MORGANO
Go
|
O CELIAKII. Według opinii lekarza konwencjonalnego.
Celiakia zwana chorobą trzewną jest przewlekłym zespołem jelitowego złego wchłaniania w wyniku braku tolerancji glutenu lub jego frakcji gliadyny. Choroba ta polega na wrodzonym defekcie enterocytów , który warunkuje jej zwiększoną przepuszczalność glutenu, czyli białek zawartych w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, gliadyna przenikając przez błonę komórkową działa w organizmie jak antygen, łączy się z przeciwciałem, tworzy kompleksy immunologiczne w błonie śluzowej jelita czczego, wzmacnia również agregację limfocytów K, uszkadzając błonę śluzową jelita. Ciężkie postacie choroby mogą stanowić zagrożenie życia chorego. Podkreśla się rodzinne występowanie celiakii. Może ona przebiegać z okresami zaostrzeń i remisji. Objawy choroby występują szybko po spożyciu pokarmów zawierających gluten. Następuje wzdęcie brzucha, osłabienie, kurczowe bóle, biegunka obfita i cuchnąca, stolce z dużą zawartością tłuszczów. Dołączyć się może odwodnienie, niedożywienie mimo spożywania nawet obfitych posiłków, anemia wynikająca z niedoboru kwasu foliowego i witaminy B12, kurza ślepota z braku witaminy A, osteoporoza z niedoboru wapnia i witaminy D. Badania laboratoryjne wykazują anemię, stolce zawierają ponad 6g tłuszczu na dobę. Cholesterol jest obniżony, upośledzone jest wchłanianie węglowodanów, białek, tłuszczów i żelaza. Badaniem stwierdza się charakterystyczne wzdęcia brzucha, cechy odwodnienia, niekiedy zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, pękanie paznokci, łamliwość włosów. U dzieci obserwuje się brak przyrostu wagi ciała, zapadnięte policzki, utratę płynów i elektrolitów prowadzącą niekiedy do wstrząsu. Dziecko z celiakią jest płaczliwe i drażliwe. Objawy u dzieci występują zwykle po odstawieniu od piersi i włączeniu pokarmów pochodzenia zbożowego. Badaniem rentgenowskim stwierdza się przyspieszoną perystaltykę jelita cienkiego, w badaniu histologicznym stwierdza się spłaszczenie i zanik kosmików jelita. Dobrym testem jest odstawienie pokarmów zawierających gluten –zwykle następuje spektakularna poprawa stanu chorego. W leczeniu konieczne jest stosowanie całkowicie bezglutenowej diety. Trzeba odstawić spożywanie chleba, ciast, cukru, owoców słodkich, rodzynków, pomidorów. Zaleca się białka zwierzęce, ryby, tłuszcze roślinne. Niekiedy chorzy z celiakią nie tolerują mleka z powodu braku laktozy. Podkreśla się również konieczność uzupełnienia płynów i elektrolitów, witamin, żelaza. W ciężkich przypadkach choroby trzewnej podaje się niekiedy kortykosterydy. Może zaistnieć konieczność żywienia dożylnego.
Dr n. med. Aleksander Grigorjew Ordynator Szpitala
|