Adiqq
Go
|
|
Moczka
« : 2007-12-23, 20:55:00 » |
|
dzisiaj robiłem moczke i może podam rodzinny przepis.... wywar z 20 godzików+ 20 ziele angielskie+3 listki laurowe +3 pieprze 2 pierniki+woda+zmielic 3 piwa bakalie(sliwki,orzechy włoskie,rodzynki,migdały) karmel+zasmażka wywar:najpierw sa gotowane jarzyny do sałatki,potem głowy od karpii, potem karpie na galart -->wywar dajemy na samym końcu, tłuściutenki palce lizac \ dodawać do gara sukcesywnie+zagotować,tylko migdały(po sprzarzeniu i obraniu ze skórki) daje się na drugi dzien(jak już moczka chłodna jest), żeby nie zsiniały Porcja gdzies na około 20 litrów W tym roku, dałem mniej cukru na karmel i mniej maki do zasmazki, smakuje dobrze. Przy okazji uswiadomiłem sobie, że przecież ta moczka to całikiem tłusta jest (orzechy,migdały,wywar) Jak komuś mówię, że do moczki dodaje wywar z ryb, to 99% ludzi mówi: fuuuuuj a u mnie w rodzinie robie sie tak odkad pamietam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Czy ktoś może wie co to jest...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Ja na początku odczytałam "zmoczka"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja myślałam, że ktoś pisał bez "haczyków" i to miała być "Mączka"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Ba, może lepiej zrobić moczkę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Ja i tak na okrągło zasuwam żółtka, smalec, śmietanę i masło a na obiad mam ukochaną potrawę- masa z żółtego sera na maśle, pół kilograma (boskie) i to mogę jeść na okrągło.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Kogiel
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja i tak na okrągło zasuwam żółtka, smalec, śmietanę i masło a na obiad mam ukochaną potrawę- masa z żółtego sera na maśle, pół kilograma (boskie) i to mogę jeść na okrągło.
Ja ostatnio też codziennie jem żółty ser, albo biały kozi...jakoś tam mi podchodzi (pod samo gardło ) A dzisiaj miałam pizzę... a'la moczka...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|