Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Guzek pod skórą. (Przeczytany 6475 razy)
|
JanekG
Go
|
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Założyłem ten wątek, ponieważ mój tata ma następujący problem:
Odżywia się optymalnie już 9 lat. Jakiś czas temu w okolicy torebki stawowej palca dłoni wyrósł mu pod skórą guzek. Czy to możliwe, że ma to związek z dną moczanową? Jeżeli tak, to co z tym robić?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
a jak sie maja badania morfologiczne???,moze napisz cos wiecej,jakie ma proporcje,moze jadlospis z kilku dni, mamy lekarke Ewe Bednarczyk-Witoszek, http://www.dietaoptymalna.com/ za nim ona na Forum ci odpisze, moze zajrzyj na jej strone???
|
|
|
|
|
|
|
Wojciech
Newbie
Pe:
wiadomoci: 65
|
ja kiedyś miałem taki guzek pod skórą po zewnętrznej stronie nadgarstka. to był tzw. "ganglion" - przepuklina torebki stawowej. Z torebki stawowej wylewa się płyn i powstaje pod skórą guzek. Można to usunąc operacyjnie. U mnie po około roku czasu ganglion się wchłonoł i nie było potrzeby cięcia. Może u Twojego ojca to ganglion
|
|
|
|
D.O. od 12. VII.2007 74 kg/180cm
|
|
|
maf
Go
|
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Założyłem ten wątek, ponieważ mój tata ma następujący problem:
Odżywia się optymalnie już 9 lat. Jakiś czas temu w okolicy torebki stawowej palca dłoni wyrósł mu pod skórą guzek. Czy to możliwe, że ma to związek z dną moczanową? Jeżeli tak, to co z tym robić?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
Ktorego palca? Nie jest to dziwne pytanie. Dna moczanowa ma okreslone terytoria ataku. Jako doswiadczony "dnowiec" wiem nt temat b duzo. Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Tak sie sklada, ze wlasnie dzisiaj Morgano opublikowal w dziale Artykuly temat o dnie moczanowej. Czytajac to co napisal dr Pala, wszystko wydaje sie proste. Ale tak nie jest. Zaleca w czasie ataku dny PS. Szczerze mowiac, to nie wierze w to ze PS zlagodza objawy ataku. Atak trwa dwa dni. Najprostszy sposob to 8 tabletek kolchicyny i jakis lek przeciwzapalny np na litere C, moze byc Cataflam, takze w kremie do smarowania zaatakowanego stawu. Niestety nie mam juz szansy sprawdzenia PS w dnie moczanowej, poniewaz prawidlowio stosowana DO pozbawila mnie tej nieprzyjemnosci. Jest mowa o nerkach, tutaj mam pole do popisu/sprawdzenia. Czy kamienie sie rozpuszczaja czy tworza. Jestem na etapie testow. Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
zauwazcie po czym nasilaja sie bole, ja np.zauwazylam,ze po wiekszej ilosc bialka, ta ilosc,ktorej nie nalezy przekroczyc trzeba samemu wytestowac, po 9-ciu latach DO,bialka nie potrzeba juz tak duzo, no i robienie wynikow krwi nalezaloby tez systematycznie przeprowadzac, wiadomo wtedy,gdzie naduzywamy,czy bialka jemy zbyt duzo ,czy weglowodanow,
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Za mało danych... Spytaj się lekarza rodzinnego co to jest i czym może być spowodowane. On TO ma możliwość ZOBACZYĆ i dotknąć.
|
|
|
|
|
|
|
JanekG
Go
|
Witam ponownie i dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Okazało się, że był to wspomniany Ganglion i już został wycięty. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|