Strony: 1 [2] 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: miksery, maszynki do mielenia mięsa i inne cuda w ŻO (Przeczytany 43691 razy)
|
kodar
Go
|
[ quote]Mam te wszystkie urządzenia w domu, ale na pytanie, z których korzystam, to odpowiem: z żadnych. Jednak to nie do końca prawda. Używam się najczęściej krajalnicy. Sporadycznie maszynki do mięsa, blendera czy miksera ręcznego. To tak jak ja Daniel,najczesciej uzywam miksera, oraz elektrycznej maszynki,reszta urzadzen zajmuje tylko miejsce w szafkach.Przeciez jadamy b.malo,nawet wtedy gdy cala rodzina jest na Diecie Opty.Maszynki uzywam do mielenia podgardla, ktore po przesmazeniu zlewam do sloikow i wekuje.Slonine kroje recznie,bo uwielbiam skwarki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
To samo można uzyskać w malakserze, który ma dwa ostre wirujące noże w 1-3 l misce. Występuje często z wersją z przystawką do krajania warzyw na plasterki, wiórki czy ścierania na miazgę. Gdy dodane są mieszadła do ciast ciężkich nazywa się już to już robotem kuchennym. Wtedy też może być dodany kielich do koktajli, a w wieloczynnościowych inne przystawki jak maszynka do mięsa, sokowirówka, wyciskarka do cytrusów, malakserki do przypraw.
Wlasnie te wirujace noze najczesciej uzywam. Mozna szybko pokroic jaja gotowane i inne skladniki na szybka salatke. Chociaz wole salatke(szybka), grubo pokrojana. Te noze przydaja sie tez do poszatkowania/zmielenia miesa - mieso siekane (nie potrzeba specjalnej maszynki do miesa). Nieoptymalnym dzieciakom robie wirujacymi nozami ciasto na kluski kladzione, i oczywiscie najczesciej moim kurkom zielononozkom rozdrabniam obierki od warzyw. Ten malakser ma jeszcze przystawki, tarcze, do ubijania smietany (nie korzystam od czasu, gdy codzienna porcja ubitej smietanki /78g/ spowodowala przytycie w czasie 2 tyg o 2 kg), tarcze do "wiorkowania warzyw/korzystam/, tarcze do scierania /nie korzystam/, sokowirowke? - do wyciskania owocow, kiedys uzywalem, teraz grapefruity kroje na kawalki i zjadam. Pozdr maf ps. a propos "wirujace noze" vel "Dom latajacych sztyletow" to swietny film.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Do ścierania surowych ziemniaków używam sokowirówki. Mam sokowirówkę Zelmera "Carico" - łatwo się rozkręca i myje.
Genialny pomysł , też mam sokowirówkę, nie jestem fanem ziemniaków, ale jak będę miał suchy pozbawiony wody ze skrobią miąższ i dodam do niego żółtka to efekt powinien być jadalny. Pozdrawiam serdecznie, Adam Takim sposobem mnie wychodzi cos o smaku "wiórowym".
Dla mnie ziemniaki jako takie mają problematyczny smak, ratunek to je tylko umyć – nie obierając i porządnie przygrzać by powstały jakieś chrupkie dekstryny. Ale nie ma to jak duszona karkówka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Dla mnie ziemniaki jako takie mają problematyczny smak, gwoli przypomnienia, jezeli jakis produkt nam nie smakuje,nalezy zamienic na inny(oczywiscie niskoweglowodanowy)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Gwoli wyjaśnienia.
Miałam masę urządzeń kuchennych. Używałam ich rzadko lub wcale (były i takie). Z przyjemnością się je oddałam... Ich zamiana na th to jak rezygnacja z pralki Frania na korzyść automatu.
W thermomixie stosownie do potrzeb ustawia się temperaturę w jakiej ma być dane danie przygotowywane. Może być temperatura pokojowa i wtedy opcji temp. się nie używa. Jeśli jednak trzeba to za naciśnięciem jednego przycisku mogę używać temperatur od 40 do 110 'C. Jest to przydatne. Dla przykładu: jogurt 40 'C; nutella - 50'C (cukier w ilości sladowej, więcej orzechów); masa makowa - 85'C; zupy, sosy - 100 'C, smalec - 110'C, można też gotować na parze -110'C. Żółtka ubijam w th na 60'C. Gwoli ścisłości to nie ja ubijam. Wkładam żółtka, trochę cukru nastawiam czas - 3 min, temp.- 60'C i obroty poz. 3 (1000 na minutę) i mogę się oddalić, bo jak th polecenie wykona to mnie zawoła. Lody optymalne przygotowuję 8 minut. Robię też inne, np mrożoną śmietanę (w lodówce, w woreczkach do kostek lodu) miksuję (9000 obr/min) z mrożonymi truskawkami. Robię jeszcze shake (może być śmietana + mrożone truskawki). A! przygotowanie masy na sernik to 1 - 2 min, a masy na pasztet (z gotowanych mięs) - 1 minuta. Jestem zadowolona, tym bardziej, że dania smakują jak robione ręcznie.
Obroty ! Do wyboru: od 100/min do 12000/min. Na "1" tylko miesza, potem mam do wyboru: rozdrabnianie, mielenie, ubijanie, także mycie urządzenia (tego "kielicha"). Wszystko sprawnie, szybko i wygodnie.
Ja decyduję co do garnka wkładam, jaka ma być temperatura, jaki czas i jakie obroty. Cieszę się, że praca w kuchni przestała być uciążliwa (podobnie jak pranie!).
Sceptycyzm to problem innej natury niż techniczna. Do pralki też się wiele osób długo przekonywało, inni używali. Kupiłam kiedyś jako pierwsza w okolicy, w ciągu może miesiąca więcej niż dziesięcioro moich znajomych zrobiło to samo. Nikt nie żałuje...
Za th przemawia jeszcze i to, że wszystko co się w domu zrobi jest o połowę tańsze niż w sklepie, a niektóre rzeczy jeszcze tańsze (np. przetwory, jogurty, serki almette i fromage, czy nutella, także soki robione na gorąco jak kubusie). Każdej kuchni życzę thermomixa dla zdrowia i wygody. Mam nadzieję, że się przyłożyłam dostatecznie.
Pozdrawiam Państwa, Teresa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Teresa, masz dar przekonywania--naprawde b dobry produkt ten Thermomix, ale ja pozostane przy naturalnym gotowaniu .
Czy wywar z kosci / miesa tez gotuje ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Może się przydam? Ja używam thermomixa i elektrycznej maszynki do mielenia mięsa, koniec sprzętów. Np wszystkie składniki sernika wkładam do naczynia, włączam na 1,5 minuty i mam gotową masę na sernik. Mielę orzechy w kilka sekund, ubijam lody (60 stopni C) w 10 minut, masę makową (z suchego maku przygotowuję 8 minut) nawet masło czasem robię ze śmietany. Jedno naczynie, żadnego skręcania, rozkręcania, chowania części po szafkach i ich wyjmowania, myje się sam i ma wagę. Urządzenie wielofunkcyjne sterowane elektronicznie (czas pracy, temperatura i obroty noży), bardzo proste w użytkowaniu. Urządzenie mam od ponad ośmiu lat.
Jak smakuje sernik, lody, z thermomixa ?, bo wg. mnie to "sztuczne" pieczenie, gotowanie--bez serca. Smakują rewelacyjnie, co potwierdzają goście. Swoją drogą dwadzieścia lat temu tłumaczono mi, że komputer odhumanizuje pracę. Na szczęście nie poszłam tą drogą...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Teresa, masz dar przekonywania--naprawde b dobry produkt ten Thermomix, ale ja pozostane przy naturalnym gotowaniu .
Czy wywar z kosci / miesa tez gotuje ?
Nie ugotuje się w nim wywaru z kości. Można ew. szybki rosół ze skrzydełek, na gar kości jest za mały - 2 litry. Dar przekonywania? Moim zdaniem on nie istnieje gdy się nie ma wiedzy "w przedmiocie" i gdy się nie ma do dyspozycji np czasu by coś uzasadnić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Kazdy radzi sobie jak moze i jak umie, znam osoby na ZO ,nie wyobrazaja sobie gotowania bez kuchenki mikrofalowej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Flawia
Go
|
muszę zobaczyć ten thermomix, na razie nie wiedziałam że mieszanie różnych rzeczy powinno być w różnych temperaturach...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Nie zobaczysz jak nie kupisz. To jest taki towar do bezpośredniej sprzedaży zarezerwowany wyłącznie dla specjalistów od wciskania ludziom kitu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
muszę zobaczyć ten thermomix, na razie nie wiedziałam że mieszanie różnych rzeczy powinno być w różnych temperaturach...
To wynika z technologii produkcji. Ignorując technologię nie uzyskuje się produktu, a surowce marnuje. Np prodując jogurt należy składniki podgrzać do temp. 40 do 42 'C. Nutelli też bez możliwości kontrolowania temperatury się nie zrobi. A zamiast ubijać żółtka na parze (też dla ograniczenia temperatury !) ustawia się pożądaną na liczniku i urządzenie samo jej pilnuje, i samo ubija. Żyjemy w dobie komputerów przecież. Th w odróżnieniu od innych "robotów" kuchennych daje tę możliwość. Ja z niej korzystam, a nie na niej tracę. Wspomnę np o serniku gotowanym z przepisu dr J.Kwaśniewskiego, bo też proste jest jego przygotowanie w th. Książka kucharska dołączana do th zawiera przepisy kuchni tradycyjnej, więc się z niej korzysta przez analogię. Może bywa Pani w Białymstoku ? Chętnie pokażę co i jak. Th warto zobaczyć, a potem zdecydować. Cieszyłam się oddając wszystkie inne urządzenia kuchenne gdy miałam już thermomix. On jest produkowany ponad 20 lat i w Polsce jest w wielu domach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Nie zobaczysz jak nie kupisz. To jest taki towar do bezpośredniej sprzedaży zarezerwowany wyłącznie dla specjalistów od wciskania ludziom kitu.
Uśmiechnęłam się, po części ironicznie. W sklepie pralki też Pan nie sprawdzi. Th sprzedają na pokazach, bo w sklepie by przecież nie pokazano jak go konkretnie używać, na przykładzie przygototowania kilku potraw. Jeżeli się czegoś używa przez osiem lat, za parę miesięcy będzie dziewięć, to się wie czy to kit. Przecież sobie wystawia Pan opinię, nie urządzeniu. Kit i to w różnych wariantach ja miałam przed thermomixem, rzadko ich (wielu urządzeń z wieloma przystawkami) używałam ze względu na ich eksploatacyjną kłopotliwość.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
[ . Th sprzedają na pokazach, bo w sklepie by przecież nie pokazano jak go konkretnie używać, na przykładzie przygototowania kilku potraw.
za 3700 kupisz od ręki na raty 20 x 219 sam cię nie nakarmi jest to mój roczny wydatek na żarcie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
"będąc młodą kucharką..." mam problem z zastosowaniem się do poszczególnych komend w przepisach, szczególnie dotyczy to ucierania, ubijania i mielenia Czy możecie doradzić jaki sprzęt radzi sobie z tym najlepiej? mam kubki mikserskie ale one nie radzą sobie z gęstymi rzeczami , rzucaja je na sciany i mielą powietrze (a jeden nawet rzucil zupą na moje sciany i to w sypialni!!!) prosze więc o poradę co do grzeczniejszych sprzętów. No i nie możemy natrafić na maszynke do mielenia twarogu i mięs... Ten wpis spowodował, że o th napisałam, a potem dopisywałam ze względu na uwagi. Przepraszać?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Flawia
Go
|
zanim mi odpisaliście zdążyłam nabyć drogą kupna tradycyjną maszynkę do mielenia mięsa oraz malakser moulinex. Niestety przerabiam za małe ilości jak na maszynkę do mielenia mięsa, godzinę zajęło mi zdrapywanie jedzenia z jej wnętrza (bo by nic nie zostało). Moulinex fajny, ale wydłuża mi czas przygotowania posiłków, instrukcja sie zapodziała a bez niej nie pamiętam które ostrze do jakiej czynności... Zabójczo drogi ten thermomix jak na rzecz bez której dotychczas jakoś żyłam...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
albo tutaj:http://cgi.ebay.de/Vorwerk-Thermomix-TM21_W0QQitemZ200187904366QQihZ010QQcategoryZ77275QQrdZ1QQssPageNameZWD9VQQcmdZViewItem?_trksid=p1638.m125
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
zanim mi odpisaliście zdążyłam nabyć drogą kupna tradycyjną maszynkę do mielenia mięsa oraz malakser moulinex. Niestety przerabiam za małe ilości jak na maszynkę do mielenia mięsa, godzinę zajęło mi zdrapywanie jedzenia z jej wnętrza (bo by nic nie zostało). Moulinex fajny, ale wydłuża mi czas przygotowania posiłków, instrukcja sie zapodziała a bez niej nie pamiętam które ostrze do jakiej czynności... Zabójczo drogi ten thermomix jak na rzecz bez której dotychczas jakoś żyłam... Też tę cenę kiedyś roztrząsałam... Nie żałuję, używam często, ze dwa razy tyle ile th kosztuje zaoszczędziłam na wydatkach w sklepach spożywczych (kupuję tylko surowce), a i wiem co do niego wkładam (czyli mniej chemii). Życzę go każdej kuchni, bo dobry. Jak podzielę 4000 zł przez 8,5 roku i jeszcze przez 12 m-cy to otrzymuję 40 zł/m-c, a jeszcze przecież popracuje. Gdyby się zepsuł, naprawię, albo kupię nowy. Jak z pralką. Mogę nie mieć telewizora (mój ma 20 lat !), ale th, pralkę i internet chcę mieć. I odkurzacz, trzepak dla mnie jest zbyt wymagający. Pozdrawiam Państwa, Teresa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2] 3
|
|
|
|