Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
Autor
|
Wtek: Zaczynam scisle byc na diecie... (Przeczytany 35216 razy)
|
barsaf
Go
|
Jak sobie pomoc skoro nie mam wagi??? Zrobilam salarke pieczarkowa. oto jej przepis: 0,5 kg pieczarek 1 puszka groszku konserwowego, okolo 0,60-0,7 dkg cekuli sloik majonezu kieleckiego 2-4 lyzek oliwy jej przepis ; dotujmy pieczarki w osolonej wodzie studzimy i kroimy w kostke ppkrojona w kostkecebule dusimy w 2- 4 lyzek oliwy, studzmy mieszamy pieczrki z cebula, dodajemy groszek i majonez Solimy i pieprzymy do smaku. Jak zjem 2 lyzki tej salatki to ile to bedzie? Jak liczyc i sprawdzac i pilnowa ile czego zjadlam?
No i zaczely sie schody. Zapomnialam zwazyc, zmierzyc i nie mam dokladnych danych ile czego dalam. Czy da sie to jakos policzyc? Proporcje i ilosci? Probllem zlej pamieci to moj problem. Robie i zpominam o miarach Lubie tez taka potrawe: 100-150 ml. smitany 12% gotuje. dodaje do tego roztrzepane 2 -3 zoltka.pogotuje troche i jest gotowe. Doradzcie jak sobie razic najlepiej z tym wazeniem, mierzeniem, czyli przeliczaniem.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Proponuję zaopatrzyć się w wagę. Będzie łatwiej. Pozdrawiam, Teresa
|
|
|
|
|
|
|
barsaf
Go
|
Byla za 130 zl. Na dzisiaj nie dla mnie.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
A jak nie masz wagi, skorzystaj z gotowego jadlospisu. A potem juz tylko pilnuj, abys nie była głodna i nie przejadala sie. Najprostszy jadlospis to ten, który podaje np. JK jako przykład swojego dnia. Na śniadanie zjadam zwykle omlet z l białka i 4 żółtek usmażony na około 100 g masła. Do niego 2-3 łyżeczki niesłodzonych powideł śliwkowych lub bardzo nisko słodzonego dżemu z wiśni. Czasem dwa jajka sadzone na boczku i l placek serowo-jajeczny (wg przepisu z mojej książki) z masłem. Obiad zawsze jednodaniowy. Najczęściej jest to kotlet z karkówki panierowany w jajku, kawałek pieczonych żeberek czy gotowanej peklowanej golonki. Do tego l ziemniak usmażony na smalcu lub ugotowany i roztarty z łyżeczką tłuszczu. Do tego jakaś uduszona w maśle jarzyna lub 2 łyżki kiszonej kapusty ugotowanej z kawałkami boczku wędzonego. Jem mięso bardzo miękkie, gdyż wówczas organizm może zaoszczędzić energię na trawieniu. Na deser najczęściej mały kawałek sernika upieczonego według przepisu z mojej książki Dieta optymalna. Był tez na forum podawany jadłospis J. Turostowskiego. Do daje naprawdę dużą swobodę, tylko najpierw trzeba zrozumieć, o co chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
Rafalek
Go
|
Wagi kuchenne na allegro zaczynaja sie od 25zl, dokladnosc 1gr.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Witam Ja robie jeszcze inaczej (i chyba szybciej) 500g pieczarek 50g cebuli /cebula o srednicy 5 cm/ 100g masla 200 ml smietany 30% Wrzucam do garnka stalowego pol kostki masla, zanim sie rozgrzeje zdaze wyplukac pieczarki i poszatkowac na szatkownicy kazda pieczarke na 12 do 18 plastrow./juz tak mam, ze nawet licze instynktownie plasterki pieczarek/. Wrzucam pieczarki na rozpuszczone maslo, sole, pieprze, przykrywam pokrywka. Zanim sie zagotuja, puszcza wode, zdaze obrac cebule, pokroic w polplastry i wrzucic do gara. Nie mieszam, mam wolne. Jest to tzw "duszenie". Po 15 min cale pieczarki sa w plynie/sosie. Odkrywam pokrywke - odparowanie wody. Znowu mam wolne. Jak odparuje, wlewam 200ml smietanki 30%, mieszam. Znowu mam wolne az odparuje woda ze smietanki. Zageszczaja sie same, wystarczy kilkakrotnie pomieszac i nie przesadzic z wolnym. Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
barsaf
Go
|
Nigdy nie robilam zakupow na allegro. Nie bardzo wiem jak.. Dziekuje wszystkim za pomoc. Mam prosby . Prosze podziecie sie ze mna jak zaczynaliscie byc na diecie. Jaki byly Wasze poczatki... Co jedliscie i jak sie czuliscie...
|
|
|
|
|
|
|
barsaf
Go
|
toan Proslilam o pomoc w tak zmianie proporcji, by to co jem bylo DO. Wiem, ze to jest narazie niezgodne z ta dieta.
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Prosze podziecie sie ze mna jak zaczynaliscie byc na diecie. Jaki byly Wasze poczatki... Co jedliscie i jak sie czuliscie... Najwazniejsze w wielkim skrocie: ----na tej diecie nie jada sie zadnych produktow zbozowych,a wiec : zadnego pieczywa,zadnych makaronow,klusek,nalesnikow, ani ryzu,kaszy(gryczana ale malo), ----wypiekow cukierniczych przemyslowych,i takich w ktorych skladzie jest maka zbozowa,slodyczy,owocow,(jagodowe w malych ilosciach),sokow owocowych, ----posilki sporzadzamy albo z jaj,albo ryby albo wolowiny,wieprzowiny,zeberek,golonko,boczku,karkowka(wybieramy takie mieso,ktore ma najwiecej tluszczu), ---posilki powinny byc kolorowe i smakowac, ----zjadamy rowniez warzywa ,2-3 ziemniaki dziennie albo placki ziemniaczane bez maki 2kartofle z 2jajkami,smazone na smalcu,frytki z 1,lub 2 kartofli,wszystkie warzywa(na co w danej chwili masz ochote), ----do posilkow dodajemy maslo,lub smalec ze skwarkami,mozemy jadac rowniez smietane kwasnia i slodka 30/% tluszczu jako dodatek do potraw. Zasada diety jest wyeliminowanie cukrogennych produktow,poniewaz cukry te zarowno w owocach ,makach,slodyczach i cukierniczce , powoduja duzy wyrzut insuliny,ktora jest rakotworcza.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Nigdy nie robilam zakupow na allegro. Nie bardzo wiem jak.. Dziekuje wszystkim za pomoc. Mam prosby . Prosze podziecie sie ze mna jak zaczynaliscie byc na diecie. Jaki byly Wasze poczatki... Co jedliscie i jak sie czuliscie...
Barsaf, czy masz/czytales chociazby jedna z ksiazek dr J. Kwasniewskiego ?
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
----posilki sporzadzamy albo z jaj,albo ryby albo wolowiny,wieprzowiny,zeberek,golonko,boczku,karkowka(wybieramy takie mieso,ktore ma najwiecej tluszczu), ----do posilkow dodajemy maslo,lub smalec ze skwarkami,mozemy jadac rowniez smietane kwasnia i slodka 30/% tluszczu jako dodatek do potraw.
Brawo, Kodar Zmieniłabym tylko troszke w zacytowanych zdaniach. Wieprzowinę wysforowałabym na początek, a ryby na koniec. A do info o tłuszczu dorzuciłabym, ze im twardszy tłuszcz zwierzęcy, tym zdrowszy, bo daje najlepszą energie i oszczędza wątrobę. Jeszcze tylko dodałabym, ze -białka jemy niewiele - na początku 1g, a po przemianie 0,8 lub - osoby starsze, juz nie rozwijające sie fizycznie, mało ruszające się - 0,5g/kg wagi naleznej, -tłuszczów 2,5-4 razy wiecej niz białka -wegle jemy zawsze w ilosci ok. najlepiej 0,8g/kg wagi naleznej (w przedziale 0,5-1g).
|
|
|
|
|
|
|
barsaf
Go
|
Mam 3 ksiazki : Zywienie optymalne Dieta optymalna i Ksiazka kucharska. Ale mam problemy z pamiecia. Ciagle zapominam. Bolal mnie zoladek i przestalam brac nootropil. Pogorszya sie moja pamiec i koncentracja. Wystarcze ze cos mi odwroci uwage i nie wiem co przed chwila robilam. I dlatego przeliczanie jest duzym problemem. Zakladam zeszyt w ktorym pisze wazne rzeczy a takze moj stan po zjedzonych potrawach. Kazda nowa czynnosc jest trudna. Pochllania duzo energi i nie daje szybko efektow. Czesto myle sie. Robie bardzo glupie bledy. Mam niedobor energi. Szybko sie mecze. Staram sie pamietac ze najlepsze sa zoltka Zjadam je na sniadanie. Jeszcze jedno . Po lekach triticco mam zwiekszony apetyt na slodkie. Po zazyciu 1.5 godziny zaczyna mi to dokuczac. Bez tego leku nie spie. Lykam go wieczorem 2 godziny przed spaniem. Tak jest teraz. Mam ogromna nadzieje ze to sie zmieni.
|
|
|
|
|
|
|
barsaf
Go
|
Czytaniie tez jest trudne. Jest duzo informacji. Aja potrzebujeduzo powtorek by je zrozumiec i zapamietac.Zyje w zwolnonym tempie. Tylko prosze mi nie wmawiac ze narzekam . Opisuje swoje zycie i moja sytuacje zdrowotna. Bez oceny i emocji. I prosze o pomoc w znalezieniu sie w tym. Chce przestac byc zmeczona, bezradna i sfrustrowana.
|
|
|
|
|
|
|
bea561
Go
|
Na początek ułóż sobie prosty jadłospis. Codziennie możesz jeść to samo, aby nie martwić się, że trzeba wymyślać coś nowego i przeliczać.Podstawowe produkty , jak wiesz przecież, to jaja, masło, boczek lub karczek, podroby. Jako źródło węglowodanów : ziemniaki, buraczki, brokuły, fasolka. Mogę Ci w tym pomóc na priv.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Powiem Ci jak ja zaczynałam. Miałam tylko "Dietę optymalną". Zrobiłam dwie listy: jedną z produktami niejadalnymi dla człowieka, drugą za wskazanymi w DO i powiesiłam je na lodówce. Jadłam tylko te produkty, które były na dobrej liście. Kierowałam się tylko apetytem nie tykając produktów ze złej listy. To był najlepszy okres w moim życiu 'ta przebudowa'. Jak tylko miałam ochtę na jakiś owoc (przedtem jadłam głównie owoce i jakieś 'grześki', jogurty itp.) to popijałam śmietanę 30%, w ten spsób szybko i skutecznie oduczyłam się od zakazanych rzeczy.
Na początku musisz ważyć wszystko aby 'wyrobić' sobie oko co i ile znajduje się w danym produkcie.
|
|
|
|
|
|
|
Adiqq
Go
|
Mam 3 ksiazki : Zywienie optymalne Dieta optymalna i Ksiazka kucharska. Ale mam problemy z pamiecia. Ciagle zapominam. Bolal mnie zoladek i przestalam brac nootropil. Pogorszya sie moja pamiec i koncentracja. Wystarcze ze cos mi odwroci uwage i nie wiem co przed chwila robilam. I dlatego przeliczanie jest duzym problemem. Zakladam zeszyt w ktorym pisze wazne rzeczy a takze moj stan po zjedzonych potrawach. Kazda nowa czynnosc jest trudna. Pochllania duzo energi i nie daje szybko efektow. Czesto myle sie. Robie bardzo glupie bledy. Mam niedobor energi. Szybko sie mecze. Staram sie pamietac ze najlepsze sa zoltka Zjadam je na sniadanie. Jeszcze jedno . Po lekach triticco mam zwiekszony apetyt na slodkie. Po zazyciu 1.5 godziny zaczyna mi to dokuczac. Bez tego leku nie spie. Lykam go wieczorem 2 godziny przed spaniem. Tak jest teraz. Mam ogromna nadzieje ze to sie zmieni.
pisz wszystko co jesz, bedzie ci łatwiej....ja tak się nauczyłem - bo na początku też robiłem masę błędów, dopiero na forum mi to ludzie uświadomili (diete zacząłęm tego samego dnia w którym skończyłem lekturę drJK) Ale na szczescie wyszedłem na prosta Też miałem taki moment, że siły nic nie miałem, ale to był okres intensywnego chudnięcia w moim przypadku. Szybko się męczyłem i w ogóle....na apetyt na słodkie pomaga tłuszcz.... Miałem mały kryzys podczas tych świąt, człowiek za dużo je, szczególnie węglowodanów. Mi osobiście w takim przypadku pomagał smalec, sprowadzał na właściwą drogę
|
|
|
|
|
|
|
barsaf
Go
|
Dziekuje za wsparcie. Zalozylam zeszyt co jem i jak sie czuje, zeby wiedziec jak jedzenie wplwa na moje samopoczucie; Oto co zjadlam wczoraj:
5 zoltek ugotowanych w 250 ml smitany 12 % 2 male parowki i 1.5 lyzki bigosu Jajecznice na boczku (surowym) z 2 jajek i 2 zoltek. 4 kostki czekolady gorzkiej.
Zlapalam jakiegos wirusa i jestem przeziebiona. Tak ze czuje sie zle fizycznie .Samopoczucie nie najgorsze. Koncentracj mala. To wczorajsze notatki
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
A na jakiej diecie ściśle zaczynasz być "barsaf"? Chyba śródziemnomorskiej?
PS Na Diecie Optymalnej pieczarki się robi raczej tak: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=84toan Proslilam o pomoc w tak zmianie proporcji, by to co jem bylo DO. Wiem, ze to jest narazie niezgodne z ta dieta. Toan-------------------------nie wiem co napisac / powiedziec !--chyba nie tak mialo byc !
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3 4
|
|
|