MORGANO
Go
|
O NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY. Według opinii lekarza optymalnego.
Bezpośrednią przyczyną zespołu objawów niedoczynności tarczycy jest obniżony poziom jej hormonów (T3 i T4) we krwi, co powoduje spowolnienie procesów przemiany materii i zmniejszone zużycie tlenu. Powodów niskiego stężenia T3 i T4 można doszukiwać się nie tylko w samej tarczycy, ale również w przysadce mózgowej lub podwzgórzu, ponieważ gruczoły te są ze sobą czynnościowo powiązane tak zwanym sprzężeniem zwrotnym. Przysadka i podwzgórze mogą dawać takie same objawy jak chora tarczyca, jako, że są one gruczołami nadrzędnymi. W praktyce jednak rzadziej spotyka się zaburzenia wywołane tymi organami niż samej tarczycy. Czynniki wywołujące niedoczynność tego gruczołu mogą być różne. Do najrzadszych zaliczyć należy zaburzenia genetyczne powodujące u dzieci karłowatość i kretynizm, które przy obecnym stanie nauk medycznych mogą być wcześnie wykryte i leczone substytucyjnie. Znacznie częściej mamy do czynienia z niedoczynnością tarczycy u dorosłych spowodowaną jej uszkodzeniem lub inną nieznaną przyczyną. W przypadku mechanicznego lub chemicznego zniszczenia znacznej części miąższu narządu może rzeczywiście istnieć konieczność dożywotniego leczenia. W ostatnim czasie mamy jednak coraz częściej do czynienia z wystąpieniem choroby bez uchwytnej przyczyny i wtedy winą zwykle obarcza się niedobór jodu, co jest zupełnie bezzasadne. Proces wytwarzania hormonów tarczycy jest bardzo złożony, energochłonny i wymaga udziału wielu enzymów białkowych, natomiast samo ich magazynowanie odbywa się dzięki syntezie tyreoglobuliny, która jest glikoproteiną zawierającą 2750 aminokwasów. Dodatkowo do wydzielania hormonów do krwi konieczne jest wiązanie z nośnikami białkowymi. U osób odżywiających się źle - tzn. spożywających niskowartościowe białka może dojść do defektu jednego z wielu katalizatorów powyższych procesów. Do takich zaburzeń dochodzi często u wegetarian, co potęgowane jest przez obecność substancji toksycznych (dla tarczycy) w warzywach. Ponieważ żywienie współczesnych społeczeństw często zbliżone jest do diety jarskiej, można zauważyć zwiększoną zapadalność na tę chorobę. Związek niedoczynności tarczycy z odżywianiem zauważano już od dawna - znany był np. wól kapuściany i pisze się o tym w podręcznikach. Np. w "Patofizjologii" Maślińskiego i Ryżewskiego można przeczytać o takiej zależności, jednak winą obarcza się nie niedobór wartościowego białka , lecz 'dotychczas niezidentyfikowane substancje wolotwórcze". Żywienie optymalne szybko usuwa najczęstsze przyczyny niedoczynności Lub wola, ponieważ zawiera pełny zestaw aminokwasów niezbędnych do Produkcji enzymów biorących udział w syntezie hormonów. Przebudowa tkanek a głównie błon komórkowych powoduje ustanie ewentualnych zaburzeń o podłożu autoimmunologicznym niszczących gruczoł tarczowy. W przypadku braku gruczołu lub jego nieodwracalnego uszkodzenia konieczne pozostaje jednak leczenie hormonalne. Osoby rozpoczynające żywienie optymalne a leczone doustnymi lekami hormonalnymi (np. Euthyrox) muszą pamiętać, że ich przyjmowanie po kilku tygodniach diety może dać objawy przedawkowania tzn. zespołu nadczynności i należy je wtedy odstawić - najlepiej pod kontrolą lekarza. W niedoczynności tarczycy można również, (choć robi się to rzadko) stosować prądy S na sam gruczoł, lub centralny układ nerwowy. W przypadku podjęcia decyzji o takiej terapii trzeba koniecznie wziąć pod uwagę poziom defektu tzn. tarczyca - przysadka – podwzgórze oraz ewentualne choroby współistniejące, aby nie przyniosła ona odwrotnego efektu. Sama wcześniejsza diagnoza nie może być jednoznacznym wskazaniem do stosowania prądów, ponieważ zdarzają się rozpoznania błędne spowodowane nakładaniem się objawów różnych jednostek chorobowych. W przypadku braku pewności lepiej jest z zabiegu zrezygnować.
Lek. med. Przemysław Pala konsultant i opiekun medyczny.
|