forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 12:59:30

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  O OSTEOPOROZIE.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: O OSTEOPOROZIE.  (Przeczytany 5862 razy)
MORGANO
Go


Email
O OSTEOPOROZIE.
« : 2007-11-11, 00:09:14 »

O OSTEOPOROZIE.
Według opinii lekarza optymalnego.

Osteoporoza jest chorobą występującą obecnie powszechnie, a średnia wieku osób niedotkniętych stale się obniża.
Jej przyczyna nie jest dokładnie znana, ale wskazuje się na wyraźne powiązanie z procesami starzenia organizmu. Duże znaczenie mają tutaj zmiany w gospodarce hormonalnej dotyczące zwłaszcza gruczołów płciowych oraz parathormonu.
Wielu lekarzy, jako bardzo ważny czynnik wskazuje zmniejszenie aktywności fizycznej u osób starszych.  Kości są odżywiane przez naczynia, w których przepływ krwi jest możliwy dzięki pracy mięśni szkieletowych.
Przy ograniczeniu wysiłku pogarsza się, więc odżywianie tkanki kostnej.  Stosowane obecnie metody badania gęstości kości nie są w pełni wartościowe przy diagnozowaniu osteoporozy, ponieważ wykazują one jedynie stopień uwapnienia tkanki, a nie obrazują stanu elementów organicznych.
O strukturze kości nie decydują składniki mineralne, lecz białko zwane osceiną.  Już od pewnego czasu zaobserwowano mały związek objawów choroby z wynikami badań diagnostycznych.
Od 2001 roku zmieniła się także definicja choroby podawana przez WHO.
Do początku ubiegłego roku o rozpoznaniu choroby decydował wynik badań den symetrycznych, a obecnie podstawę stanowi wystąpienie złamania patologicznego trzonu kręgu, szyjki kości udowej lub przedramienia powyżej nadgarstka. W zaistniałej sytuacji swoje znaczenie tracą radiologiczne badania wskazujące stopień uwapnienia.
Mimo tego będą one jednak stosowane jeszcze długo, ponieważ leki zapisywane w osteoporozie wpływają właśnie na mineralizację kości.
Firmy farmaceutyczne produkujące środki do leczenia osteoporozy nie są, więc zainteresowane zmianą punktu widzenia.
Obecnie w Polsce zyski ze sprzedaży kalcytoniny i bifosforanów są bardzo wysokie, a społeczne korzyści - żadne.
Pacjenci wydają czasem od 200 - 300 zł / miesiąc przez kilka lat i muszą się cieszyć mierną poprawą wyników badań, a czasem jedynie spowolnieniem procesów odwapnienia.
Pacjenci leczący się z powodu osteoporozy mają zwykle i inne problemy zdrowotne oraz przestrzegają zaleconych przez lekarzy diet.
Zaleca im się jedzenie serów i picie mleka oraz unikanie tłuszczów ze względu, np. na miażdżycę.
Takie odżywianie powoduje oczywiście pogłębienie choroby, ponieważ w diecie brak jest wysokowartościowych białek oraz dobrych źródeł energii do procesów odbudowy.
Wśród optymalnych osteoporoza nie występuje, a osoby rozpoczynające dietę mogą stosunkowo szybko się jej pozbyć.
Mimo, że stopień uwapnienia nie jest tutaj meritum, to pacjenci zwykle największą uwagę przywiązują do wyników badań.
Te można sprawdzić po 6 - 12 miesiącach żywienia i zwykle poprawa wynosi ok. 30 proc., choć różnice osobnicze mogą być dosyć duże. Najważniejsze w osteoporozie jest jednak odbudowanie prawidłowej struktury szkieletu białkowego, decydującego o elastyczności kości.
Zdrowa kość pozbawiona wapnia może zgiąć się na pół, ale nigdy się nie złamanie.
Żywienie optymalne powoduje przebudowę struktury kostnej, jednak w przypadku osób bardzo schorowanych proces ten przebiega wolniej.
Do odbudowy kości potrzeba przede wszystkim wysokowartościowych białek oraz energii.
Najlepszym jej źródłem są nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Potrzebne są również białka z grupy kolagenowych.
Żywienie optymalne jest dietą bogato kolagenową, jednak u osób z osteoporozą zaleca się zwiększenie jego spożycia.
Powinno się jadać codziennie, choć niewielkie ilości takich potraw, jak: chrząstki, flaki, zimne nóżki, salceson czy wywar z kości.
Nie ma potrzeby zwiększenia ilości białka ponad 1g na kg masy ciała.
Zupełnie niepotrzebne są też przetwory mleczne, które z kością mają wspólny jedynie kolor. Po rozpoczęciu żywienia optymalnego można od razu odstawić wszelkie leki oraz witaminę D, która w wystarczającej ilości znajduje się w pożywieniu.
Korzystne efekty leczenia przynosi zastosowanie u chorych prądów selektywnych PS w celu poprawy odżywiania danego obszaru, choć rezultaty nie są tak spektakularne, jak w innych jednostkach chorobowych.

                                                                                                    Lek. med. Przemysław Pala
                                                                                                   konsultant i opiekun medyczny.

Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 18 zapytaniami.