forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 19:39:42

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  produkt seropodobny
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: produkt seropodobny  (Przeczytany 19038 razy)
Mike
Go


Email
produkt seropodobny
« : 2007-10-30, 08:08:35 »

co to wlasciwie jest? raz w sumie przez przypadek to kupilem i smak podobny(;]) do sera to mialo, ale jednak ta nazwa.
prosze o jakies info na ten temat, czy warto to wogole jesc? czy moze to cos w rodzaju maslo--> margaryna?
Zapisane
isabelle
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #1 : 2007-10-30, 09:16:25 »

Kiedyś rzuciłam okiem na skład i najbardziej istotna różnica jest właśnie taka, jak między masłem a margaryną: tłuszcz i białko roślinne zamiast zwierzęcego (mlecznego).
Zapisane
malgo35
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #2 : 2007-10-30, 09:17:08 »

Różnica jest mniej więcej taka sama jak w przypadku "masło-margaryna", do wyrobów seropodobnych używa się tłuszczu roślinnego. Oczywiście nie tylko, ponieważ trzeba dodać smaku, koloru i zapachu, więc dodawane są odpowiednie barwniki i związki chemiczne, tak bardzo przez nas cenione. Cena w hurcie wynosiła w roku 2005 - 5 zł za kilogram (pięć złotych).
Czy to jest jadalne? Opowiedź jest chyba zawsze taka sama, niezależnie od diety.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #3 : 2007-10-30, 09:22:36 »

Kurcze,jak pisze,że seropodobny to znaczy,że to nie ser,nie?
Nigdy nie lubiłam żadnych podróbek.
Albo coś jest serem ,albo nie(ser-produkt seropodobny).
Albo coś jest masłem ,albo nie(masło-margaryna).
Albo coś jest mięsem,albo nie(schabowy z wieprzowiny-schabowy z soi).
Albo coś jest skórą,albo nie(skóra -sztuczna skóra).
I to drugie nie ma nic wspólnego z pierwszym.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #4 : 2007-10-30, 09:30:59 »

Ser powstaje z kazeiny (białka mleczngo o niskiej wartości biologicznej!), a więc "produkt seropodobny" - to najprawdopodobniej "chipsy o smaku bekonu" np: "ser" z jakiejś soi GMO Confused
Z kazeiny pod wpływem proteolizy i proteoneogenezy - czyli dojrzewania sera, dzięki działalniości odpowiednich szczepów bakterii, powstaje produkt w składzie którego białko zyskuje znacznie na wartości biologicznej, ale w Polsce "półprodukt sera" w sklepie kosztuje powyżej 30zł/kg  Sad, a w Szwajcarii - SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser  dobrej jakości pochodzi wyłącznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat! nim trafi na rynek. U nas na "kadź miedzianą" nie pozwalają przepisy "sanepidu", a na dojrzewanie sera "niewidzialna ręka rynku"! Laughing
Zapisane
lutonn
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #5 : 2007-10-30, 19:25:39 »

Kurcze,jak pisze,że seropodobny to znaczy,że to nie ser,nie?
Nigdy nie lubiłam żadnych podróbek.
Albo coś jest serem ,albo nie(ser-produkt seropodobny).
Albo coś jest masłem ,albo nie(masło-margaryna).
Albo coś jest mięsem,albo nie(schabowy z wieprzowiny-schabowy z soi).
Albo coś jest skórą,albo nie(skóra -sztuczna skóra).
I to drugie nie ma nic wspólnego z pierwszym.
No juz dobrze elmo! wyluzuj ty tez mi kogos przypominasz hehe Very Happy Very Happy
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #6 : 2007-10-30, 19:51:42 »

    toan napisal:
Cytuj
SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser  dobrej jakości pochodzi wyłącznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat


 Tomas,czy twoim  zdaniem moge spokojnie  uzywac misek i garnkow miedzianych????? Smile
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #7 : 2007-10-30, 20:52:10 »

    toan napisal:
Cytuj
SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser  dobrej jakości pochodzi wyłącznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat


 Tomas,czy twoim  zdaniem moge spokojnie  uzywac misek i garnkow miedzianych????? Smile

Polecam zająć się garncarstwem i samemu robic garnki z gliny    Very Happy
Zapisane
evosonic
Go


Email
Re: Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #8 : 2007-10-30, 20:56:29 »

Różnica jest mniej więcej taka sama jak w przypadku "masło-margaryna", do wyrobów seropodobnych używa się tłuszczu roślinnego. Oczywiście nie tylko, ponieważ trzeba dodać smaku, koloru i zapachu, więc dodawane są odpowiednie barwniki i związki chemiczne, tak bardzo przez nas cenione. Cena w hurcie wynosiła w roku 2005 - 5 zł za kilogram (pięć złotych).
Czy to jest jadalne? Opowiedź jest chyba zawsze taka sama, niezależnie od diety.

dolkladnie , tluszcz roslinny jest tani  , tluszcz zeeee zwierzat  Sad jest b.dobry i drogi .... odpowiedz nasuwa sie  Confused
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #9 : 2007-10-30, 21:37:38 »

Ser powstaje z kazeiny (białka mleczngo o niskiej wartości biologicznej!), a więc "produkt seropodobny" - to najprawdopodobniej "chipsy o smaku bekonu" np: "ser" z jakiejś soi GMO Confused
Z kazeiny pod wpływem proteolizy i proteoneogenezy - czyli dojrzewania sera, dzięki działalniości odpowiednich szczepów bakterii, powstaje produkt w składzie którego białko zyskuje znacznie na wartości biologicznej, ale w Polsce "półprodukt sera" w sklepie kosztuje powyżej 30zł/kg  Sad, a w Szwajcarii - SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser  dobrej jakości pochodzi wyłącznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat! nim trafi na rynek. U nas na "kadź miedzianą" nie pozwalają przepisy "sanepidu", a na dojrzewanie sera "niewidzialna ręka rynku"! Laughing
W takim razie pytanie do lekarki czyżby w tym opisie tkwiła przyczyna skutków alergii np. sera, bo raczej mało polskich pacjentów stać na ser liczony w setkach złotych?
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #10 : 2007-10-31, 07:23:13 »

...moge spokojnie  uzywac misek i garnkow miedzianych...

Jeśli ma się problemy z niskim poziomem żelaza w organizmie - jak najbardziej, bo miedź wchodzi jako koenzym "transportera żelaza" ze światła jelita do krwi. Wiele osób, które nie żywią się optymalnie, o tym nie wie i suplementując żelazo, dziwi się, że: "wyniki się nie poprawiają", a przy niedoborze miedzi, atomy żelana przelatują przez przewód pokarmowy, bo nie ma "chwytaka". Wchłanialne jest praktycznie tylko "zwierzęce" Fe+2.
Ale jeśli nie ma takiej potrzeby, lepiej jest korzystać z neutralnych i sprawdzonych "pojemników" na żywność: szkło, stal szlachetna, kamionka, metalowe naczynia emaliowane, beczki dębowe... Wink. Szczególnie ważne jest to przy ucieraniu potrawy (makutra gliniana, a nie plastik z robota kuchennego), mieszaniu (miska ze stali szlachetnej), czy przechowywaniu marynat z kwasów organicznych (szkło) i.t.d.
Krótkotrwały kontakt neutralnej potrawy z naczyniem miedzianym nie powoduje uchwytnych szkodliwych zmian zdrowotnych, a podnosi wartość smakową gotowego produktu.

PS
Szwajcarskie szczepy "bakterii mlecznych" np: LbHelve... wymagają miedzi do osiągnięcia prawidłowego alpejskiego skrzepu, dlatego w UE pracują inne szczepy Lb, ale sery przez to inaczej smakują.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #11 : 2007-10-31, 11:20:01 »

Wchłanialne jest praktycznie tylko "zwierzęce" Fe+2.


No własnie.Tyle się słyszy o roslinach,które zawierają dużo żelaza,a niedobory jak występują,tak występują,bo jakoś nikt nie wspomni,że jest trudno wchłanialne.
Wydaje mi się ,ze błonnik utrudnia wchłanianie żelaza,ale nie wiem czy to są tylko moje "urojenia" ,czy tak jest faktycznie  Smile
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #12 : 2007-11-01, 03:59:07 »

Tomas jak zwykle ciekawa i zadawalajaca odpowiedz Very Happy
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #13 : 2007-11-01, 07:31:59 »

Bo higiena jest znacznie ciekawsza od medycyny  Wink .
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #14 : 2007-11-01, 08:19:24 »

Tyle się słyszy o roslinach,które zawierają dużo żelaza...

Najsłynniejeszy jest "szpinak", dzięki któremu kilka pokoleń młodzieży zajadało zieloną śmierdzącą breję, bo sekretarka pewnego "autorytetu dietetycznego" przez pomyłkę, przepisując wyniki badań, zawyżyła o 10 rząd wielkości zawartości żelaza.
 Ponieważ badanie firmował autorytet anglosaskiej uczelni, to nikt nie śmiał się "ośmieszyć" przez wiele lat... I ten stan -"strachu przed naukowym ośmieszeniem" istnieje do dzisiaj, szczególnie u osób bez dorobku naukowego.

PS
 Zawartość żelaza w szpinaku wystarczyło sprawdzić w "Paszoznawstwie" - tam są najlepsze tabele wartości odżywczej dla osób stosujących np: zalecenie "pięć razy warzywa i owoce". Strawności GSO i wchłanialność mikroelementów w tych tabelach dla osób jedzących jarsko przyjmuje się jak dla zwierząt monogastrycznych, wszystkożernych, czyli z praktyki np: dla "Sus domesticus" Wink
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #15 : 2007-11-01, 09:55:28 »



Najsłynniejeszy jest "szpinak...

No i sok z buraków  Very Happy hehe

Z innej beczki: lezałam w szpitalu po porodzie z innymi dziewczynami i była tam taka jedna,przy której siedziała non stop jej matka i dawała jej "cudowne rady" na to aby miała więcej mleka.
Otóż wciskała jej herbatę z mlekiem (zaznaczam ,że istotne tu było mleko,aby mieć więcej mleka swojego),a ta piła zawzięcie jak na wyscigi .Nie mogły obie wyjść z podziwu,że ja jakoś tak zawzięcie nie piłam ,a mleko samo leciało mi ciurkiem  Smile .A jeszcze wytykały mi,co ja mogę mieć za mleko skoro piję tylko wodę,zamiast bawarki hehe .
Te kobiety chyba miały zaniżone poczucie własnej wartości,bo prowadziły na sali jakąś niezdrową rywalizację:kto będzie miał więcej mleka hehe ,tylko chyba nie zdawały sobie sprawy z tego,że matka karmiąca się stresowała,co też na jakości mleka się odbijało ,no i na samopoczuciu dziecka  Smile
Zapisane
Brzeti
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #16 : 2007-11-01, 10:53:23 »

http://www.giih.gov.pl/bip/show.php?pubid=81 - okazuje się, że bardzo łatwo niezamierzenie trafić na produkty "podobne" Sad
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: produkt seropodobny
« Odpowiedz #17 : 2015-08-06, 18:17:23 »

Ser powstaje z kazeiny (białka mleczngo o niskiej wartości biologicznej!), a więc "produkt seropodobny" - to najprawdopodobniej "chipsy o smaku bekonu" np: "ser" z jakiejś soi GMO Confused
Z kazeiny pod wpływem proteolizy i proteoneogenezy - czyli dojrzewania sera, dzięki działalniości odpowiednich szczepów bakterii, powstaje produkt w składzie którego białko zyskuje znacznie na wartości biologicznej, ale w Polsce "półprodukt sera" w sklepie kosztuje powyżej 30zł/kg  Sad, a w Szwajcarii - SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser  dobrej jakości pochodzi wyłącznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat! nim trafi na rynek. U nas na "kadź miedzianą" nie pozwalają przepisy "sanepidu", a na dojrzewanie sera "niewidzialna ręka rynku"! Laughing
W takim razie pytanie do lekarki czyżby w tym opisie tkwiła przyczyna skutków alergii np. sera, bo raczej mało polskich pacjentów stać na ser liczony w setkach złotych?

Dobre pytanie Wink

no właśnie, rotować mleczne, czy rotować mlecznopodobne ?
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 18 zapytaniami.