Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Czy kaloria to zawsze kaloria? (Przeczytany 21368 razy)
|
zbynek
Go
|
Ciekawe porównanie dwóch diet Ancela Keysa i innego eksperymentu prowadzonego około 25 lat później przez Johna Yudkina w diecie o tej samej kaloryczności. Keysbiałko 100 gr, tłustego 30 gr i węglowodanu 225 gr. Jako procenty, wychodzi 25.5 % białko, 17.2 % tłuszcz i 57.3 % węglowodan. Energia 1570kcal Yudkin - niskowęglowodanowa Konsumpcja 83 gr białka, 105 gramów tłuszczu i 67 gramów węglowodanu. Wkładając to do procentów całkowitego wlotu, znajdujemy, że ta dieta miała 21.3 % białko, 60.6 % tłuszcz i 17.1 % węglowodan. Wlot energii był 1560 kcal na dzień, prawie dokładnie to sam jako badania Keys opisało powyżej. http://www.proteinpower.com/drmike/metabolism/is-a-calorie-always-a-calorie/Ps. Warto podkreślić że eksperymencie Yudkina 60,6% w diecie to był tłuszcz nasycony natomiast w badanych Keysa, badani cierpieli głód. Potwierdza to że tu nie chodzi o ilość zjadanych kalorii, a liczy się jakość zjadanych kalorii.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Keys białko 100 gr, tłustego 30 gr i węglowodanu 225 gr. Jako procenty, wychodzi 25.5 % białko, 17.2 % tłuszcz i 57.3 % węglowodan. Energia 1570kcal
Yudkin - niskowęglowodanowa Konsumpcja 83 gr białka, 105 gramów tłuszczu i 67 gramów węglowodanu. Wkładając to do procentów całkowitego wlotu, znajdujemy, że ta dieta miała 21.3 % białko, 60.6 % tłuszcz i 17.1 % węglowodan. Wlot energii był 1560 kcal na dzień, prawie dokładnie to sam jako badania Keys opisało powyżej. Warto podkreślić że eksperymencie Yudkina 60,6% w diecie to był tłuszcz nasycony natomiast w badanych Keysa, badani cierpieli głód. Potwierdza to że tu nie chodzi o ilość zjadanych kalorii, a liczy się jakość zjadanych kalorii. a moze potwierdza,ze tluszcz jednak syci,??? skoro ilosc zjadanych kalorii roznila sie nieznacznie.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Przy wykorzystaniu węglowodanów jako paliwo następuje ubytek energii spowodowany uzdatnieniem ich. Organizm musi zużyć sporo białka, aby zbudować odpowiednie szlaki metaboliczne do tego procesu. To nie może się odbyć bez strat energii. Sądzę więc, że wyliczenia obecne kaloryczności pożywienia nie biorą tego pod uwagę i są przez to znacznie zawyżone jeżeli chodzi o węglowodany i białka. Natomiast wartość kaloryczna tłuszczów jest w miarę prawidłowa. Organizm nie musi ich uzdatniać i tracić energię na te procesy. Tłuszcz niemal od razu nadaje się do użytku. Dlatego przy tej samej kaloryczności pożywienia, to badani u Keysa realnie otrzymywali istotnie mnie energii użytecznej od badanych Yudkina.
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Porównanie tych diet wykazuje że są w błędzie ci naukowcy i dietetycy, którzy tylko na podstawie kalorii chcą układać diety i interpretują je jako ewangelie w biologii. Hmmm... za oceanem burza mózgów też trwa.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Porównanie tych diet wykazuje że są w błędzie ci naukowcy i dietetycy, którzy tylko na podstawie kalorii chcą układać diety i interpretują je jako ewangelie w biologii. Hmmm... za oceanem burza mózgów też trwa. moze nareszcie zrozumieja,ze chodzi o jakosc zjadanych kalorii, a w jakich badaniach i jak dlugo beda testowac szkodliwosc nadmiaru weglowodanow w diecie,
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Proponuję wszczepianie genów elektrocytów, będziemy się "szczelać" pierunami.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Materia to skoncentrowana energia tak mocno, że posiada masę i zdolności kinetyczne. Każdy rodzaj energii można przekształcić w każdy inny rodzaj energii. Każdy rodzaj materii można przekształcić w każdy inny rodzaj materii. Każdy rodzaj energii można przekształcić w każdy inny rodzaj materii i odwrotnie. Oznacza to, że z punktu widzenia fizyki kwantowej materia i energia to to samo, ale w różnych postaciach. Co to samo? Nie wiemy. Może struny? A może coś innego. Jak się dowiemy, to będziemy mieli teorię wszystkiego. http://tylkonauka.pl/wiadomosc/rozpoczal-sie-eksperyment-ktory-pozwoli-stworzyc-materie-ze-swiatla
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Zasada zachowania energii na moją głowę wystarczy. Struny to już dla naukowszych mózgów.
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
To pytanie za 100 p. Jak jest zapisana informacja,...i co dalej...z informacją. ( no chyba że "chemicznie", w co -- jako totaly laik- NIE WIERZĘ, bo mi wolno ).
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Materia to skoncentrowana energia tak mocno, że posiada masę i zdolności kinetyczne. Każdy rodzaj energii można przekształcić w każdy inny rodzaj energii. Każdy rodzaj materii można przekształcić w każdy inny rodzaj materii. Każdy rodzaj energii można przekształcić w każdy inny rodzaj materii i odwrotnie. Oznacza to, że z punktu widzenia fizyki kwantowej materia i energia to to samo, ale w różnych postaciach. Co to samo? Nie wiemy. Może struny? A może coś innego. Jak się dowiemy, to będziemy mieli teorię wszystkiego. http://tylkonauka.pl/wiadomosc/rozpoczal-sie-eksperyment-ktory-pozwoli-stworzyc-materie-ze-swiatla"Zabawa w Pana Boga"...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Jasne, ja też wolałem się w doktora bawić.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To samo mówiono o prawie każdym odkryciu, powtarzasz się więc.
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
Owszem, bo nadal nie wiem co to ta materia, albo energia. Widzę, słyszę, czasem czuję, ale nie wiem... i wiedział nie będę, tak samo jak Ty, i każdy inny. Bajkopisarz Hawking też multum "wiedział". Mam pokorę, w tym względzie.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Prawda, dużo pokory trzeba, jeśli się nie wie co to materia i energia.
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
Też tak myślę.
|