forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2019-08-20, 08:00:27

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
561562 wiadomoci w 4023 wtkach; wysane przez 57 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: szynszyl_07
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  IŻiŻ zaleca :shock:
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 Do dou Drukuj
Autor Wtek: IŻiŻ zaleca :shock:  (Przeczytany 119576 razy)
ali
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #40 : 2008-01-03, 17:55:23 »


Być może to glutaminian,  możliwe też, że  chemia (opryski,itp). Polecam poniższy link.
http://wiadomosci.onet.pl/1245599,242,kioskart.html


na poprawę "smaku"
polecam czubricę

zamiast glutaminianu
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #41 : 2008-01-03, 18:42:05 »

Spożywany glutaminian jest szybko zużywany przez jelita jako substancja energetyczna. Zaledwie 4 proc. trafia do krwiobiegu i dlatego organizm musi produkować duże ilości własnego glutaminianu na potrzeby innych narządów. Wyjątkowo duża zawartość wolnego glutaminianu w kobiecym mleku tłumaczona jest potrzebami dojrzewającego przewodu pokarmowego dziecka. Dlaczego jelita podkradają glutaminian innym narządom? Jedna z hipotez zakłada, że zużywając glutaminian jelita oszczędzają cukier (glukozę), który jest podstawowym surowcem energetycznym dla mózgu.

 spozywany przez nas tluszcz ma zapewnic energie dla calego organizmu,
czyli u optymalnych glutaminian ,nie powinnien odgrywac zadnej roli,ale czy tak jest????
czy  optymalni nie  maja   zapotrzebowania jak ludzie  bedacy na diecie bogato-weglowodanowej na glutaminian sodu,???
dlaczego powoduje uczulenia???czy dlatego,ze jadajac duzo weglowodanow organizm sygnalizuje,wapryskami albo innymi dolegliwosciami,ktore zaliczamy do uczulen na dany produkt,iz posiadamy  nadmiar  glukozy?????
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #42 : 2008-01-03, 21:01:39 »

Glutaminian jest u człowieka aminokwasem endogennym, czyli nie musimy go dostarczać z pożywieniem.  Niezależnie od tego jak się odżywiamy.W mleku kobiecym jest go dużo, bo jest potrzebny do rozwoju przewodu pokarmowego u niemowlęcia.U dorosłego człowieka spełnia rolę neuroprzekaźnika produkowanego przez sam organizm  i nie jest konieczna jego obecność w pożywieniu. Jaki stąd wniosek? Dla mnie oczywisty - nie spożywać go, zwłaszcza w nadmiarze, bo będzie szkodził.
Nie umiem odpowiedzieć na pytanie - czy jest różnica w szkodliwości GLU w zależności od sposobu odżywiania ( nisko- i wysokowęglowodanowe). Tylko czy to ma znaczenie? Skoro GLU w pożywieniu nie jest potrzebny i może zaszkodzić, to po co go spożywać? Mam tu na myśli dodatek w postaci glutaminianu sodu.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #43 : 2008-01-03, 21:20:13 »

Cytuj
U dorosłego człowieka spełnia rolę neuroprzekaźnika produkowanego przez sam organizm  i nie jest konieczna jego obecność w pożywieniu. Jaki stąd wniosek? Dla mnie oczywisty - nie spożywać go, zwłaszcza w nadmiarze, bo będzie szkodził.

 glutaminian sodu znajduje sie miedzy innymi w takich prod.jak:w pomidorach, pieczarkach, kukurydzy, grochu, parmezanie,
czy jadanie prod.zawierajacych naturalny wzmacniacz smaku jest  rowniez szkodliwy,skoro nie jest konieczna jego obecnosc w pozywieniu???
 
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #44 : 2008-01-04, 07:13:56 »


 glutaminian sodu znajduje sie miedzy innymi w takich prod.jak:w pomidorach, pieczarkach, kukurydzy, grochu, parmezanie,
czy jadanie prod.zawierajacych naturalny wzmacniacz smaku jest  rowniez szkodliwy,skoro nie jest konieczna jego obecnosc w pozywieniu???
 
Reakcja na naturalny glutamianian zawarty w pożywieniu jest sprawą indywidualną. Jeśli ktoś nie ma żadnych dolegliwości, nie musi się bać tych produktów tylko dlatego, że jest w nich glutamianian czy inna amina wazoaktywna ( histamina, serotonina). ale jeśli cierpi na dolegliwości związane z ich spożyciem to musi je wyeliminować z diety. Na całe szczęście w ŻO zjada się ich mało. Problemem może być u nas glutaminian sodu w przyprawach, zwłaszcza w gotowych zestawach ( np. przyprawa flaków, przyprawa do bigosu).
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #45 : 2008-01-06, 19:22:32 »

Czy się da zjeść całą dobową ilość W w postaci ... smażonych pomidorów?
Jasne że się da. Na siłę. Tylko po co.
DO ma nas doprowadzać do stanu gdy jemy co chcemy (warto wybierać pośród pokarmów w DO), do stanu w którym nabywamy tolerancji na pokarmy (czy grupy pokarmowe), do stanu w którym JEDZENIE MA NAM SPRAWIAĆ PRZYJEMNOŚĆ. Sprawdzanie wytrzymałości organizmu zostawiłabym pionierom...
Ze wstępnych ustaleń: trzeba być chyba świętym by tolerować codziennie zboża...
Nawet/szczególnie na DO.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #46 : 2008-01-06, 21:17:18 »

a skąd wiadomo,że ten glutaminian tzw naturalny z pomidorów etc. jest naturalny? Czy nie jest możliwe ,że jest on obecny bo obecnie ziemia i powietrze itd jest zatruta? Jesli można jednak odróżnić naturalny od nienaturalnego bo jest inna ich budowa to może inne pytanie na ile te produkty są dzikie tzn. nie zmodyfikowane z innych roslin poprzez pomieszanie gatunków i na ile ten niby naturalny glutaminian jest naturalny a na ile być może skumulowany w nowych odmianach poprzez krzyżówki w końcu zboża dzikie sprzed iluś tys.lat były inne niz te obecne(patrz choćby badania zbóż z piramid egipskich, niestety czytałam o tym ogólnie patrząc na historię a nie na przyrodę. )
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #47 : 2008-01-06, 23:33:13 »

Masz problemy Sylwia  Smile.
Naturalny = wytworzony przez środowisko.
Sztuczny = wytworzony metodą wykorzystywania przemysłu, przez człowieka.
Tak najogólniej. Pewno parę innych definicji też byłoby dobrych.
W alergologii ważnym objawem nietolerancji jakiegoś pokarmu jest brak ochoty na niego.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #48 : 2008-01-08, 05:53:29 »

Masz problemy Sylwia  Smile.
Naturalny = wytworzony przez środowisko.
Sztuczny = wytworzony metodą wykorzystywania przemysłu, przez człowieka.
Tak najogólniej. Pewno parę innych definicji też byłoby dobrych.
W alergologii ważnym objawem nietolerancji jakiegoś pokarmu jest brak ochoty na niego.

mam problemy.tak na powaznie.  Dlatego pewnie piszę trochę nie na temat. Ciekawy był ten artykuł o glutamininianie i staram się te wiadomości zrouzmieć po swojemu. Rozumiem,że w organizmie skoro jeden jest sztuczny a drugi naturalny można je odróźnić poddając człowieka badaniom jeśli naukowcom jest to do czegoś potrzebne. 
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #49 : 2008-08-21, 22:01:03 »

zaleciłbym
golonko + żółtka
, a jak nie wystarczy to jeszcze melatoninę w tabletkach.

Tak.  Very Happy

1.dlaczego powoduje uczulenia???czy
2.dlatego,ze jadajac duzo weglowodanow organizm sygnalizuje,wapryskami albo innymi dolegliwosciami,ktore zaliczamy do uczulen na dany produkt,iz posiadamy  nadmiar  glukozy?????

1. Bo w organizmie za mało T.
2. Tak bym to określiła jak Ty : >posiadamy nadmiar glukozy<.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #50 : 2008-10-02, 15:33:27 »

Cytuj
W alergologii ważnym objawem nietolerancji jakiegoś pokarmu jest brak ochoty na niego.

Dokladnie mialem ten objaw. Na smietane nie moglem patrzec......przeszlo po okolo tygodniu...i znowu moge Very Happy
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #51 : 2008-10-02, 15:44:05 »


Dokladnie mialem ten objaw. Na smietane nie moglem patrzec......przeszlo po okolo tygodniu...i znowu moge Very Happy

To jest naturalna "rotacja"  Cool
Ja po wątku o "mlecznych" pojadłam sobie smiatany,do momentu aż miałam dosyć ,wczoraj znów był "zły dzień",który był dniem szczęśliwym  Cool Razz
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #52 : 2008-10-02, 16:24:24 »

Cytuj
wczoraj znów był "zły dzień",który był dniem szczęśliwym 

 Very Happy
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 35599


Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #53 : 2014-12-12, 19:29:28 »

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #54 : 2014-12-13, 10:24:24 »

Jeszcze troszeczkę, a wyjdzie im Dieta Optymalna...  Wink
W białku już pasuje, teraz jeszcze wystarczy tłuszcze zwierzęce dźwignąć do powyżej 50% dobowej dawki wyrażone w energii...  Cool

PS
jeśli kto zrozumi, że "kwasniewski zaleca 30g" to niech się od LC trzyma z daleka.  Very Happy
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 22491

pindżar ryskow wyszy


Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #55 : 2015-07-28, 11:52:41 »

No i co ten IZIZ teraz zrobi?  Shocked
Cytuj
Magazyn Forbes 24 czerwca 2015 tak pisze o przygotowywanej zmianie zasad odżywiania:

    Wprowadzenie ograniczenia spożycia tłuszczu nie ma podstaw w nauce i prowadzi do różnego rodzaju błędnych decyzji przemysłu i konsumentów… Wynikało to z faktu, że tłuszcze nasycone (pochodzenia głównie zwierzęcego) uważano kiedyś za głównego winowajcę chorób serca. Jednak w ostatnich latach, stwierdzono, że tłuszcze nasycone są korzystne… Badania wykazały też, że dieta o wysokiej zawartości węglowodanów, które miały zastąpić tłuszcz, zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych, otyłości, a nawet chorób serca…

http://www.altermedium.pl/piramida-glupoty/
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #56 : 2015-07-28, 12:28:30 »

https://onedrive.live.com/redir?resid=7AAA4B419168B1A0!31076&authkey=!AO7vr_F_O8O6ELI&ithint=file%2cdocx - a to z mojego bogatego archiwum, tak dla przypomnienia, że jednak Doktor Kwaśniewski ma rację...  Laughing
Sam Szostak się podpisał pod tym i to bez skrupułów.  Cool
Zapisane
vvv
Jr. Member
**
wiadomoci: 8983


Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #57 : 2015-07-28, 12:42:39 »

The 2015 US Dietary Guidelines: Lifting the Ban on Total Dietary Fat
 http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=5219.0
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #58 : 2015-07-28, 12:58:05 »

Znaczy w tuczarni ogłosili, że to jednak Doktor Kwaśniewski ma rację? Wink
Zapisane
vvv
Jr. Member
**
wiadomoci: 8983


Odp: IŻiŻ zaleca :shock:
« Odpowiedz #59 : 2015-07-28, 13:04:02 »

Rowerem łatwiej omijać dziury niż samochodem.
Cool
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 19 zapytaniami.