Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Skorki i kosci szpikowe (Przeczytany 28572 razy)
|
barsaf
Go
|
Gdzie to mazna kupic?? Jesli sa kosci to z karkowki, skorki to w golonce. A czy mozna kupic sane w/w produkty??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
No też mnie to ciekawi. Albo np przydałby się sam szpik już gotowy w słoiku. Bo dzwigac 10 kg kości, ciąc siekiera i wydłubywać cały dzień jak jaskiniowiec aby uzyskac 1 kg szpiku to mi się nie widzi. Pozostanę chyba przy łoju i tranie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
No też mnie to ciekawi. Albo np przydałby się sam szpik już gotowy w słoiku. Bo dzwigac 10 kg kości, ciąc siekiera i wydłubywać cały dzień jak jaskiniowiec aby uzyskac 1 kg szpiku to mi się nie widzi. Pozostanę chyba przy łoju i tranie. Nie trzeba wydłubywać szpiku wykałaczką Szpik bardzo dobrze wychodzi z kości w procesie wygotowywania. Szczególnie gdy kości po zagotowaniu są dalej gotowane w cyklach 30sekundowych np. przez 7 sekund podgrzewane a przez 23 sekundy stygną. Co za cudo daje taki efekt, a no wyklęta przez co niektórych mikrofalówka pracująca na 1/4 mocy. Ja gdy kupuję nóżki wieprzowe proszę w sklepie o ich przerąbanie na połówki, jeszcze nigdy nie spotkałem się z odmową. A do mikrofalówki wstawiam je w wazie do zupy z przykrywką aby zmniejszyć parowanie i nieprzyjemny zapach. Po 2ch godzinach zmiany ciśnienia pary powstające w połówkach kości wypłukują je od wewnątrz do czysta. Koszt takiego gotowania (przy masie 1kG (kości + wody)) to 800W x 10min + 250W x 120 min = 0,63kWh 0,63kWh x 40groszy = 25 groszy. Nie bawmy się więc w jaskiniowców, mamy 21-szy wiek PS Wartość odżywcza tranu jest znacznie bardziej problematyczna niż np. parówek. Rozsądna porcja dzienna to wywar z jakiś 50g szpiku więc o gotowaniu 10kg kości nie ma mowy *** Ewa sprawdzi "jakiś", "jakichś" bo pewnie jest w tym jakiś niuans ***
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Skoro na to czekasz. Oczywiście, że "jakichś 50g szpiku" Nie wtrącam się do receptury. Staram sie nie uzywać mikrofali.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
Co za cudo daje taki efekt, a no wyklęta przez co niektórych mikrofalówka pracująca na 1/4 mocy. Nie bawmy się więc w jaskiniowców, mamy 21-szy wiek To może jeszcze powiesz, za bp. Życińskim, że żywność genetycznie modyfikowana też jest OK? Wybacz, wolę być jaskiniowcem!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Wybacz, wolę być jaskiniowcem!
W tamtych czasach dyskusje o zdrowiu z uwagi na brak forum internetowego i niską poprawność językową były bardzo uproszczone. Zdrowszy był ten kto był silniejszy. W przypadkach spornych przegrany zaliczał uderzenie pałką w głowę i napiętnowany guzem był ciągnięty po błocie za włosy na oczach rozbawionej gawiedzi. Może Mariusz Pudzianowski miałby szansę mieć rację w tamtych czasach, ale ty ... chyba byś musiała wynaleźć ogień, może i elektryczność, a może nawet kuchenkę mikrofalową
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Adas, ciebie w tamtych czasach musiałabym wziąc za rękę . No, chyba że znalazłabym jakis pukiel Bo oczywiście to ja miałabym rację ))))
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Mikrofali, parówek i gmo nie włączę do diety opty Ale patent z wygotowywaniem może wypróbuje. Swoją droga szkoda, że nie można szpiku nabyć tak jak smalcu. Ale z drugiej strony też dobrze bo mędzie natural szpik bez syfów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Wojciech
Newbie
Pe:
wiadomoci: 65
|
ja kupuje kości na targu, porąbane. Wkładam do gara i gotuje wywar. Szpik sam wypływa z kości. Co nie wypłynie to trzeba wyłupac, ale wychodzi bardzo prosto
|
|
|
Zapisane
|
D.O. od 12. VII.2007 74 kg/180cm
|
|
|
Wojciech
Newbie
Pe:
wiadomoci: 65
|
widziałem tez kiedys w sklepie mięsnym szpik w słoiku, ale takiego nie chce, jest poddany obróbce termicznej
|
|
|
Zapisane
|
D.O. od 12. VII.2007 74 kg/180cm
|
|
|
Waldek
Go
|
A czy ktoś się orientuje ile białka i tłuszczu jest w 100 g skórki wieprzowej?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
wiadomoci: 652
|
Skład skórek wieprzowych w 100g
B -23 T -20,4 Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
malgo35
Go
|
Kości szpikowe kupuję na bazarku, proszę o poćwiartowanie siekierą i mam problem z głowy, koszt 1kg wynosi 2 złote. Gotuję godzinę w szybkowarze, który otwieram po ok. dwóch godzinach. Znaczna część szpiku wypływa sama, to co pozostanie w kościach można łatwo wydobyć np. nożem. W smaku żadna rewelacja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Kristan, a moze ty wiesz, jak przygotować szpik, żeby był smaczny? Kiedys bardzo lubilam wysysać szpik z kostek kurzych. Był przesycony aromatami z duszenia kurczaka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Zastanawia mnie czemu skórki są takie tanie w porównaniu np do miesa?? Ja je uwielbiam.
Czy to białko ze skórek jest gorszej jakości, czy to po prostu gupota ludu tak jak z podrobami i łojem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Kristan, a moze ty wiesz, jak przygotować szpik, żeby był smaczny? Kiedys bardzo lubilam wysysać szpik z kostek kurzych. Był przesycony aromatami z duszenia kurczaka. SZPIK najlepszy jest z kostek wolowych, smakuje na cieplo z kartofelkami, ogoreczkiem kiszonym, pomidorkiem, kapustka kiszona ..................mozliwosci b. duzo. Szpik z kostek kurzych?????????????????????????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
SZPIK najlepszy jest z kostek wolowych, smakuje na cieplo z kartofelkami, ogoreczkiem kiszonym, pomidorkiem, kapustka kiszona ..................mozliwosci b. duzo.
Hana! Ty to potrafisz zachęcić człowieka do gotowania! Mówię Ci w sekrecie,że rzadko jest taki dzień,kiedy gotuję,żebym nie pomyslała o Twoim sercu wkładanym w przyrzadzane posiłki -jesteś dla mnie autorytetem w tej dziedzinie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Edyta, dziekuje za slowa uznania. Gotowanie, to jedno z moich hobby, dlatego przyrzadzam posilki z "sercem", i lubie "improwizowac " w kuchni , gotowe przepisy nie daja mi tyle satysfakcji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Kiedyś czytałam,ze uczucia jakie są wkładane podczas przyrzadzania posiłków ,udzielają się tym którzy je spozywają Gotowanie, to jedno z moich hobby, dlatego przyrzadzam posilki z "sercem", i lubie "improwizowac " w kuchni , gotowe przepisy nie daja mi tyle satysfakcji.
To jest SZTUKA ,podobnie jest z malarstwem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
Zastanawia mnie czemu skórki są takie tanie w porównaniu np do miesa?? Ja je uwielbiam.
Czy to białko ze skórek jest gorszej jakości, czy to po prostu gupota ludu tak jak z podrobami i łojem?
Zdecydowanie - głupota ludu! Ja też uwielbiam mięciutkie, udotowane skórki np. z nóżek czy goloneczki. Nie przeszkadza mi już nawet, że czasami są nie dokońca ...zdepilowane
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|
|