Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: murzyn (Przeczytany 21683 razy)
|
adampio
Go
|
|
murzyn
« : 2007-11-29, 19:51:21 » |
|
czy zna ktos przepis na murzyna /ciastko/ bez maki ??? slyszalem wlasnie o tym w jakims filmie i szukam teraz przepisu. Moze ktos go ma? to poprosze
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
o i jeszcze ten bardziej opty (* przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Pniówku) To wielkanocne ciasto ze Śląska Cieszyńskiego: Z 40 dag mąki (wrocławskiej pomieszanej z krupczatką), dwóch żółtek i całego jajka, pół szklanki mleka, łyżki cukru, szczypty soli i kawałka drożdży zagniatamy ciasto drożdżowe. Gdy wyrośnie, układamy na blasze, a na wierzch kładziemy kiełbasę, boczek, szynkę i jajka na twardo. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180-200 st. C. Ciasto smakuje wybornie popijane czerwonym, gorącym barszczem (kto wybierze się do któregoś z gospodarstw agroturystycznych na Śląsku Cieszyńskim, może poprosić o upieczenie go, nie tylko na Wielkanoc). Żródło:http://serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50355,2618009.html skopiowane ze strony link http://forum-hd.zamki.pl/watek.php?id=2918jak poczytasz trochę tego wątku jest dużo nie(ciekawych)? do wyboru przepisów na różniaste ciasta kto jest wybronym kuchmistrzem może wie jak zmodyfikować. Przyznaję,że słodkie ciasto i kiełbasa może być ciekawe w smaku. Lubie szukać w necie takich dup.....reli.. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Hank
Go
|
o i jeszcze ten bardziej opty To wielkanocne ciasto ze Śląska Cieszyńskiego: Z 40 dag mąki (wrocławskiej pomieszanej z krupczatką), dwóch żółtek i całego jajka, pół szklanki mleka, łyżki cukru, szczypty soli i kawałka drożdży zagniatamy ciasto drożdżowe. Bardzo ciekawy przepis. Tylko.... co taka wysokowęglowodanowa złożona głównie z mąki potrawa robi na forum o żywieniu optymalnym?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
moze zajrzyj do Ksiazki Kucharskiej J.K,tam tez sa przepisy z dod.maki,rowniez w przepisach Morgano, wielu optymalnych je produkty maczne lub z niewielkim jej dodatkiem
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
wiadomoci: 652
|
Mam taki przepis na ciasto czekoladowe; 200 g czekolada gorzka 100 g masła 100 g żółtka {5 szt} 300 g białka 20 g adwokat 30 g kakao 240 g śmietany 30% 100 g orzechy włoski mielone cynamon Rozpuścić czekoladę w śmietanie, ostudzić. Utrzeć żółtka z masłem i adwocatem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do utartego masła dodać rozpuszczoną czekoladę oraz pozostałe składniki, na końcu wymieszać delikatnie z białkami. Piec w kąpieli wodnej { foremka keksówka} w średnio nagrzanym piekarniku około 45 min. Smacznego.
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
|
Proporcje ciasta czekoladowego w 100 g B - 9 g T - 32,3 g W - 15,5 g 1 : 3,56 : 1,7 Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Krysia, zamiast czekoladfy mozna też wsypać pare łyżek kakaa. Na pewno piec 45 minut? Ja podobne piekę 15 minut.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
krystyna co to znaczy piec w kąpieli wodnej?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
ja nie pytana,ale odp.znam,Rudka, forme z ciastem wstawiasz w wieksza forme ,wypelniona woda ,a obie wstawiasz do piekarnika
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
|
Ewa ja moje ciasto pieczę 45 mi.Wyjaśnienie kąpieli wodnej podała Kodar. Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Mam taki przepis na ciasto czekoladowe; 200 g czekolada gorzka 100 g masła 100 g żółtka {5 szt} 300 g białka 20 g adwokat 30 g kakao 240 g śmietany 30% 100 g orzechy włoski mielone cynamon Rozpuścić czekoladę w śmietanie, ostudzić. Utrzeć żółtka z masłem i adwocatem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do utartego masła dodać rozpuszczoną czekoladę oraz pozostałe składniki, na końcu wymieszać delikatnie z białkami. Piec w kąpieli wodnej { foremka keksówka} w średnio nagrzanym piekarniku około 45 min. Smacznego.
Ciasto jest pyszne, ale powiem Wam jak go zmodyfikowałam. Czekolady daję o połowę mnniej, a dodaję cynamon lub przyprawę piernikowę. Po upieczeniu (i przestudzeniu) przekroić i przełożyć niskosłodzonym dżemem agrestowym.
|
|
|
|
|
|
|
mabu
Go
|
ja nie pytana,ale odp.znam,Rudka, forme z ciastem wstawiasz w wieksza forme ,wypelniona woda ,a obie wstawiasz do piekarnika Rozumiem, że piekarnik powinien być nagrzany, a woda do kapieli murzynka ciepła, jeżeli nie gorąca
|
|
|
|
|
|
|
mabu
Go
|
Sorry. Teraz dopiero spojrzałem na post Krysyny, gdzie stoi jak byk, że piekarnik ma być srednio nagrzany. Nie było pytania.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
No to ja już wstawiłam -bez kapieli troche zmodyfikowałam ,bo zrobiłam z 40 dkg orzechów ,bez czekolady ,15 dkg cukru więcej kakao -a jajek 12 . tyle miałam . ajerkoniaku tez nie kreciłam dodałam spirytusu do żółtek utartych z cukrem .Jak wyjdzie dobre wioze jutro dla matki na imieniny, a jak nie , sama będe powoli dziubać tak jak zawsze robie z moimi nieudacznymi wypiekami. Nie widze w przepisie proszku do pieczenia
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Rudka, ja piekę to w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 15 min. i bez kapieli. Jest OK
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Zapomniałam odpisac -placek superrr ..odlot -teraz juz tylko takie pieke tylko zamiast cukru daje troche rodzynek. Mało tego od świat jeszcze mam kawałek i cały czas swieżutki
|
|
|
|
|
|
|
akazah
Go
|
No to ja już wstawiłam -bez kapieli troche zmodyfikowałam ,bo zrobiłam z 40 dkg orzechów ,bez czekolady ,15 dkg cukru więcej kakao -a jajek 12 . tyle miałam . ajerkoniaku tez nie kreciłam dodałam spirytusu do żółtek utartych z cukrem .Jak wyjdzie dobre wioze jutro dla matki na imieniny, a jak nie , sama będe powoli dziubać tak jak zawsze robie z moimi nieudacznymi wypiekami. Nie widze w przepisie proszku do pieczenia ubijałaś pianę z 12 jajek????
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|