Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Ślady DO w przysłowiach, literaturze i wspomnieniach (Przeczytany 22176 razy)
|
Ewa
Go
|
Może macie takie przykady. A oto, na co ja się natknęłam:
Mądrzejsi chleb krają, a głupszym jeść dają.
Tacy prorocy, co chleb jedzą, nic nie wiedzą.
Świnia nie chce długo żyć, tylko dobrze jeść i pić.
Nie samym chlebem żyje człowiek, ba, przy samym chlebie nawet umiera. Dorothe Sölle
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Heh jako ciekawostke, co prawda nie ma nic wspolnego z DO. W przydroznym barze w ktorym najczesciej zajadam karkowke lub zeberko z boczkiem, z grilla sa takie napisy. -"otyli zyja krocej ale za to jedza dluzej" Wiecej grzechow nie pamietam pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna*Opty*
Go
|
Chlebem i solą ludzie ludzi niewolą.
Słodkie życie słono kosztuje. St.Jerzy Lec
Zwierzęta się wypasają; człowiek je; ale umie jeść tylko człowiek mądry. A. Brillat-Savarin
Bóg wybacza błędy - zawsze, człowiek - czasami, matka Natura - nigdy.
Kawałek mięsa jest lepszy od kawałka chleba nawet pod względem składu chemicznego. Iwan Turgieniew
Jednemu Allah daje pożywienie, drugiemu apetyt. Mahomet
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Krysia, na tobie, jak zwykle można polegać Dorzucę cos do puli: Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności. — Marie von Ebner-Eschenbach Jedz mniej! Bramy raju są wąskie Archibald Joseph Cronin Po tłuste cielę i do domu trafią, a chudego i na targu nie kupią. - Samuel Adalberg. Brzuch jest powodem, iż człowiek nie uznaje siebie tak łatwo za boga:))) fryderyk nietzsche Dobry kogut zawsze chudy Pełny brzuch rodzi zło. — Talmud
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Syty głodnego nie zrozumie.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Blackend, ))))) jak sie uprzeć, mozna zakwalifikować twoje hasło ))))))
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
super cytaty! zwłaszcza pierwszy
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Blackend, ))))) jak sie uprzeć, mozna zakwalifikować twoje hasło )))))) No powiedz, że tak nie jest? Nie zrozumiemy głodnych na własne życzenie (źle odżywionych)! Pozostaje tylko szczere współczucie. Jak to nasz admin często powtarza i słusznie! Wolny wybór
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
"Lekarze w przyszłości nie będą dawać żadnych leków pacjentom, lecz zainteresują sie ich opieką, odżywianiem oraz przyczynami chorób i zapobieganiem im." - Thomas Edison
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Świnia nie chce długo żyć, tylko dobrze jeść i pić.
Ale super powiedzenie! Idealnie pasuje do mojej znajomomej, która twierdzi, że tyle z życia się należy iż może pojeść, popić na co tylko ma ochotę.. KORYTO totalne.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Giovanni BOCCACCIO Dekameron
– Uspokój się – rzekł doktor – każę ci przyrządzić niezwykle skuteczny i smakowity napój, który w ciągu trzech dni usunie twoją niemoc bez śladu, tak iż będziesz znowu zdrów jak ryba. [...]Co się zaś owego trunku tyczy, to do przyrządzenia go trzeba trzech par tęgich i tłustych kapłonów.[...] Doktor wróciwszy do domu kazał wina z korzeniami przygotować, po czym posłał je Calandrinowi. Bruno tymczasem, w towarzystwie doktora i dwóch pozostałych kompanów, zjadł tłuste kapłony i inne przysmaki kupione za pieniądze Calandrina.[...]Bruno, Buffalmacco i Nello cieszyli się tymczasem niezmiernie, że skąpego Calandrina w pole wyprowadzić zdołali. Tylko pani Tessa, zmiarkowawszy figiel przyjaciół męża, długo mu jego głupoty darować nie mogła.
Tam, gdzie krzak brzoskwini stoi, Znajdziesz dla się zapas wszelki: Owoc kurzy, tłuszcz i mięso, Jedz – aż uszy się zatrzęsą, Sięgnij także do butelki.
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
co to są kapłony ?
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
co to są kapłony ?
Kapłon to wykastrowany i specjalnie utuczony młody kogut (czyli samiec kury domowej). Kapłony były niegdyś wykwintnym i dość popularnym daniem, kuchnia staropolska XVI i XVII wieku obfitowała w przepisy na dania z kapłonów (np. zachowane menu profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego z 1562 r. zawiera m.in. "potrawkę z pięciu kapłonów"). Współcześnie praktycznie nieznane
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Kto smaruje ten jedzie.
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
Dzieje Apostolskie: "Wszedł Piotr na dach, aby się pomodlić. Była mniej więcej szósta godzina. Odczuwał głód i chciał coś zjeść. Kiedy przygotowywano mu posiłek, wpadł w zachwycenie. Widzi niebo otwarte i jakiś spuszczający się przedmiot, podobny do wielkiego płótna czterema końcami opadającego ku ziemi. Były w nim wszelkie zwierzęta czworonożne, płazy naziemne i ptaki powietrzne. "Zabijaj, Piotrze, i jedz!" - odezwał się do niego głos. "O nie, Panie! Bo nigdy nie jadłem nic skażonego i nieczystego" - odpowiedział Piotr. A głos znowu po raz drugi do niego: "nie nazywaj nieczystym tego, co Bóg oczyścił" (10,9-15) Przy okazji takie coś znalazłem: http://tiny.pl/jvbx - chrześcijańska krytyka wegetarianizmu
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
Oczywiście, ja się pod tym artykułem nie podpisuję. Sporo w nim, hmm.... "herezji".
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Często cytujemy ten fragment, wiec umieszczam go tutaj.
"Zboże, które początkowo używane było wyłącznie jako pasza dla bydła,wkrótce stało się pożywieniem ludzi. I wynaleziono wówczas bydło ludzkie - niewolników." -- Fryderyk Engels
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Artysta to ktoś co codziennie wcina mięso, bo go na to stać. -- Nikifor Rabczański
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
"Człowiek nie żyje, aby jadł, ale je, aby żył." -- Sokrates
|