Autor
|
Wtek: Chleb, czy zaszkodzi? (Przeczytany 227865 razy)
|
Hana
Go
|
Ale jaka jest różnica czy się jada mąkę wymieszaną z serem i jajkami czy żółtka i nabiał zagryza chlebem? I to sa wlasnie "anomalia diety optymalnej" ktore dla wielu rodza niejasnosci.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
I to sa wlasnie "anomalia diety optymalnej" ktore dla wielu rodza niejasnosci.
Ale dlaczego "niejasności"? Przecież mąka z chleba, czy bułki niczym się nie różni od maki dodawanej do placków serowo-jajecznych To ze zboża i to ze zboża .Ktoś może powiedzieć,że w plackach są optymalne proporcje składników,ale bułkę też możemy wliczyć w proporcje optymalnego posiłku,prawda?
|
|
|
|
|
|
|
isabelle
Go
|
Oczywiście, że można wliczyć, ale trzeba pamiętać, że mała kajzerka ważąca ok. 50g zawiera aż ok. 30g węglowodanów. Jeżeli ktoś przepada za bułkami to może ją sobie zjeść. Ja wolę placki serowo-jajeczne. W 100g (tj. około 5 sztuk) zawierają ok. 5g węglowodanów. Czy można się najeść jedną napompowaną bułeczką? No chyba, że dołoży się kawał sera i pół kostki masła:D
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Krótki cytat z książki Dr. JKwasniewskiego pt."Dieta optymalna dieta idealna": "Tymczasem dobry,pełnowartosciowy chleb,którego można spokojnie zjeść 2-3 kromki ,to chleb z mąki z pełnego przemiału,zawierający ziarna zbożowe,zatem bogaty w błonnik,mikroelementy,sole mineralne,witaminy i białka.Im bielsza mąka ,tym gorszy chleb-powinniśmy o tym pamietać siegając po bagietki,bułki francuskie,lekkie jak puch bułeczki.Doskonały jest pumpernikel i chleby ciemne,razowe.Na pewno lepiej jest zjeść takie pieczywo niż "dietetyczne krakersy skandynawskie" ,albo bułki pełne środków spulchniających i konserwantów." Jak widać,nie ma w chlebie nic niepokojącego,szczególnie dla osób zdrowych,pod warunkiem,że nie będziemy się nim objadać
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Elmo!, postępujesz bardzo, bardzo nierozsądnie, bo widzisz, są tacy inteligentni, którzy dietę "optymalną" zaczynają od ... wpisania w wyszukiwarkę internetową hasła: "dieta optymalna" i trafiają wszędzie tylko nie na www.dr-kwasniewski.pl. i tak sobie w tych swoich łebkach zakonotują, że "30 g" i "arki przymierza" i "zmienność zasad" i ..., że później wyrwane z kontekstu zdanie zacytowane np: przez "elno" biorą za przyzwolenie do jedzenia chlebka! - jak w tym przypadku. Mnie specjalnie nie zależy na wyjaśnianiu podstaw diety, bo każdy rozsądny sam sobie potrafi z tym poradzić, ani na dyskutowaniu na poziomie: "a dr kwaśniewski to powiedział", że: "ryż jest zdrowy". Mało tego na diecie wysokowęglowodanowej, średniobiałkowej (dieta "japońska") - ryż jest zalecany przez dr-a. Ale ja i wiele doświadczonych osób w Diecie Optymalnej, to wiedzą i nie musisz cytować "kwaśniewskiego". Zważ jednak na tych, którzy zaglądają tu pierwszy raz nic nie wiedząc o DO!!! Jeśli zależy Ci na wykazaniu moch błędów lub mojej głupoty lub spowodować, że się "obrażę", to staraj się bardziej. .
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Je¶li zależy Ci na wykazaniu moch błędów lub mojej głupoty lub spowodować, że się "obrażę", to staraj się bardziej. . Jeśli myślisz ,ze trzeba jeszcze się starać, aby wykazać Twoją głupotę ,to jesteś w błędzie .Człowiek sam pracuje nad udowadnianiem własnej głupoty A co do obrażania ,to nie ma się co obrażać Trzeba się akceptowac takim jakim się jest Pozdrawiam jak zawsze bardzo serdecznie
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Toan wrzuć na luz Przesyłam porcję usmiechów na poprawę nastroju Forum to taki żywy organizm, może nie jest w pełni optymalny, ale jest naprawdę dobrze. To jest luźna rozmowa i nigdy nie będzie tak jak by się chciało Zresztą chyba nie jest tak źle - zdążyłem więcej przeczytać P.S. W googlach "dieta optymalna" jest na 6 miejscu ale dr Kwaśniewski już na 2!
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Jeśli myślisz ,ze trzeba jeszcze się starać, aby wykazać Twoją głupotę ,to jesteś w błędzie .Człowiek sam pracuje nad udowadnianiem własnej głupoty A co do obrażania ,to nie ma się co obrażać Trzeba się akceptowac takim jakim się jest Pozdrawiam jak zawsze bardzo serdecznie Przyjąłem do wiadomości, serdecznie dziękuję!.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Toan wrzuć na luz Nieustająco jestem na luzie, od wielu lat
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Blackend dziekuję Ci za miłe słowa w poście ,jak i za słowa pomiędzy wierszami Twojego posta Bardzo cenię sobie takich ludzi.Jest ich naprawdę mało,czasem wydaje się ,że ich nie ma ,ale jak dochodzi co do czego,to dają dowód ,że są! Pozdrawiam Cię!
|
|
|
|
|
|
|
Brzeti
Go
|
Elmo, Masz niezwykły dar zmuszania toana do wypowiedzi! Jeszcze parę Twoich postów a może uda się wydusić z Niego coś konkretnego.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Lubię czasem się tu odprężyć
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Toan na www.dr-kwasniewski.pl/ jest fajny tekst "ABC Żywienia Optymalnego" wg mnie jest to kwintesencja ZO może by to wrzucić tutaj jako FAQ? Co o tym sądzisz? Zawsze można by poczatkujących tam skierować. P.S. Elmo wszystkich lubię jednakowo
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Nie lubię i nie chcę ustawiać drogowskazów dla gnuśnych, bo później mają pretensje
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkim dogodził Zawsze się znajdą niezadowoleni i ol... (pewne niedomówienie) ich
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Lubię czasem się tu odprężyć Zaraz ,zaraz ...czegoś tu nie rozumiem czy "zmitrężyć" równa się to samo ,co "odprężyć" Czy moze ktoś wie ?,czy musze się skontaktowac z prof. Miodkiem ?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkim dogodził O tak Blackend ! Zawsze to powtarzam .Jakby człowiek chciał wszystkim dogodzić,to by sam zwariował
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Zebyś Ty wiedziała ile lat mi to zajęło zanim to zrozumiałem Eech z wiekiem robię się coraz bardziej cyniczny...
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
oczywiscie ze z GIEESU hehe Zechciej mi odpowiedzieć wielebny lutonnie,czy ten chleb z GIEESU jest dla Twojego szlachetnego ciała niezdrowy Elmo! chcesz w "papu"! hehe ?
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
Elmo ty Brutusie !
|