Autor
|
Wtek: BYKI w Internecie (Przeczytany 263773 razy)
|
renia
|
Czytałam, że dużo słów i mało treści stosują ludzie fałszywi...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Warszawiak a nie Warszawianin. Podpisuje się obiema rękami (oma?). Od jakiegoś czasu, szczególnie w Studio Sport słyszę "Warszawianie" , "Warszawianin". Warszawiak (i mieszkańców innych miast) piszemy chyba z małej litery...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dawniej było łatwiej, był warszawiak, krakowiak, poznaniak. A teraz sami "(ind)ianinie" - warszawianin, krakowianin, poznanianin...jakoś mi to nie pasuje...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A Kujawiak, to Kujawiak.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Kujawiaki to fajne chłopaki...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Kiedyś, dawno temu, wynajmowaliśmy (Rodzice moi) pokoje stoczniowcom. Zawsze jakoś do nas przyjeżdżali Kujawiacy (z okolic Inowrocławia). Nie narzekaliśmy na nich...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Poprawna forma to w cudzysłowie. Cudzysłów odmieniamy bowiem tak samo jak rów, a zatem:
M. cudzysłów, D. cudzysłowu, C. cudzysłowowi, B. cudzysłów, N. cudzysłowem, Ms. cudzysłowie, W. cudzysłowie.
Warto też pamiętać o poprawnej formie dopełniacza, bo i ona może nastręczać kłopotów – mówimy wyłącznie cudzysłowu, nie zaś np. cudzysłowa czy cudzysłowia.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Warszawiak a nie Warszawianin. Podpisuje się obiema rękami (oma?). Od jakiegoś czasu, szczególnie w Studio Sport słyszę "Warszawianie" , "Warszawianin". Warszawiak (i mieszkańców innych miast) piszemy chyba z małej litery... http://www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=301&id_art=1324&lang=plReniu sprawdziłam i w zasadzie trochę to zawiłe, bo warszawiak mieszkaniec Warszawy ale już Warszawiak mieszkaniec regionu geograficznego.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Poprawna forma to w cudzysłowie. Cudzysłów odmieniamy bowiem tak samo jak rów, a zatem:
M. cudzysłów, D. cudzysłowu, C. cudzysłowowi, B. cudzysłów, N. cudzysłowem, Ms. cudzysłowie, W. cudzysłowie.
Warto też pamiętać o poprawnej formie dopełniacza, bo i ona może nastręczać kłopotów – mówimy wyłącznie cudzysłowu, nie zaś np. cudzysłowa czy cudzysłowia.
Zawsze mam z tym ambaras
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Najlepiej skojarzyć go z "rowem" tak samo się odmienia. Ale swoją droga to głupie jest... jakoś nienaturalnie brzmi... Mi pasuje najlepiej "w cudzysłowie"...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Warszawiak a nie Warszawianin. Podpisuje się obiema rękami (oma?). Od jakiegoś czasu, szczególnie w Studio Sport słyszę "Warszawianie" , "Warszawianin". Warszawiak (i mieszkańców innych miast) piszemy chyba z małej litery... http://www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=301&id_art=1324&lang=plReniu sprawdziłam i w zasadzie trochę to zawiłe, bo warszawiak mieszkaniec Warszawy ale już Warszawiak mieszkaniec regionu geograficznego. Zawiłe... Ale ci z regionu, to nie warszawiacy... tylko ci ze "stolycy" się liczą...Niektórzy mieszkają 50 albo i więcej km od Warszawy i mówią, że są warszawiakami...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
A w dopelniaczu to nie jest przypadkiegom cudzoslowowego?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Czytałam, że dużo słów i mało treści stosują ludzie fałszywi... Dobrze czytałaś, licz posty.
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A Kaszub, to ten co się na Kaszubach urodził? Czy taki, co nim je zasiedlili? Na przykład.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Każdy jest tym, kim się czuje...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Czyli Kaszub to Polak, jeśli tak to czuje. Dobrze kumam?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Przede wszystkim płatnikiem jest prawie każdy... I nie ma znaczenia kim się czuje, bo w każdej chwili może być "przestępcą podatkowym" w rozumieniu ordynacji podatkowej. To zamordyzm państwowy się nazywa...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|