Autor
|
Wtek: BYKI w Internecie (Przeczytany 263617 razy)
|
anakin
Go
|
Zdecydowanie zabrakło tam dwóch przecinków, winno być tak:
"Choć to może lepiej, bo jak pamiętam, takich zapasów cukru, jak przy systemie kartkowym, nie mieliśmy."
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Niekiedy życie jest po to właśnie, aby bezustannie się uczyć. Zdecydowanie zabrakło tam dwóch przecinków, winno być tak:
"Choć to może lepiej, bo jak pamiętam, takich zapasów cukru, jak przy systemie kartkowym, nie mieliśmy."
Na taką ilość przecinków potrzeba sporo cierpliwości- do nauki.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Już, już zamierzałem zmrużyć powieki, gdy takie coś znalazłem w necie. ... z resztą kpiny są zawsze "tanie" bo nie wymagają myślenia. "Z resztą" tak użyte nie jest, dla mnie, w żadnej mierze obraźliwe. Przy tego rodzaju kpinach najważniejsze jest, aby nie wymagały myślenia, inaczej tracą sens. W mojej opinii zdanie zostało właściwie zredagowane, jest forma, jest treść i ... jest "po polsku". O!
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
Być może (do czego się skłaniam coraz bardziej z każdą chwilą) powinien być jeszcze jeden:
"Choć to może lepiej, bo, jak (dobrze) pamiętam, takich zapasów cukru, jak przy systemie kartkowym, nie mieliśmy."
Najprościej jest po prostu zdanie rozebrać, w taki sposób:
"Choć to może lepiej, bo takich zapasów cukru nie mieliśmy."
To, co ubyło, to były wtrącenia.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Wtrącenia. One ładnie rozwlekają tekst__ z przyjemnością je stosuję przy moich manipulacjach. Odprężają, nie przerywając kontekstu intrygi zawartej w zdaniu. Z mojego punktu widzenia po to właśnie są wtrącenia, a na naszym, zacnym Furum szczególnie potrzebne, ponieważ nie ma sposobu bezczelnie przerwać komuś ciągłości wypowiedzi, co- gdzie indziej- jest politycznie poprawne i z tego powodu wielce szanowane- oczywiście w określonych kręgach, w tym kulturowychC.K.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
ble, ble, ble...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
ble, ble, ble... Z socjologicznego punktu siedzenia powyższa wypowiedź wskazuje na nieodpartą potrzebę ruchu w bądź co bądź ludzkim organizmie, wówczas, będące przejazdem, bądź pieczołowicie skrywane(być może na lepsze czasy) w wątrobie ATP zostanie poruszone- jednak ku górze, nie ku dołowi- co powinno pomóc i wzbogacić merytorycznie język ... wypowiedzi. I czego chcieć więcej? Merytoryczny sens zdania zachowany, życzliwość wykazana, forma tryska bogactwem wtrąceń- jak na jakim jarmarku. Wobec czego powinno wszystko być zarozumiałe, znaczy, pięknie i "po polskiemu". mumu
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Znalazłem w necie. Choć to może lepiej, bo jak pamiętam takich zapasów cukru jak przy systemie kartkowym , nie mieliśmy.
I zastanawia mnie czy taki "przecinkowy przekręt" byłby bardziej "po polsku", czy jednak bardziej "po polskiemu", ponieważ nie przypominam sobie abym komukolwiek, spośród wyuczonych prześmiewców, proponował pisanie mym stylem. "Choć to może lepiej- bo jak pamiętam, takich zapasów cukru jak przy systemie kartkowym nie mieliśmy." Znowu szukasz zaczepki. Nie znalazłeś w necie tylko cytujesz z mojego postu, żałosny clownie.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Mnie czasami zastanawia jak ludzie z upodobaniem i p[ietyzmem pucuja i szlifuja forme i z tego punktu widzenia czepiaja sie innych, sami zapominajac o tym, ze forma powinna byc mniej wiecej w rownowadze z trescia, bo inaczej z informacjii sie robi tania publicystyka.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Zadowalają się g.... w kolorowym papierku...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...sięsię...miało być...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
"Nowa" Trójca na jedynego- pięknie! Mnie czasami zastanawia jak ludzie z upodobaniem i p[ietyzmem pucuja i szlifuja forme i z tego punktu widzenia czepiaja sie innych, sami zapominajac o tym, ze forma powinna byc mniej wiecej w rownowadze z trescia, bo inaczej z informacjii sie robi tania publicystyka.
Phi, czasami. Czasami, to nawet gąsior z wodą sprawia wrażenie, że jest lekuchny jak piórko. Siakos trza sie wyroznic, bowiem inaczej ... wiadomo, jedność i nuda. Zadowalają się g.... w kolorowym papierku... Ja bym się kolorowych papierków zdecydowanie nie czepiał. Taki miesięcznik, tygodnik, dziennik, prościej periodyk- na przykład- też są kolorowe. Ludzie tam robią, co mogą, a Ty w to jakieś "g..." pakujesz. Co to jest za forma!?! Treść znam. Znalazłem w necie. Choć to może lepiej, bo jak pamiętam takich zapasów cukru jak przy systemie kartkowym , nie mieliśmy.
I zastanawia mnie czy taki "przecinkowy przekręt" byłby bardziej "po polsku", czy jednak bardziej "po polskiemu", ponieważ nie przypominam sobie abym komukolwiek, spośród wyuczonych prześmiewców, proponował pisanie mym stylem. "Choć to może lepiej- bo jak pamiętam, takich zapasów cukru jak przy systemie kartkowym nie mieliśmy." Znowu szukasz zaczepki. Nie znalazłeś w necie tylko cytujesz z mojego postu, żałosny clownie. Aż się obejrzałem. To nie ja wymyśliłem jesień- paniatna! I brak na to rady.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Radzio! Mam dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia - odpocznij z tydzień od tego Forum. Aby Ci to ułatwić mogę dać bana na miesiąc pisania. Wybór masz. co wybierasz?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Tygodniowy wypoczyn!
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Trzymam za słowo.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Aaaa, wczasy. Szwajcaria - tam się oddycha!
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Cyt.Interia " Za swoją kreację otrzymała po raz pierwszy w karierze: Złotego Globa i nominację do Oscara./AKPA" Globa, globa - polska język, trudna język.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Może lepiej by było nie odmieniać.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Za dwa lata wszystko będzie prawidłowo
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Język angielski będzie urzędowo poprawnym i jedynym?
|
|
|
|
|
|
|
|
|