymi dziewczynami i była tam taka jedna,przy której siedziała non stop jej matka i dawała jej "cudowne rady" na to aby miała więcej mleka.
Ot├│┼╝ wciska┼éa jej herbat─Ö z mlekiem (zaznaczam ,┼╝e istotne tu by┼éo mleko,aby mie─ç wi─Öcej mleka swojego),a ta pi┼éa zawzi─Öcie jak na wyscigi .Nie mog┼éy obie wyj┼Ť─ç z podziwu,┼╝e ja jako┼Ť tak zawzi─Öcie nie pi┼éam ,a mleko samo lecia┼éo mi ciurkiem  Smile .A jeszcze wytyka┼éy mi,co ja mog─Ö mie─ç za mleko skoro pij─Ö tylko wod─Ö,zamiast bawarki hehe .
Te kobiety chyba mia┼éy zani┼╝one poczucie w┼éasnej warto┼Ťci,bo prowadzi┼éy na sali jak─ů┼Ť niezdrow─ů rywalizacj─Ö:kto b─Ödzie mia┼é wi─Öcej mleka hehe ,tylko chyba nie zdawa┼éy sobie sprawy z tego,┼╝e matka karmi─ůca si─Ö stresowa┼éa,co te┼╝ na jako┼Ťci mleka si─Ö odbija┼éo ,no i na samopoczuciu dziecka  Smile
Zapisane
Brzeti
GoŠ


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #16 : 2007-11-01, 10:53:23 »

http://www.giih.gov.pl/bip/show.php?pubid=81 - okazuje się, że bardzo łatwo niezamierzenie trafić na produkty "podobne" Sad
Zapisane
Diogenes z Synopy
Full Member
***
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 11007


Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #17 : 2015-08-06, 18:17:23 »

Ser powstaje z kazeiny (bia┼éka mleczngo o niskiej warto┼Ťci biologicznej!), a wi─Öc "produkt seropodobny" - to najprawdopodobniej "chipsy o smaku bekonu" np: "ser" z jakiej┼Ť soi GMO┬áConfused
Z kazeiny pod wp┼éywem proteolizy i proteoneogenezy - czyli dojrzewania sera, dzi─Öki dzia┼éalnio┼Ťci odpowiednich szczep├│w bakterii, powstaje produkt w sk┼éadzie kt├│rego bia┼éko zyskuje znacznie na warto┼Ťci biologicznej, ale w Polsce "p├│┼éprodukt sera" w sklepie kosztuje powy┼╝ej 30z┼é/kg ┬áSad, a w Szwajcarii - SER - znacznie dro┼╝ej!. Bo prawdziwy ser┬á dobrej jako┼Ťci pochodzi wy┼é─ůcznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat! nim trafi na rynek. U nas na "kad┼║ miedzian─ů" nie pozwalaj─ů przepisy "sanepidu", a na dojrzewanie sera "niewidzialna r─Öka rynku"! Laughing
W takim razie pytanie do lekarki czyżby w tym opisie tkwiła przyczyna skutków alergii np. sera, bo raczej mało polskich pacjentów stać na ser liczony w setkach złotych?

Dobre pytanie Wink

no w┼éa┼Ťnie, rotowa─ç mleczne, czy rotowa─ç mlecznopodobne ?
Zapisane
Strony: [1] Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.09 sekund z 19 zapytaniami.