Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: WOŁOWINA Z WARZYWAMI. (Przeczytany 42159 razy)
|
MORGANO
Go
|
WOŁOWINA Z WARZYWAMI.
Składniki. 500g Wołowina b/k 300g Papryka zielona, żółta, czerwona, mix. 250g Rosół wywar 150g Zielony groszek 100g Pieczarek 100g Marchewki 100g Pora przyprawy: 3 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, kolendra, papryka.
Sposób przygotowania. Mięso pokroić w cienkie paski. Skropić sosem sojowym i łyżką oleju. Odstawić na kilka minut. Pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki. Paprykę w paski por w półkrążki. Groszek cukrowy sparzyć, osączyć. Olej rozgrzać w głębokiej patelni wrzucić wołowinę, smażyć ok. 8 – min. Dodać warzywa, wymieszać, podsmażyć. Wlać bulion. Przyprawić do smaku pieprzem, kolendrą i papryką. Smażyć ok. 10 min.
Ogółem 1500g B-T-W /125,4/ - /23,8/ - /60,5/ - /960 kalorii/ 100g produktu B-T-W /8,4/ - /1,6/ - /4,0/ - /60 kalorii/ 250g porcja 1 osobowa B-T-W /20,9/ - /4,0/ - /10,1/ - /160 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 0,2 : 0,5 B+T/250g=24,9g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
malgo35
Go
|
B+T/250g=24,9g Co ten zapis oznacza?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
to oznacza, ze suma bialka i tluszczu, B+T, w 250 gr, jest taka jak Morgano podal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
A ja myslałam że tu występuje dzielenie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ewa, bobrze myslalas, czytajac "matematycznie"---:B/bialko +/dodac T/tluszcz ( / ) ten znak to podzielic przez 250g =/rowna sie 24,9g .
Teza :jezeli przyjmiemy, ze B i T--to niewiadome/w tym rownaniu to na pewno rozwiazaniem nie bedzie DIETA / ZYWIENIE OPTYMALNE.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ewa, bobrze myslalas, czytajac "matematycznie"---:B/bialko +/dodac T/tluszcz ( / ) ten znak to podzielic przez 250g =/rowna sie 24,9g .
Teza :jezeli przyjmiemy, ze B i T--to niewiadome/w tym rownaniu to na pewno rozwiazaniem nie bedzie DIETA / ZYWIENIE OPTYMALNE.
Hana, jeszcze raz proszę, bo naprawdę nie zrozumiałam, co ci wyszło z tego dzielenia Ogółem 1500g B-T-W /125,4/ - /23,8/ - /60,5/ - /960 kalorii/ 100g produktu B-T-W /8,4/ - /1,6/ - /4,0/ - /60 kalorii/ 250g porcja 1 osobowa B-T-W /20,9/ - /4,0/ - /10,1/ - /160 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 0,2 : 0,5 B+T/250g=24,9g Jak sie przyjrzałam tym zapiskom Morgano widzę, ze to nie jest dzielenie. Zmyliło mnie to, ze zwykle tam zamiast 250 bylo 200 (skojarzyłam te liczbę z 200g TiB, które nalezy jeść dziennie) A tu najwyrazniej chodzi o stwierdzenie że w 250g porcji potrawy jest w sumie 24,9g tłuszczu i białka. Czyli to nie jest dzielenie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ewa wyliczanki Morgano to dla mnie czarna magia, dziwi mnie fakt, ze "najstarszy doradca zywieniowy" poprzez ta "matematyke" odstrasza wszystkich tych, co chcieli by sie nauczyc stosowania ZO / DO.
Dla przypomnienia zacytuje jeszcze raz dr J. Kwasniewskiego : "Generalna zasada zywienia optymalnego jest zachowanie wlasciwych proporcjimiedzy B /bialkiem T /tluszczem W /weglowodanami . Jako ogolna zasade mozna przyjac : 1 . 2,5-3,5 : 0,5 ---JEST TO OGOLNA ZASADA
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Ewa. Ponieważ temat się rozdzielił. Zajrzyj wraz z Hanną na wątek łupież gdzie wszytko wyjaśniłem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Morgano, wyjasniłeś te wyliczenia pod przepisami, ale jak widzisz wyżej, już wpadlam na to, o co tu chodzi. Początkowo myslałam ze liczba 200, którą często umieszczasz jako wielkość porcji, jest tą sumą B + T. To mnie zmyliło.
Niestety, oczekiwałam, ze ustosunkujesz sie do innych moich pytań, a ty tam pisałeś o podstawach ŻO i na inny temat
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ewa wyliczanki Morgano to dla mnie czarna magia, dziwi mnie fakt, ze "najstarszy doradca zywieniowy" poprzez ta "matematyke" odstrasza wszystkich tych, co chcieli by sie nauczyc stosowania ZO / DO.
Dla przypomnienia zacytuje jeszcze raz dr J. Kwasniewskiego : "Generalna zasada zywienia optymalnego jest zachowanie wlasciwych proporcjimiedzy B /bialkiem T /tluszczem W /weglowodanami . Jako ogolna zasade mozna przyjac : 1 . 2,5-3,5 : 0,5 ---JEST TO OGOLNA ZASADA
Hana, czy ty żartujesz, czy mówisz poważnie? Ja nie mam problemów z liczeniem. Jeśli chcesz, przyslę ci kalkulator swojej roboty, gdzie możesz wyliczyć, co zechcesz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ewa, za kalkulator b. dziekuje, ale bylaby mi przydatna znajomosc BTW w masie marcepanowej i skorce cytrynowej i pomaranczowej !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Hana, migdały gorzkie BTW 20 54 7,6 a reszte sobie wylicz, jesli chcesz zrobic marcepanowa mase A po co ci skórka? Przeciez do potraw wrzucasz ja w minimalnej ilosci. Ja np. nie znosze takich perfumowanych potraw. Mój kalkulator liczy mi wszystko, czyli wage nalezna, nalezne proporcje, oblicza BTW potraw itp. A produktów mam w nim duzo, ale bez przesady. Jak czegos nie mam, wchodzę na www.nutritiondata.com ale czy wiesz, że marcepana tam nie widzę? (marchpane lub marzipan)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ewa, chodzi o to, ze ja marcepanowa mase kupilam --i teraz chce ja "optymalnie" wykorzystac na okres swiateczny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
A tam na opakowaniu nie ma składu? Kazdy producent robi inaczej
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
No wlasnie, nic nie napisali.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
To idz do sklepu i sprawdz na innym opakowaniu. Będzie pewnie zblizona.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
malgo35
Go
|
to oznacza, ze suma bialka i tluszczu, B+T, w 250 gr, jest taka jak Morgano podal
Dziękuję adampio, wszystko jasne. Hana, pewnie już obliczyłaś BTW masy marcepanowej 1 : 2,7 : 5,7
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Masa marcepanowa przepisałam z opakowania B-10, T-29, W-37
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|