forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-28, 22:18:56

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
669820 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Skorki i kosci szpikowe
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Skorki i kosci szpikowe  (Przeczytany 28569 razy)
barsaf
Go


Email
Skorki i kosci szpikowe
« : 2007-12-25, 08:27:57 »

Gdzie to mazna kupic?? Jesli sa kosci to z karkowki, skorki to w golonce. A czy mozna kupic sane w/w produkty??
Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #1 : 2008-01-04, 07:23:17 »

No też mnie to ciekawi. Albo np przydałby się sam szpik już gotowy w słoiku. Bo dzwigac 10 kg kości, ciąc siekiera i wydłubywać cały dzień jak jaskiniowiec aby uzyskac 1 kg szpiku to mi się nie widzi. Confused Laughing

Pozostanę chyba przy łoju i tranie.
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #2 : 2008-01-05, 00:09:29 »

No też mnie to ciekawi. Albo np przydałby się sam szpik już gotowy w słoiku. Bo dzwigac 10 kg kości, ciąc siekiera i wydłubywać cały dzień jak jaskiniowiec aby uzyskac 1 kg szpiku to mi się nie widzi. Confused Laughing
Pozostanę chyba przy łoju i tranie.


Nie trzeba wydłubywać szpiku wykałaczką Smile

Szpik bardzo dobrze wychodzi z kości w procesie wygotowywania.
Szczególnie gdy kości po zagotowaniu są dalej gotowane w cyklach 30sekundowych np. przez 7 sekund podgrzewane a przez 23 sekundy stygną.

Co za cudo daje taki efekt, a no wyklęta przez co niektórych mikrofalówka pracująca na 1/4 mocy.

Ja gdy kupuję nóżki wieprzowe proszę w sklepie o ich przerąbanie na połówki, jeszcze nigdy nie spotkałem się z odmową.

A do mikrofalówki wstawiam je w wazie do zupy z przykrywką aby zmniejszyć parowanie i nieprzyjemny zapach.

Po 2ch godzinach zmiany ciśnienia pary powstające w połówkach kości wypłukują je od wewnątrz do czysta.

Koszt takiego gotowania (przy masie 1kG (kości + wody)) to 800W x 10min + 250W x 120 min = 0,63kWh

0,63kWh x 40groszy = 25 groszy.

Nie bawmy się więc w jaskiniowców, mamy 21-szy wiek Smile


PS

Wartość odżywcza tranu jest znacznie bardziej problematyczna niż np. parówek.
Rozsądna porcja dzienna to wywar z jakiś 50g szpiku więc o gotowaniu 10kg kości nie ma mowy Smile
*** Ewa sprawdzi "jakiś", "jakichś" bo pewnie jest w tym jakiś niuans ***
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #3 : 2008-01-05, 11:22:06 »

Skoro na to czekasz. Oczywiście, że "jakichś 50g szpiku" Nie wtrącam się do receptury. Staram sie nie uzywać mikrofali.
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #4 : 2008-01-05, 11:28:11 »



Co za cudo daje taki efekt, a no wyklęta przez co niektórych mikrofalówka pracująca na 1/4 mocy.


Nie bawmy się więc w jaskiniowców, mamy 21-szy wiek Smile



To może jeszcze powiesz, za bp. Życińskim, że żywność genetycznie modyfikowana też jest OK?
Wybacz, wolę być jaskiniowcem!
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #5 : 2008-01-05, 17:43:11 »

Wybacz, wolę być jaskiniowcem!

W tamtych czasach dyskusje o zdrowiu z uwagi na brak forum internetowego i niską poprawność językową były bardzo uproszczone.

Zdrowszy był ten kto był silniejszy.

W przypadkach spornych przegrany zaliczał uderzenie pałką w głowę i napiętnowany guzem był ciągnięty po błocie za włosy na oczach rozbawionej gawiedzi.

Może Mariusz Pudzianowski miałby szansę mieć rację w tamtych czasach, ale ty ... chyba byś musiała wynaleźć ogień, może i elektryczność, a może nawet kuchenkę mikrofalową Smile
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #6 : 2008-01-05, 19:54:48 »

Adas, ciebie w tamtych czasach musiałabym wziąc za rękę Wink. No, chyba że znalazłabym jakis pukiel Laughing
Bo oczywiście to ja miałabym rację Wink))))
Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #7 : 2008-01-06, 07:22:09 »

Mikrofali, parówek i gmo nie włączę do diety opty Rolling Eyes

Ale patent z wygotowywaniem może wypróbuje.

Swoją droga szkoda, że nie można szpiku nabyć tak jak smalcu. Ale z drugiej strony też dobrze bo mędzie natural szpik bez syfów.
Zapisane
Wojciech
Newbie
*
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 65


Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #8 : 2008-01-06, 10:22:46 »

ja kupuje kości na targu, porąbane. Wkładam do gara i gotuje wywar. Szpik sam wypływa z kości. Co nie wypłynie to trzeba wyłupac, ale wychodzi bardzo prosto
Zapisane

D.O. od  12. VII.2007        74 kg/180cm
Wojciech
Newbie
*
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 65


Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #9 : 2008-01-06, 10:24:48 »

widziałem tez kiedys w sklepie mięsnym szpik w słoiku, ale takiego nie chce, jest poddany obróbce termicznej
Zapisane

D.O. od  12. VII.2007        74 kg/180cm
Waldek
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #10 : 2008-02-15, 16:10:20 »

A czy ktoś się orientuje ile białka i tłuszczu jest w 100 g skórki wieprzowej?
Zapisane
Krystyna
Jr. Member
**
wiadomoci: 652


Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #11 : 2008-02-15, 16:44:11 »


   Skład skórek wieprzowych  w 100g

       B -23    T -20,4
                     
                             Pozdrawiam Krystyna
Zapisane
malgo35
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #12 : 2008-02-15, 19:14:29 »

Kości szpikowe kupuję na bazarku, proszę o poćwiartowanie siekierą i mam problem z głowy, koszt 1kg wynosi 2 złote. Gotuję godzinę w szybkowarze, który otwieram po ok. dwóch godzinach. Znaczna część szpiku wypływa sama, to co pozostanie w kościach można łatwo wydobyć np. nożem. W smaku żadna rewelacja.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #13 : 2008-02-15, 19:23:13 »

Kristan, a moze ty wiesz, jak przygotować szpik, żeby był smaczny?
Kiedys bardzo lubilam wysysać szpik z kostek kurzych. Był przesycony aromatami z duszenia kurczaka.
Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #14 : 2008-02-15, 19:58:21 »

Zastanawia mnie czemu skórki są takie tanie w porównaniu np do miesa?? Ja je uwielbiam.

Czy to białko ze skórek jest gorszej jakości, czy to  po prostu gupota ludu tak jak z podrobami i łojem?

Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #15 : 2008-02-15, 20:14:52 »

Kristan, a moze ty wiesz, jak przygotować szpik, żeby był smaczny?
Kiedys bardzo lubilam wysysać szpik z kostek kurzych. Był przesycony aromatami z duszenia kurczaka.

SZPIK najlepszy jest z kostek wolowych, smakuje na cieplo z kartofelkami, ogoreczkiem kiszonym, pomidorkiem, kapustka kiszona ..................mozliwosci b. duzo.

Szpik z kostek kurzych?????????????????????????
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #16 : 2008-02-15, 20:20:34 »

SZPIK najlepszy jest z kostek wolowych, smakuje na cieplo z kartofelkami, ogoreczkiem kiszonym, pomidorkiem, kapustka kiszona ..................mozliwosci b. duzo.

Hana! Ty to potrafisz zachęcić człowieka do gotowania!  Very Happy
Mówię Ci w sekrecie,że rzadko jest taki dzień,kiedy gotuję,żebym nie pomyslała o Twoim sercu wkładanym w przyrzadzane posiłki -jesteś dla mnie autorytetem w tej dziedzinie!  Very Happy
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #17 : 2008-02-15, 20:33:20 »

Edyta, dziekuje za slowa uznania.
Gotowanie, to jedno z moich hobby, dlatego przyrzadzam posilki z "sercem", i lubie "improwizowac " w kuchni , gotowe przepisy nie daja mi tyle satysfakcji.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #18 : 2008-02-15, 20:42:14 »

Kiedyś czytałam,ze uczucia jakie są wkładane podczas przyrzadzania posiłków ,udzielają się tym którzy je spozywają  Smile


Gotowanie, to jedno z moich hobby, dlatego przyrzadzam posilki z "sercem", i lubie "improwizowac " w kuchni , gotowe przepisy nie daja mi tyle satysfakcji.

To jest SZTUKA ,podobnie jest z malarstwem  Smile
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Skorki i kosci szpikowe
« Odpowiedz #19 : 2008-02-15, 21:03:22 »

Zastanawia mnie czemu skórki są takie tanie w porównaniu np do miesa?? Ja je uwielbiam.

Czy to białko ze skórek jest gorszej jakości, czy to  po prostu gupota ludu tak jak z podrobami i łojem?


Zdecydowanie - głupota ludu! Ja też uwielbiam mięciutkie, udotowane skórki np. z nóżek czy goloneczki. Nie przeszkadza mi już nawet, że czasami są nie dokońca ...zdepilowane Laughing
Zapisane
Strony: [1] 2 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.058 sekund z 20 zapytaniami.