forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2017-10-23, 00:55:55

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. ┼╗ywienie Optymalne nale┼╝y rozpocz─ů─ç od razu w pe┼énym zakresie, bez ┼╝adnego okresu przej┼Ťciowego.
492114 wiadomoÂci w 3928 w▒tkach; wys│ane przez 58 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: Lucaes
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  OLEJ KOKOSOWY
« poprzedni nastŕpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 11 Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: OLEJ KOKOSOWY  (Przeczytany 69930 razy)
toan
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #20 : 2007-12-08, 13:17:48 »

Z jaj surowych pod wpływem suszenia można otrzymać: susz jajeczny, żółtko suszone i białko suszone.
Ka┼╝dy z tych produkt├│w ma inne parametry pasteryzowania i suszenia, w celu zachowania cech organoleptycznych.
Do majonezu dodaje si─Ö albo ┼╝├│┼étko albo susz ┼╝├│┼étkowy wymieszany z NaCl, kt├│ry jest naturalnym konserwantem suszu. W przypadku s┼éodkich wypiek├│w stosuje si─Ö susz ┼╝├│┼étkowy, kt├│rego konserwantem jest sacharoza. Jedynie susz bia┼éka jaja kurzego nie wymaga ┼╝adnych konserwant├│w, bo jest produktem o niskiej warto┼Ťci biologicznej!, a do tego przed suszeniem stosuje si─Ö tzw. odcukrzanie enzymatyczne, co pozawla na zachowanie jasnej barwy suszu bia┼éka.
Nie podaj─Ö BTW susz├│w, ale zawarto┼Ť─ç cholesterolu i owszem:
w 100g suszu jajecznego - 2200mg, żółtkowego - 3100mg, białkowego - 0mg (słownie zero)
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #21 : 2007-12-08, 13:19:30 »

Mo┼╝esz go trzyma─ç w temperaturze pokojowej LATAMI !

i w┼éa┼Ťnie dlatego jest bezwarto┼Ťciowy dietetycznie  Very Happy
Zapisane
Waldek
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #22 : 2007-12-08, 13:21:56 »

O oleju kokosowym pozytywnie (text Robertusa) :

Jest to bardzo niedoceniony olej kt├│rego zdrowotne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci s─ů nie do przecenienia. W odr├│┼╝nieniu od tych u┼╝ywanych najcz─Ö┼Ťciej a bardzo szkodliwych, jak cho─çby olej sojowy czy te┼╝ rzepakowy (ale nie tylko te dwa).
Je┼Ťli ktos chce si─Ö zredukowa─ç tkank─Ö t┼éuszczow─ů a tak┼╝e zmniejszy─ç ryzyko wylewu, chor├│b serca, raka, mia┼╝d┼╝ycy i wielu innych chor├│b powinien spo┼╝ywa─ç wi─Öcej t┼éuszcz├│w nasyconych a mniej wielonienasyconych. Dobitniej spo┼╝ywanie nasyconych t┼éuszczy w diecie mo┼╝e by─ç jedn─ů z najbardziej wa┼╝nych decyzji jak─ů mo┼╝esz podj─ů─ç. - To opinia Brucea'a Fife z ksi─ů┼╝ki - 'Saturated fat may save your life'.
Jednym z najwi─Ökszych oszustw z jakim mamy do czynienia w ostatnich latach jest pogl─ůd powielany przez wielu lekarzy o szkodliwo┼Ťci t┼éuszczy nasyconych. Wi─Ökszo┼Ť─ç lekarzy (prawie wszyscy) g┼éosi pogl─ůdy, ┼╝e powinni┼Ťmy zredukowa─ç konsumpcj─Ö t┼éuszczy, szczeg├│lnie nasyconych i cholesterolu (diety niskot┼éuszczowe), a t┼éuszcze nasycone powinni┼Ťmy zast─ůpi─ç tymi 'zdrowymi' wielonienasyconymi. W┼éa┼Ťnie ta propaganda na przestrzeni kilkudziesi─Öciu lat spowodowa┼éa olbrzymi wzrost wielu chor├│b (choroby uk┼éadu kr─ů┼╝enia, cukrzyca, rak itd.) Trzeba wiedzie─ç, ┼╝e te popularne t┼éuszcze ro┼Ťlinne s─ů bardzo niestabilne i bardzo ┼éatwo tworz─ů toksyczne moleku┼éy zwane wolnymi rodnikami. W┼éa┼Ťnie te wolne rodniki s─ů odpowiedzialne za olbrzymie zniszczenia w naszym ciele (niszcz─ů kom├│rki i uszkadzaj─ů DNA) co prowadzi do wielu chor├│b i przedwczesnego starzenia. Tragedi─ů wielu ludzi jest to, ┼╝e wykazuj─ů oni kompletn─ů ignorancj─Ö i lekcewa┼╝enie w tak wa┼╝nym temacie. Wielu z nich u┼╝ywa w┼éa┼Ťnie tych b. niestabilnych olej├│w nie tylko do r├│┼╝nego rodzaju zimnych da┼ä ale r├│wnie┼╝ co gorsze poddaje je obr├│bce termicznej - niekt├│rzy nawet wielokrotnej (np. olej do frytek). Je┼Ťli kto┼Ť potrzebuje w swojej kuchni t┼éuszczu do sma┼╝enia to najlepiej nadaje si─Ö do tego najbardziej stabilny, najbardziej nasycony (w 92%) olej kokosowy. Je┼Ťli kto┼Ť uleg┼é propagandzie antycholesterolowej to powinno go ucieszy─ç go to, ┼╝e w tym oleju nie ma cholesterolu. Opr├│cz tego, ┼╝e olej kokosowy jest tak bardzo bezpieczny i stabilny (mo┼╝ecie trzyma─ç go na p├│┼éce przez wiele lat i nic nie straci na jako┼Ťci) to do tego ma jeszcze wiele innych cudownych zalet. Wymieni─Ö tylko te najwa┼╝niejsze: przyspiesza metabolizm (pomaga pozby─ç si─Ö zb─Ödnych kilogram├│w). Wspania┼éy jest dla ludzi maj─ůcych problemy z tarczyc─ů. Obni┼╝a ryzyko wyst─ůpienia chor├│b kr─ů┼╝enia i chor├│b serca. Bardzo pomocny w takich chorobach jak: rak, cukrzyca, chroniczne zm─Öczenie, choroby trawienne i wiele innych. Ma antywirusowe, antybakteryjne, antygrzybiczne i antypaso┼╝ytnicze w┼éasno┼Ťci. Wzmacnia uk┼éad immunologiczny. Jest bardzo skuteczny nawet w tak powa┼╝nych chorobach jak AIDS. Wspania┼éy kosmetyk, zapobiega przedwczesnemu starzeniu si─Ö sk├│ry. To tylko niekt├│re zalety spo┼╝ywania tego cudownego oleju.


To s─ů argumenty na plus.


Ale oczywi┼Ťcie nie zamykam si─Ö na fakty na temat niezdrowo┼Ťci t┼éuszczu kokosowego. Nie ma cholesterolu i witaminy A. Ok ┬ájest gorszy od mas┼éa. Ale ma przecie┼╝ inne warto┼Ťciowe sk┼éadniki.

Ja si─Ö przy nim nie b─Öd─Ö upiera┼é j─Ösli faktycznie nie jest zdrowy. Np po przeczytaniu T┼éustego ┼╗ycia ograniczy┼éem oliw─Ö z oliwek z 5 ┼éy┼╝ek do 1, na rzecz mas┼éa, oleju i ┼éoju wo┼éowego. Je┼Ťli macie inne argumenty to jestem ciekaw, ba niewykluczam nawet, ┼╝e zminimalizuje albo i zaniecham spo┼╝ywania oleju kokosowego. ┬áCool
Zapisane
Waldek
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #23 : 2007-12-08, 13:23:30 »

Cytuj
i w┼éa┼Ťnie dlatego jest bezwarto┼Ťciowy dietetycznie

Mo┼╝esz wyja┼Ťni─ç dok┼éadnie dlaczego? I czy jest tak ca┼ékiem bezwarto┼Ťciowy?
Zapisane
Waldek
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #24 : 2007-12-08, 13:23:55 »

m├│wi─Ö oczywi┼Ťcie o zimnot┼éoczonym i nierafinowanym
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #25 : 2007-12-08, 13:27:04 »

ma przecie┼╝ inne warto┼Ťciowe sk┼éadniki.

Wymie┼ä sobie wszystkie te "warto┼Ťciowe" sk┼éadniki, a wyjdzie Ci odpowied┼║, dlaczego ka┼╝dy olej jest bezwarto┼Ťciowy dietetycznie.
Przepraszam, ale przysz┼éa moja godzina biegania. Wi─Öc lec─Ö  Very Happy
Zapisane
Waldek
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #26 : 2007-12-08, 13:36:49 »

Hmm ale został mi ostatni argument - był przecież spożywany przez zdrowe prymitywne kultury rybaków od setek tysięcy lat.

No i kwas kaprylowy ma antydro┼╝d┼╝akowe i antypaso┼╝ytnicze dzia┼éanie. Co┼Ť jak czosnek czy imbir, nieby "dietetycznie bezwarto┼Ťciowy" ale w ma┼éych dawkach leczniczy i immunostymuluj─ůcy. Chyba ┼╝e nie?  Confused
Zapisane
Ewa
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #27 : 2007-12-09, 01:05:45 »

Na uzytek rozmowy wklejam warto┼Ťci wybranych t┼éuszcz├│w. Toan, jesli ten post b─Ödzie przeszkadza┼é, upowa┼╝niam ci─Ö, by┼Ť go wyrzuci┼é.
Nie mam pojecia, o co chodzi w cz─Ösci tabeli z godzinami.
Widać, że najważniejszym składnikiem jest cholesterol.

[za┼é─ůcznik usuni─Öty przez administratora]
Zapisane
grizzly
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #28 : 2007-12-09, 01:20:39 »

........Na uzytek rozmowy wklejam warto┼Ťci wybranych t┼éuszcz├│w........

Ewuniu wklej jeszcze to co pisze w Biochemii Harpera o tym co sie dzieje??? Cool Razz z "blonami komorkowymi" gdy
"nasycimy" Cool Cool Razz Razz Razz je "za bardzo" kwasami tluszczowymi nasyconymi z "tluszczu animalnego"- tego najbardziej nasyconego
wszyscy wiemy jakiego Cool Cool Razz Razz Razz

Zapisane
Ewa
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #29 : 2007-12-09, 01:33:48 »

Grizzly, nie b─ůd┼║ taki. Sam wklej. A co sie dzieje?
A ja tym czasem wkleję jeszcze masło. Zapomniałam o masle.

[za┼é─ůcznik usuni─Öty przez administratora]
Zapisane
grizzly
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #30 : 2007-12-09, 01:45:39 »

.....Grizzly, nie b─ůd┼║ taki. Sam wklej. A co sie dzieje?........

Ok. Ewuniu Very Happy Dla tak "slodkiej" dziewczyny kazdy facet zrobi wszystko. Cool Cool Razz Razz Razz

Musze poszukac tylko, cholera!!! dawno nie zagladalem do biochemii
normalnie ZBRODNIA !!!!!!  Cool Cool Razz Razz

Zapisane
Waldek
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #31 : 2007-12-09, 10:27:26 »

Narazie wychodzi, że masło jest najlepsze. Cool



Zapisane
Ewa
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #32 : 2007-12-09, 11:23:10 »

Waldek, przypomnij sobie, po co jemy tłuszcz. Czy dla witamin?
Zapisane
Ewa
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #33 : 2007-12-09, 11:27:15 »

A! Zapomnialam przeliczyc na 100g. Dane z masła trzeba podzielić przez 2,2
Zapisane
Waldek
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #34 : 2007-12-09, 13:42:09 »

Cytuj
Waldek, przypomnij sobie, po co jemy tłuszcz. Czy dla witamin?

Wy mo┼╝e nie musicie dostarcza─ç tak du┼╝ej ilo┼Ťci witaminy A. Ja musz─Ö.

W moim przypadku pr├│cz w─ůtr├│bek, tranu, jajek jeszcze mas┼éo musz─Ö dok┼éada─ç. I w moim szczeg├│lnym przypadku "mas┼éo najlepsze".  Laughing

Sory, ┼╝e tak napisa┼éem na g┼éos co pomy┼Ťla┼éem, bo r├│┼╝ne mamy schorzenia i to co dla mnie jest najwa┼╝niesze niekoniecznie jest takie dla reszty.  Cool
Zapisane
Ewa
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #35 : 2007-12-09, 14:06:22 »

No i, Waldek jest OK, aby tylko we w┼éa┼Ťciwych, ┼éaskawie elastycznych Smile, proporcjach BTW.
Zapisane
Syriusz
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #36 : 2007-12-12, 13:41:21 »

Morgano - czy mozesz powiedziec jakiego oleju uzywasz do robienia majonezu?
Czy mozna zastapic go czyms innym. Od wielu lat robie majonezy na domowy uzytek i wiem, ze nawet rodzaj musztardy wplywa na smakowitosc majonezu nie tylko olej czy oliwa.
Z pozdrowieniem
Zapisane
grizzly
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #37 : 2007-12-12, 13:52:35 »

...Sory, ┼╝e tak napisa┼éem na g┼éos co pomy┼Ťla┼éem, bo r├│┼╝ne mamy schorzenia i to co dla mnie jest najwa┼╝niesze niekoniecznie jest takie dla reszty.  Cool...

Bardzo slusznie napisales kazdy czlowiek inaczej funkcjonuje.
Te wieksze roznice dajace sie latwo zobaczyc to tzw CHOROBY
To tak w duzym uproszczeniu Cool Laughing

Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #38 : 2008-09-03, 19:23:50 »

┬á Zapach osobniczy uzyskany przez smarowanie oliw─ů, szczeg├│lnie latem odstarasza wszelkie meszki, komary, pch┼éy, kleszcze, osy, pszczo┼éy i inne insekty....

Co prawda ,ja nie posmarowa┼éam swojej sk├│ry oliw─ů,tylko oliwk─ů dla dzieci i co si─Ö okaza┼éo? Nie mog┼éam odgonic si─Ö od os  Laughing   
Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: OLEJ KOKOSOWY
« Odpowiedz #39 : 2008-09-04, 17:05:15 »

Morgano - czy mozesz powiedziec jakiego oleju uzywasz do robienia majonezu?
Czy mozna zastapic go czyms innym. Od wielu lat robie majonezy na domowy uzytek i wiem, ze nawet rodzaj musztardy wplywa na smakowitosc majonezu nie tylko olej czy oliwa.
Z pozdrowieniem
Pytanie kierowane do Morgano....pozwol ,ze ja podziele sie swoim majonezem....
a wiedz robie za kazdym razem z innego oleju.Majonez z oleju z  oliwek uzuskuje specyficzny gorzkawy smak mimo dodatku musztardy,nie kazdy lubi.
Do zadnego majonezu nie dodaje musztardy ani innych dodatkow oprocz zoltek. Razz
Majonez  oleju z  pestek dyni jest  prawie pomaranczowy,ma rowniez specyficzny smak dyni.
Majonez z oleju amarantusowego ma rowniez piekna barwe ale specyficzny smak podobny  orzecha.
Majonaez z oleju sezamowego jest jasniejszy smakuje rownie dobrze jak ktos lubi ten smak.
Majonez z oleju rzepakowego nierafinowanego ma zoltawy kolor i smak trzeba polubic.
Majonez z oleju slonecznikowego zwyklego ma  smak neutralny i jasny kolor.
Majonez z oleju pestek winogrona ma smak neutralny i jasny kolor.
Majonez z oleju orzecha wloskiego posiada smak orzechowy i zoltawy kolor.


Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 11 Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 17 zapytaniami.