Autor
|
Wtek: BYKI w Internecie (Przeczytany 263873 razy)
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Faktem iezd, rze niektuzy sie nie wpisójom do tematu a powinni......
Obiedzanki dzadzanki... abo linki... aboabo
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
no nasz optymalny ómysl farmerski......
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Dzięki za linka, bo cały czas pracuję nad swoją pisownią, ale zdecydowanie za mało piszę, a jeszcze nie ma możliwości tutaj dokonać korekty i powstają czasami dziwne lapsusy językowe
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Czytałam ten artykuł. Częściej by mogli podobne umieszczać... to "dywagować" ja kojarzyłam z rozważać, dyskutować...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Niedawno sprawdzałam "nota bene" razem czy osobno? Okazuje się, że razem, chociaż częściej spotykam wersję osobno...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Niedawno sprawdzałam "nota bene" razem czy osobno? Okazuje się, że razem, chociaż częściej spotykam wersję osobno...
Notabene sprawdzałam nota bene też. Faktycznie po 1970 r. zaczęto pisać i zalecać razem.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Teraz te zasady pisowni i ortografii są bardziej liberalne. Często dwie formy są poprawne.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W odmianach jest to samo...często dwie formy są stosowane. A jak to jest z tym "mełłam"? Nie podoba mi się taka forma. Bardziej życiowa wydaje mi się "mieliłam"...np. mięso w maszynce...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Cyt. "Zdaniem prof. Andrzeja Markowskiego używanie dziś przez znaczą część Polaków wyrazów mielić, zmieliłem zamiast mleć, zmełłem) „nie prowadzi do większych komplikacji w systemie naszego języka”. Jeśli więc ktoś z Państwa tak mówi i pisze, ma błogosławieństwo lingwistów. Za jakiś czas bezokolicznik mielić i tworzone od niego formy osobowe mielisz, mieliłem itp. zostaną z pewnością uznane za poprawne w polszczyźnie ogólnej jako nowsze warianty tradycyjnego mleć, mielesz, zmełłem." Cyt. "( Od rana mełłyśmy i mełły i niczego nie zmełłyśmy; Zmełłem trochę kawę na wieczór).
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
ale mellesz ten temat....
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
ale mellesz ten temat.... Dobra, pomełłam, przemiędliłam, popełłam chwasty językowe i teraz mogę spokojnie lub nie popić sobie kawę , którą przemełł lub przemielił mój ekspres.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wysłuchałam sobie z przyjemnością prof. J. Bralczyka i cieszę się , ze poruszył temat odmiany dat, konkretnie nazw miesięcy z liczebnikiem np. 1 lipca a nie 1 lipiec. Pamiętam jak na jęz. polskim nasza p.psorka katowała nas tą odmiana i mówiła, że zawsze jest 1 listopada, 5 grudnia gdy piszemy w zeszycie "Temat" a potem datę a nie np. 2 grudzień, 8 styczeń. http://jerzybralczyk.bloog.pl/id,338226125,title,Jezyk-formalny-i-etykieta,index.html?smoybbtticaid=6114c6 Zawsze miło mi się słucha językoznawców, bo mobilizują mnie do dbałości o mój język pisany i mówiony. To samo, tylko w drugą stronę a mianowicie nieodmienną, dotyczy słowa "procent". Reklamy i różni dziennikarze namiętnie karmią nas "zyskami w skali roku 3, 2 procenta", "podwyższono produkcję z 5 na 10, 8 procenta". Tego "procenta" jak słyszę to zastanawiam się jak reklamodawcy odstręczają niektórych klientów http://poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=procenta&kat=18Ale pierwsze miejsce w moim rankingu niezmiennie zajmują "bluzka na krótki rękaw', "koszula na długi rękaw", czekam tylko na "spodnie na krótką nogawkę" bądź "na długą nogawkę".
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja też lubię językoznawców. Najbardziej Miodka i jego programy w TV. Bardzo pocieszna mimika i te, duże, gestykulujące dłonie, niezapomniane! Bralczyk jest nieco "poważniejszy", inny ciężar gatunkowy. Kurczę, Dasna, tera bede mioł stressa, godając z Tobo Mnie niektóre rzeczy wręcz wk...., sporadycznie poprawiam rozmówców, ale mama Gavroszkowa dobrze wychowała, powstrzymuję się Ale język żyje i modyfikacje są nieuniknione, jo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|