Autor
|
Wtek: BYKI w Internecie (Przeczytany 263992 razy)
|
|
Dasna
Go
|
Sformułowań typu "spódnica w gumkę" lub "założyłam bluzkę na krótki rękaw" (chyba, że drugą bluzkę na wierzch) w naszym regionie się nie stosuje...
No , właśnie. Ja już myślałam , ze to jakaś ogólnopolska naleciałość. Nawet w przedszkolu, pani (jak mi kiedyś przekazał Młody) uczyła ich, że zakłada się "bluzkę na krótki rękaw".
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jednak gramów nie odmieniam mówię 150 gram...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jednak gramów nie odmieniam mówię 150 gram... To już maleńki plusik tego Wątku. Można coś poprawić.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
No a "deko" , "deka"? Zwracałaś uwagę ?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale teraz z dobrobytu ludzie kupują na kilogramy...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Ale teraz z dobrobytu ludzie kupują na kilogramy... Aha, To na "kilo" czy "kila"?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Co tam się rozdrabniać, teraz się kupuje w marketach na metry.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Poprawna pisownia, według mnie, to jest ważną sprawą, ale - jak z wszystkim - nie powinno się przesadzać i robić formy ważniejszej od treści. Często tak właśnie jest wśród polityków, czy naukowców, mówią "pięknie", ale nic z tego nie wynika. I jeszcze jedno, jeśli się przywiązuje dużą wagę do poprawności pisania, to niektóre osoby może to hamować w wypowiedziach, w obawie o popełnienie błędów...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Ale wątek prehistoryczny... Podziwiam za odkopanie, a nie zakładanie nowego! Dziękuję. Pomyślałam , że zakładanie nowego jest bez sensu jak temat był już omawiany.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Poprawna pisownia, według mnie, to jest ważną sprawą, ale - jak z wszystkim - nie powinno się przesadzać i robić formy ważniejszej od treści. Często tak właśnie jest wśród polityków, czy naukowców, mówią "pięknie", ale nic z tego nie wynika. I jeszcze jedno, jeśli się przywiązuje dużą wagę do poprawności pisania, to niektóre osoby może to hamować w wypowiedziach, w obawie o popełnienie błędów...
Reniu, częściowo się z Tobą zgadzam. Zgadzam się , że nie może być przerostu formy nad treścią. Czy przerostu "mądrych" skomplikowanych fachowych określeń nad prostym , zrozumiałym językiem. Gdy tak się dzieje, to mam wrażenie, że piszący, przemawiający ma po prostu chęć zaspokojenia własnych ambicji. Natomiast wszechobecne niechlujstwo językowe pokazuje , że panuje w głowie chaos.Jeśli człowiek w sposób składny, zrozumiały i w miarę gramatyczny nie przkazuje swoich myśli jest często niezrozumiały dla otoczenia i sam się frustruje. Są też jednak jakieś normy językowe , które wyznaczają nasze miejsce. Rozumiem naleciałości regionalne (gwarę, akcent, zaśpiew), slang, ba, nawet grypserę ( lub zapożyczenia z niej) , ale nie ma to nic wspólnego z podstawową znajomością języka polskiego.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zgadzam się , że nie może być przerostu formy nad treścią. Czy przerostu "mądrych" skomplikowanych fachowych określeń nad prostym , zrozumiałym językiem. Gdy tak się dzieje, to mam wrażenie, że piszący, przemawiający ma po prostu chęć zaspokojenia własnych ambicji.
Takie właśnie wypowiedzi słyszałam często w dyskusjach po wykładach. Po takiej wypowiedzi, nie było wiadomo czy wypowiadający się był "za" czy "przeciw" (np. ostatnio chodziło o to, czy naukowcy powinni swoje badania opiniować), ale było wiadomo, że "gościu" ma "wiedzę"... Nic taki "naukowy bełkot" nie wnosi nowego do dyskusji...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Właśnie. Pewnie mówiący za bardzo upajał się swoim słownictwem a nie skupiał na przekazaniu po prostu swojego zdania. Czyli ciągle pozostaje aktualne.
„Chodzi mi o to, aby język giętki Powiedział wszystko, co pomyśli głowa: A czasem był jak piorun jasny, prędki, A czasem smutny jako pieśń stepowa, A czasem jako skarga nimfy miętki, A czasem piękny jak aniołów mowa... Aby przeleciał wszystka ducha skrzydłem. Strofa być winna taktem, nie wędzidłem.” - Juliusz Słowacki (z książki Beniowski. Poemat).
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jako przykład "naukowego bełkotu" mógłby posłużyć przykład Bruforda (dawniej z tego Forum, potem z forum DD), dużo pisał i "mądrze", krytykował "pięknie" - nie wnosząc przy tym nic nowego, żadnych alternatyw...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jako przykład "naukowego bełkotu" mógłby posłużyć przykład Bruforda (dawniej z tego Forum, potem z forum DD), dużo pisał i "mądrze", krytykował "pięknie" - nie wnosząc przy tym nic nowego, żadnych alternatyw... No , ale tutaj dochodzi kwestia bufonady a mnie chodzi o prosty, język polski. I mówiąc, myśląc, pisząc prostym językiem powinniśmy jednak robić to gramatycznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|