Autor
|
Wtek: OLEJ KOKOSOWY (Przeczytany 227313 razy)
|
toan
Go
|
Z jaj surowych pod wpływem suszenia można otrzymać: susz jajeczny, żółtko suszone i białko suszone. Każdy z tych produktów ma inne parametry pasteryzowania i suszenia, w celu zachowania cech organoleptycznych. Do majonezu dodaje się albo żółtko albo susz żółtkowy wymieszany z NaCl, który jest naturalnym konserwantem suszu. W przypadku słodkich wypieków stosuje się susz żółtkowy, którego konserwantem jest sacharoza. Jedynie susz białka jaja kurzego nie wymaga żadnych konserwantów, bo jest produktem o niskiej wartości biologicznej!, a do tego przed suszeniem stosuje się tzw. odcukrzanie enzymatyczne, co pozawla na zachowanie jasnej barwy suszu białka. Nie podaję BTW suszów, ale zawartość cholesterolu i owszem: w 100g suszu jajecznego - 2200mg, żółtkowego - 3100mg, białkowego - 0mg (słownie zero)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Możesz go trzymać w temperaturze pokojowej LATAMI ! i właśnie dlatego jest bezwartościowy dietetycznie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
O oleju kokosowym pozytywnie (text Robertusa) : Jest to bardzo niedoceniony olej którego zdrowotne właściwości są nie do przecenienia. W odróżnieniu od tych używanych najczęściej a bardzo szkodliwych, jak choćby olej sojowy czy też rzepakowy (ale nie tylko te dwa). Jeśli ktos chce się zredukować tkankę tłuszczową a także zmniejszyć ryzyko wylewu, chorób serca, raka, miażdżycy i wielu innych chorób powinien spożywać więcej tłuszczów nasyconych a mniej wielonienasyconych. Dobitniej spożywanie nasyconych tłuszczy w diecie może być jedną z najbardziej ważnych decyzji jaką możesz podjąć. - To opinia Brucea'a Fife z książki - 'Saturated fat may save your life'. Jednym z największych oszustw z jakim mamy do czynienia w ostatnich latach jest pogląd powielany przez wielu lekarzy o szkodliwości tłuszczy nasyconych. Większość lekarzy (prawie wszyscy) głosi poglądy, że powinniśmy zredukować konsumpcję tłuszczy, szczególnie nasyconych i cholesterolu (diety niskotłuszczowe), a tłuszcze nasycone powinniśmy zastąpić tymi 'zdrowymi' wielonienasyconymi. Właśnie ta propaganda na przestrzeni kilkudziesięciu lat spowodowała olbrzymi wzrost wielu chorób (choroby układu krążenia, cukrzyca, rak itd.) Trzeba wiedzieć, że te popularne tłuszcze roślinne są bardzo niestabilne i bardzo łatwo tworzą toksyczne molekuły zwane wolnymi rodnikami. Właśnie te wolne rodniki są odpowiedzialne za olbrzymie zniszczenia w naszym ciele (niszczą komórki i uszkadzają DNA) co prowadzi do wielu chorób i przedwczesnego starzenia. Tragedią wielu ludzi jest to, że wykazują oni kompletną ignorancję i lekceważenie w tak ważnym temacie. Wielu z nich używa właśnie tych b. niestabilnych olejów nie tylko do różnego rodzaju zimnych dań ale również co gorsze poddaje je obróbce termicznej - niektórzy nawet wielokrotnej (np. olej do frytek). Jeśli ktoś potrzebuje w swojej kuchni tłuszczu do smażenia to najlepiej nadaje się do tego najbardziej stabilny, najbardziej nasycony (w 92%) olej kokosowy. Jeśli ktoś uległ propagandzie antycholesterolowej to powinno go ucieszyć go to, że w tym oleju nie ma cholesterolu. Oprócz tego, że olej kokosowy jest tak bardzo bezpieczny i stabilny (możecie trzymać go na półce przez wiele lat i nic nie straci na jakości) to do tego ma jeszcze wiele innych cudownych zalet. Wymienię tylko te najważniejsze: przyspiesza metabolizm (pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów). Wspaniały jest dla ludzi mających problemy z tarczycą. Obniża ryzyko wystąpienia chorób krążenia i chorób serca. Bardzo pomocny w takich chorobach jak: rak, cukrzyca, chroniczne zmęczenie, choroby trawienne i wiele innych. Ma antywirusowe, antybakteryjne, antygrzybiczne i antypasożytnicze własności. Wzmacnia układ immunologiczny. Jest bardzo skuteczny nawet w tak poważnych chorobach jak AIDS. Wspaniały kosmetyk, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. To tylko niektóre zalety spożywania tego cudownego oleju.To są argumenty na plus. Ale oczywiście nie zamykam się na fakty na temat niezdrowości tłuszczu kokosowego. Nie ma cholesterolu i witaminy A. Ok jest gorszy od masła. Ale ma przecież inne wartościowe składniki. Ja się przy nim nie będę upierał jęsli faktycznie nie jest zdrowy. Np po przeczytaniu Tłustego Życia ograniczyłem oliwę z oliwek z 5 łyżek do 1, na rzecz masła, oleju i łoju wołowego. Jeśli macie inne argumenty to jestem ciekaw, ba niewykluczam nawet, że zminimalizuje albo i zaniecham spożywania oleju kokosowego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
i właśnie dlatego jest bezwartościowy dietetycznie Możesz wyjaśnić dokładnie dlaczego? I czy jest tak całkiem bezwartościowy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
mówię oczywiście o zimnotłoczonym i nierafinowanym
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
ma przecież inne wartościowe składniki. Wymień sobie wszystkie te "wartościowe" składniki, a wyjdzie Ci odpowiedź, dlaczego każdy olej jest bezwartościowy dietetycznie. Przepraszam, ale przyszła moja godzina biegania. Więc lecę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Hmm ale został mi ostatni argument - był przecież spożywany przez zdrowe prymitywne kultury rybaków od setek tysięcy lat. No i kwas kaprylowy ma antydrożdżakowe i antypasożytnicze działanie. Coś jak czosnek czy imbir, nieby "dietetycznie bezwartościowy" ale w małych dawkach leczniczy i immunostymulujący. Chyba że nie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Na uzytek rozmowy wklejam wartości wybranych tłuszczów. Toan, jesli ten post będzie przeszkadzał, upoważniam cię, byś go wyrzucił. Nie mam pojecia, o co chodzi w częsci tabeli z godzinami. Widać, że najważniejszym składnikiem jest cholesterol.
[załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Grizzly, nie bądź taki. Sam wklej. A co sie dzieje? A ja tym czasem wkleję jeszcze masło. Zapomniałam o masle.
[załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Narazie wychodzi, że masło jest najlepsze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Waldek, przypomnij sobie, po co jemy tłuszcz. Czy dla witamin?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
A! Zapomnialam przeliczyc na 100g. Dane z masła trzeba podzielić przez 2,2
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Waldek, przypomnij sobie, po co jemy tłuszcz. Czy dla witamin? Wy może nie musicie dostarczać tak dużej ilości witaminy A. Ja muszę. W moim przypadku prócz wątróbek, tranu, jajek jeszcze masło muszę dokładać. I w moim szczególnym przypadku "masło najlepsze". Sory, że tak napisałem na głos co pomyślałem, bo różne mamy schorzenia i to co dla mnie jest najważniesze niekoniecznie jest takie dla reszty.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
No i, Waldek jest OK, aby tylko we właściwych, łaskawie elastycznych , proporcjach BTW.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Syriusz
Go
|
Morgano - czy mozesz powiedziec jakiego oleju uzywasz do robienia majonezu? Czy mozna zastapic go czyms innym. Od wielu lat robie majonezy na domowy uzytek i wiem, ze nawet rodzaj musztardy wplywa na smakowitosc majonezu nie tylko olej czy oliwa. Z pozdrowieniem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Sory, że tak napisałem na głos co pomyślałem, bo różne mamy schorzenia i to co dla mnie jest najważniesze niekoniecznie jest takie dla reszty. ... Bardzo slusznie napisales kazdy czlowiek inaczej funkcjonuje. Te wieksze roznice dajace sie latwo zobaczyc to tzw CHOROBYTo tak w duzym uproszczeniu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Zapach osobniczy uzyskany przez smarowanie oliwą, szczególnie latem odstarasza wszelkie meszki, komary, pchły, kleszcze, osy, pszczoły i inne insekty....
Co prawda ,ja nie posmarowałam swojej skóry oliwą,tylko oliwką dla dzieci i co się okazało? Nie mogłam odgonic się od os
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Morgano - czy mozesz powiedziec jakiego oleju uzywasz do robienia majonezu? Czy mozna zastapic go czyms innym. Od wielu lat robie majonezy na domowy uzytek i wiem, ze nawet rodzaj musztardy wplywa na smakowitosc majonezu nie tylko olej czy oliwa. Z pozdrowieniem
Pytanie kierowane do Morgano....pozwol ,ze ja podziele sie swoim majonezem.... a wiedz robie za kazdym razem z innego oleju.Majonez z oleju z oliwek uzuskuje specyficzny gorzkawy smak mimo dodatku musztardy,nie kazdy lubi. Do zadnego majonezu nie dodaje musztardy ani innych dodatkow oprocz zoltek. Majonez oleju z pestek dyni jest prawie pomaranczowy,ma rowniez specyficzny smak dyni. Majonez z oleju amarantusowego ma rowniez piekna barwe ale specyficzny smak podobny orzecha. Majonaez z oleju sezamowego jest jasniejszy smakuje rownie dobrze jak ktos lubi ten smak. Majonez z oleju rzepakowego nierafinowanego ma zoltawy kolor i smak trzeba polubic. Majonez z oleju slonecznikowego zwyklego ma smak neutralny i jasny kolor. Majonez z oleju pestek winogrona ma smak neutralny i jasny kolor. Majonez z oleju orzecha wloskiego posiada smak orzechowy i zoltawy kolor.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|