forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-27, 17:08:17

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
660505 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Tort orzechowy
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Tort orzechowy  (Przeczytany 12953 razy)
MONIKAW
Go


Email
Tort orzechowy
« : 2007-11-21, 09:01:51 »

30 dag mielonych orzechów włoskich (muszą być suche)
12 jajek,
aromat,
1/2 szklanki cukru ( być może uda się mniej)
żółtka z cukrem utrzeć dodac aromat i orzechy
osobno ubić białka na pianę , na końcu wymieszać wszystko razem i piec.
Czy ktoś ma pomysł na krem do niego tak aby nie stosować mlecznych i zbóż???
Zapisane
Krystyna77
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #1 : 2007-11-21, 11:11:07 »

Moniko możesz zrobić taki krem np.

200 g żółtek (10 szt)
4 łyżki cukru pudru (60 g)
500 g masla
2-4 łyżki mocnego naparu z kawy
2 łyżki winiaku lub innego alkoholu

Jest to przepis z pażdziernikowego numeru "Optymalni", jeżeli byłoby go trochę za dużo ilościowo to można zrobić z połowy tej ilości, a proporcje i tak będą zchowane.

Podaję wykonanie

Zółtka ubić na parze z cukrem pudrem, a gdy będą już ubite wystudzić je.Masło utrzeć.Kawę w małej ilości wody zaparzyć "po turecku" i ostudzić, następnie przcedzić przez sitko.Dodawać do utartego masła naprzemiennie masę jajeczną oraz kawę i alkohol.

Przepis sprawdziłam osobiście bardzo smaczny polecam.Pozdrawiam i życzę smacznego.
Zapisane
MONIKAW
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #2 : 2007-11-21, 11:17:26 »

Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to masło rotuje mleczne, więc odpada.
Zapisane
Krystyna77
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #3 : 2007-11-21, 12:40:25 »

Moniko przeglądalam wszystkie moje przepisy na rózne kremy i ciasta optymalne i nieoptymalne ale niestety nigdzie nie znalazłam kremu , który w swoim skladzie nie zawierałby masla lub śmietanki.Raczej wszystkie oparte są na tym tłuszczu więc pozostaje Ci zjeść swój tort na sucho albo polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub jest jeszcze opcja zjedzenia go w dni , ktorych nie rotujesz mlecznych. No ostatecznie zrobić go na dobrej margarynie ale to odpada bo chyba takiej nie ma uff... Laughing, może ktoś Ci coś jeszcze podpowie np.Morgano spec w tej dziedzinie :DPozdrawiam. Razz
Zapisane
MONIKAW
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #4 : 2007-11-21, 12:55:19 »

Dziekuję Ci bardzo.
Tort jest dla osoby, która nie może jeść mlecznych wcale, dlatego kombinuję.
Zastanawiam się nad masą marcepanową albo gorzka czekoladą. Tylko nie wiem czy wtedy  nie będzie miał zbyt dużo weglowodanów.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #5 : 2007-11-21, 23:07:54 »

 Moniko...masa marcepanowa dostepna w handlu jest slodka ok  60g weglowodanow,bez dodatku cukru jeszcze nie spotkalam, orzechy wloskie najbardziej lubilam prazone na blaszce w piekarniku,
na mase mozesz dodac dzem nisko slodzony ,lub budyn gotowany na mleku sojowym utarty na krem z  margaryna i cukrem ,mozna tez do budyniu dodac zelatyny,ale mysle ,ze sam budyn utarty z margaryne tez jest ok Smile
Zapisane
MONIKAW
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #6 : 2007-11-22, 08:14:15 »

Alinko, kupuję na targu masę marcepanową ma 37W więc nie jest tak źle przywożą mi z Niemiec na zamówienie, chyba nikt tego nie kupuje poza mną. Jem systematycznie poza dniami bez cukrów prostych. Smile
Z tym budyniem to też jest dobry pomysł choć sama myśl o mleku sojowym i margarynie...ale to będą ilości śladowe.
Dziękuję
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #7 : 2007-11-22, 17:06:00 »

Moni,budyn ,mozna tez na wodzie i utrzec na pulchna mase z margaryna,
tylko dlatego,ze mleczne rotujesz,no i tluszczu roslinnego tez nie jadasz codziennie,
kapuste kiszona z marchewka jako surowke, tez nie da sie inaczej  zjesc jak tylko z oliwa Smile
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #8 : 2007-11-23, 21:34:41 »

link http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53667,2614628.html
a co wy na taki przepis na Nugat powiecie? choć ten miód to nie za dobry składnik chyba?

Skład nugatu jest krótki: cukier, miód, piana z białek i orzechy. Technika wymaga pewnej wprawy. Gorący syrop cukrowy łączymy z gorącym miodem i wlewamy powoli do piany z białek, ubijając całość w metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą (jeśli postawilibyśmy pianę bezpośrednio na ogniu, białka mogłyby się ściąć). Na końcu dodajemy posiekane orzechy włoskie.
Zapisane
MONIKAW
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #9 : 2007-11-24, 11:43:21 »

Dzięki dziewczyny coraz lepszy ten tort. Ciekawe tylko  ile będzie miał weglowodanów w 100g???
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #10 : 2008-10-08, 19:18:38 »

Do masy użyłabym ghee (może Ci nie zaszkodzi). Może starta marchewka zamiast cukru w tej masie?
Do ciasta na w/w ilość dodaję 2 łyżki cukru (i tak i tak za dużo).
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #11 : 2008-10-08, 20:03:25 »

Tort na ŻO. Shocked
To jakby wegetarianie pichcili z soji czy soczewicy wegetariańską golonkę.
Oj zaszkodzi Wam ten cukier zaszkodzi.
Sad

Jaka margaryna !!!
Zapisane
MONIKAW
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #12 : 2008-10-08, 21:18:32 »

To juz nie aktualne potrzebny był na jakąś uroczystość.(nie dla mnie)
Osobiście nie ruszam cukrów prostych co jest dość trudne. Sad
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #13 : 2008-10-08, 21:55:00 »

Ghee to nie margaryna.
Cool
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #14 : 2008-10-08, 22:09:44 »

na mase mozesz dodac dzem nisko slodzony ,lub budyn gotowany na mleku sojowym utarty na krem z  margaryna i cukrem ,mozna tez do budyniu dodac zelatyny,ale mysle ,ze sam budyn utarty z margaryne tez jest ok Smile

Tu dostrzegłem margarynę, nawet nie wiem co to jest ghee. Smile
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #15 : 2008-10-08, 23:02:14 »

Może Kodar miała na myśli tłuszcz palmowy Cool Smile.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #16 : 2008-10-10, 10:50:58 »

Cytuj
Tu dostrzegłem margarynę, nawet nie wiem co to jest ghee.

Nie wierze!!! Shocked
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #17 : 2008-10-14, 18:02:59 »

Tort na ŻO. Shocked
To jakby wegetarianie pichcili z soji czy soczewicy wegetariańską golonkę.
Oj zaszkodzi Wam ten cukier zaszkodzi.
Sad

Jaka margaryna !!!
Adam,rzeczywiscie chodzilo o margaryne dla osoby,ktora  produkty mleczne rotuje.Juz MONIKAW podala ci wyzej odpowiedz,czyli juz wszystko wiesz??? Laughing Razz
Dla ciekawosci podam,ze prawie wszystkie ciasta i ciasteczka wypiekalam z  KK J.Kwasniewskiego.Juz od dawna nic nie wypiekam,bo nie mam takiej potrzeby. Very Happy
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #18 : 2008-10-14, 20:12:37 »

... nawet nie wiem co to jest ghee. Smile

No jak można być już dłuższy czas na Forum ,już nie mówiąc,że się jest na ŻO i nie wiedzieć co to jest masło ghee  Shocked Cool ,no chyba,że sie nie jest,a jedynie odnosi sie takie osobiste  wrażenie  Smile
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Tort orzechowy
« Odpowiedz #19 : 2008-10-14, 20:44:37 »

Proponuję, zamiast masła użyć smalcu. Musi być tylko ten jasny. Z czekoladą nie czuć, że to smalec (sprawdzone). A jak się doda olejków zapachowych, to nikt się nie zorientuje. Taka kompozycja smalcu z czekoladą omawiana jest na wątku kakao.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 17 zapytaniami.