Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: miksery, maszynki do mielenia mięsa i inne cuda w ŻO (Przeczytany 43664 razy)
|
Flawia
Go
|
"będąc młodą kucharką..." mam problem z zastosowaniem się do poszczególnych komend w przepisach, szczególnie dotyczy to ucierania, ubijania i mielenia Czy możecie doradzić jaki sprzęt radzi sobie z tym najlepiej? mam kubki mikserskie ale one nie radzą sobie z gęstymi rzeczami , rzucaja je na sciany i mielą powietrze (a jeden nawet rzucil zupą na moje sciany i to w sypialni!!!) prosze więc o poradę co do grzeczniejszych sprzętów. No i nie możemy natrafić na maszynke do mielenia twarogu i mięs...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Może się przydam? Ja używam thermomixa i elektrycznej maszynki do mielenia mięsa, koniec sprzętów. Np wszystkie składniki sernika wkładam do naczynia, włączam na 1,5 minuty i mam gotową masę na sernik. Mielę orzechy w kilka sekund, ubijam lody (60 stopni C) w 10 minut, masę makową (z suchego maku przygotowuję 8 minut) nawet masło czasem robię ze śmietany. Jedno naczynie, żadnego skręcania, rozkręcania, chowania części po szafkach i ich wyjmowania, myje się sam i ma wagę. Urządzenie wielofunkcyjne sterowane elektronicznie (czas pracy, temperatura i obroty noży), bardzo proste w użytkowaniu. Urządzenie mam od ponad ośmiu lat.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
malgo35
Go
|
A ja chciałabym mieć urządzenie dzięki któremu mogłabym np. ścierać surowe ziemniaki. Używam w tym celu właśnie elektrycznej maszynki do mielenia mięsa. Jednak efekt nie jest taki sam jak przy użyciu ręcznej tarki, której z całego serca nie znoszę. Może ktoś mi podpowie jakie urządzenie by się sprawdziło, oczywiście najbardziej pożądane jest takie, które łatwo się skręca i myje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Adiqq
Go
|
Może się przydam? Ja używam thermomixa i elektrycznej maszynki do mielenia mięsa, koniec sprzętów. Np wszystkie składniki sernika wkładam do naczynia, włączam na 1,5 minuty i mam gotową masę na sernik. Mielę orzechy w kilka sekund, ubijam lody (60 stopni C) w 10 minut, masę makową (z suchego maku przygotowuję 8 minut) nawet masło czasem robię ze śmietany. Jedno naczynie, żadnego skręcania, rozkręcania, chowania części po szafkach i ich wyjmowania, myje się sam i ma wagę. Urządzenie wielofunkcyjne sterowane elektronicznie (czas pracy, temperatura i obroty noży), bardzo proste w użytkowaniu. Urządzenie mam od ponad ośmiu lat.
urządzenie rewelacyjne (ma je moja mama, cos kolo 10 lat), niestety strasznie drogie z tego co pamietam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Z narzedzi elektrycznych uzywam tylko takie narzedzie co chyba zwie sie malakser?, i w zasadzie tylko do wystrugania warzyw /przewaznie marchew i seler/ do golonki zapiekanej w porterze. Zadnych mikserow nie uzywam, bo nie robie zadnych ciast. Z elektrycznych uzywam czasem maszynki /do krojenia chleba/ w celu pokrojenia pieczonego zawijanego boczku na cienkie rowne plastry. Stara 30 letnia sokowirowka przydaje sie do przetarcia pyrow, na placki. Miesa nie miele sam. W zaprzyjaznionym sklepie przewaznie kupuje pol kilo lopatki bez kosci i pol kilo boczku swiezego. Na miejscu mi to zmiela. Z recznych narzedzi polecam szatkownice, obieraczki, dobre ostre noze, widelce, kopystki. Zauwazylem, ze kobiety nie uzywaja tych narzedzi, nie ulatwiaja sobie zycia w kuchni i pozniej narzekaja. Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
A ja chciałabym mieć urządzenie dzięki któremu mogłabym np. ścierać surowe ziemniaki. Używam w tym celu właśnie elektrycznej maszynki do mielenia mięsa. Jednak efekt nie jest taki sam jak przy użyciu ręcznej tarki, której z całego serca nie znoszę. Może ktoś mi podpowie jakie urządzenie by się sprawdziło, oczywiście najbardziej pożądane jest takie, które łatwo się skręca i myje Thermomix. Wszystkie produkty wkłada się do naczynia, włącza na 20 sek i masa na placki gotowa. Problem skręcania nie istnieje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Może się przydam? Ja używam thermomixa i elektrycznej maszynki do mielenia mięsa, koniec sprzętów. Np wszystkie składniki sernika wkładam do naczynia, włączam na 1,5 minuty i mam gotową masę na sernik. Mielę orzechy w kilka sekund, ubijam lody (60 stopni C) w 10 minut, masę makową (z suchego maku przygotowuję 8 minut) nawet masło czasem robię ze śmietany. Jedno naczynie, żadnego skręcania, rozkręcania, chowania części po szafkach i ich wyjmowania, myje się sam i ma wagę. Urządzenie wielofunkcyjne sterowane elektronicznie (czas pracy, temperatura i obroty noży), bardzo proste w użytkowaniu. Urządzenie mam od ponad ośmiu lat.
urządzenie rewelacyjne (ma je moja mama, cos kolo 10 lat), niestety strasznie drogie z tego co pamietam Drogie, jednak są raty. Dowiem się, koleżanka sprzedaje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
malgo35
Go
|
Och Maf, pewnie masz rację, choć wydaje mi się, że męźczyźni też pewnych sprzętów unikają. Ja żadnych ciast nie piekę, moi panowie mobilizują się gdy chcą zjeść placki, a ja chciałabym ułatwić im życie. Widziałam przed chwilą w necie ten thermomix, świetna sprawa.Tereso dowiedz się, jeśli to nie sprawi Ci kłopotu i daj mi znać na priv. Dziękuję
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Maf-- co to takiego " kopystki" ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Może się przydam? Ja używam thermomixa i elektrycznej maszynki do mielenia mięsa, koniec sprzętów. Np wszystkie składniki sernika wkładam do naczynia, włączam na 1,5 minuty i mam gotową masę na sernik. Mielę orzechy w kilka sekund, ubijam lody (60 stopni C) w 10 minut, masę makową (z suchego maku przygotowuję 8 minut) nawet masło czasem robię ze śmietany. Jedno naczynie, żadnego skręcania, rozkręcania, chowania części po szafkach i ich wyjmowania, myje się sam i ma wagę. Urządzenie wielofunkcyjne sterowane elektronicznie (czas pracy, temperatura i obroty noży), bardzo proste w użytkowaniu. Urządzenie mam od ponad ośmiu lat.
Jak smakuje sernik, lody, z thermomixa ?, bo wg. mnie to "sztuczne" pieczenie, gotowanie--bez serca.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
A ja chciałabym mieć urządzenie dzięki któremu mogłabym np. ścierać surowe ziemniaki. Używam w tym celu właśnie elektrycznej maszynki do mielenia mięsa. Jednak efekt nie jest taki sam jak przy użyciu ręcznej tarki, której z całego serca nie znoszę. Może ktoś mi podpowie jakie urządzenie by się sprawdziło, oczywiście najbardziej pożądane jest takie, które łatwo się skręca i myje Do scierania surowych ziemniaków używam sokowiróki. Mam sokowirówkę Zelmera "Carico" - łatwo się rozkręca i myje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Czy pieczecie placki na caly tydzien ? Ja scieram 2-4 ziemniaki na zwyklej tarce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Nie zwykla, bo regionalna-/ z czy ta nazwe mozna skojarzyc?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Do ścierania surowych ziemniaków używam sokowirówki. Mam sokowirówkę Zelmera "Carico" - łatwo się rozkręca i myje.
Genialny pomysł , też mam sokowirówkę, nie jestem fanem ziemniaków, ale jak będę miał suchy pozbawiony wody ze skrobią miąższ i dodam do niego żółtka to efekt powinien być jadalny. Pozdrawiam serdecznie, Adam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Takim sposobem mnie wychodzi cos o smaku "wiorowym".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Nie zwykla, bo regionalna-/ z czy ta nazwe mozna skojarzyc?
Uzywam drewnianych - naturalnych narzedzi w kuchni np do miesznia zoltkownicy sporzadzonej z jaj naturalnych moich kurek zielononozek, ktore "idac za przykladem bohaterskich kur zwiazku radzieckiego", znosza 1,2 jaja dziennie" Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Od czasu stosowania zdrowego zywienia zrezygnowalam z "ulepszaczy i przyspieszaczy "w kuchni, i wcale nie zabiera mi gotowanie, szykowanie posilkow wiecej czasu niz wczesniej .
Maf, czy Twoje kurki nosza po 2- jajko dziennie?/ jedna kurka =dwa jajka na dzien ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Maf, czy Twoje kurki nosza po 2- jajko dziennie?/ jedna kurka =dwa jajka na dzien ?
1,2 to nie 1 - 2, tylko 1 i dwie dziesiate. Po prostu zdarza sie ze od 4 kur zbieram 5 jaj dziennie, ale doswietlam im w kurniku od 5 do 22. Na wiosne rozwine hodowle - inkubator. Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Ten termomix, to blender (kielich miksujący do koktajli) z dodatkowymi funkcjami jak podgrzewanie miski, wagi i zegara. Równie dobrze spełnia te funkcje każdy inny blender, którego cena jest bardziej przystępna. Jest to kielich z czterema wirującymi ostrzami. Posieka wszystko na miazgę. Nie ma możliwości mieszania ciast, krojenia warzyw w plasterki, wiórki czy ścierać na placki ziemniaczane. Można w nim zrobić koktajl, rozdrobnić lód, ale z ubiciem piany już mogą być problemy. Dodatkowe funkcje jak podgrzewanie nie koniecznie muszą być, bo można samemu podgrzać przed lub po miksowaniu. To samo dotyczy ważenia czy odmierzania czasu. Kto się nabierze i go kupi, to będzie tylko nadrabiał miną. Za drogi w stosunku do swych możliwości. To samo można uzyskać w malakserze, który ma dwa ostre wirujące noże w 1-3 l misce. Występuje często z wersją z przystawką do krajania warzyw na plasterki, wiórki czy ścierania na miazgę. Gdy dodane są mieszadła do ciast ciężkich nazywa się już to już robotem kuchennym. Wtedy też może być dodany kielich do koktajli, a w wieloczynnościowych inne przystawki jak maszynka do mięsa, sokowirówka, wyciskarka do cytrusów, malakserki do przypraw. Maszynka do mięsa, to jedno z przydatnych urządzeń dla domu. Zawsze mamy do czynienia z rozdrobnieniem mięsa, ale także dobrze mieli się mak na makowce. Do maszynki firmy Zelmer (najlepsza i najmocniejsza na rynku) można dokupić szatkownicę do warzyw, w której można poszatkować je na plasterki, wiórki różnej grubości, czy zetrzeć ta placki ziemniaczane. Jest tam 4 tarcze do szatkowania. Nie zrobimy w nim jednak ciasta czy koktajli. Mikser - tak można nazwać dwa typy urządzeń. Pierwszą, to taki blender ręczny (wirujący nożyk), który służy do rozdrabniania zupek czy robienia koktajli w dołączonym kielichu lub w każdym innym naczyniu. Do ciast się nie nadaje i może pryskać. Brauna ma wyprofilowaną osłonę przeciw pryskaniu. Może występować z metalową końcówką do gorących potraw czy rozdrabniania lodu. Występuje jeszcze z dodatkowymi przystawkami jak mini malakser do siekania przypraw, czy z końcówką do ubijania piany. Mikserem nazywa się też robot ręczny z końcówkami do mieszania ciast i ubijania piany. Może mieć dodatkowe przystawni jak końcówkę miksującą (zbyt małe obroty do tej funkcji) czy kielichem do koktajli. Jednak najbardziej się sprawdza przy robieniu ciast. Ten sam mikser występuje z wersją z misą obrotową do mieszania ciast. Zarówno jednym typem jak i drugim nie rozdrobnimy warzyw ani mięsa. Do owoców mamy dwa urządzenia. Wyciskarka do cytrusowych. Wirująca głowica o małej szybkości obrotowej, na którą wduszamy przekrojony owoc. Sok spływa do pojemnika przez sito zatrzymujące większe kawałki. Sokowirówka jest to urządzenie z silnikiem wysokoobrotowym, gdzie owoc czy warzywo ściera się na miazgę, a potem odwirowuje się sok. Wytłoku wpadają do osobnego pojemnika. Czym mocniejsza tym lepsza. Można w niej zetrzeć ziemniaki i użyć do placków. Z przydatnych urządzeń kuchennych to można wymienić jeszcze krajalnicę do krojenia w plastry serów, wędlin czy chleba, frytkownicę do smażenia na oleju frytek czy ryb, grille do smażenia mięsa, tostery, gofrownice, urządzenia do pieczenia chleba. Te ostatnie do naszego sposobu odżywiania są nie przydatne.
Mam te wszystkie urządzenia w domu, ale na pytanie, z których korzystam, to odpowiem: z żadnych. Jednak to nie do końca prawda. Używam się najczęściej krajalnicy. Sporadycznie maszynki do mięsa, blendera czy miksera ręcznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|
|