Autor
|
Wtek: BYKI w Internecie (Przeczytany 263653 razy)
|
Ewa
Go
|
Nie ukrywam, razi mnie polszczyzna na naszym, Optymalnym przecież , forum. Nie to, żebym sie czepiała. Nie jest to forum literatów. Chodzi mi o bardzo podstawowe zasady pisowni. Postanowiłam założyć wątek, który pozwoli mi odreagować, a przy okazji może być przydatny dla zainteresowanych. Na pewno nie powinni tu wchodzić przewrażliwieni i ignoranci, bo mogą poczuc się bardzo dotknięci, jak każdą uwagą, która niby ich nie dotyczy Zapraszam prawdziwych Optymalnych, którzy, oprócz żywienia, chętnie poduczą się również podstaw naszego języka i nie obrażą sie przy okazji, bo znają swoją wartość i mają też dużo do powiedzenia w innych dziedzinach wiedzy. Czasem przytoczę w tym wątku, zauważony w czasie czytania forum, byk (nie byka ) Proszę o przyłączanie się do "nagonki na byki" Słoń może bać się myszy, ale Optymalny nie boi się konfrontacji z bykami Pomysł przyszedł mi do głowy wczoraj, gdy wpadłam na bardzo często spotykany błąd. Ostatnio słyszałam go nawet w wykonaniu spikerów TV. Forumowy oryginał: "wlasnie slucham salse"słucham sals y (dopełniacz, kogo, czego?) słyszę tę sals ę (biernik, kogo, co?) na pewno nie tą (to przy okazji) W zabawie używam lalkę, czy lalki? Uwaga, błędna forma brzmi dwuznacznie. Mozna różnie sie bawić
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
No, a ja konsekwentnie działam: "Kamczadale nie tykali alko cholu" - za to pewnie tykali alko hol?
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
"Zawsze wiedziałam ,ze cos w tym alko cholu zdrowego musi być" - bo tam sie wdarła zdrowa witamina CMam wrażenie, że alkohol myli się z cholesterolem.
|
|
|
|
|
|
|
jerzykr6
Go
|
Pytanie - jak ktoś ma dysleksję to nie powinien się odzywać ? czy to forum jest poświęcone gramatyce? dla chorego informacja czy z błędem gramatycznym czy z fomeytcznym jest bez znaczenia .
|
|
|
|
|
|
|
Hank
Go
|
Pytanie - jak ktoś ma dysleksję to nie powinien się odzywać ? czy to forum jest poświęcone gramatyce? dla chorego informacja czy z błędem gramatycznym czy z fomeytcznym jest bez znaczenia .
Nie. Dyslektyk, jeśli chce coś napisać w sieci, to powinien używać odpowiedniego oprogramowania ( Word lub bezpłatny Firefox z zainstalowanymi słownikami języka polskiego), które znacząco minimalizuje możliwość popełnienia poważnego błędu ortograficznego, a nie użalać się nad swoimi problemami z ortografią. Tak samo, ktoś cierpiący na dyskalkulię do rachunków powinien używać kalkulatora, a nie polegać na zdolności liczenia na kartce papieru czy w pamięci. Zdolność zwięzłego i poprawnego w sensie gramatycznym i logicznym formułowania własnych myśli jest wyrazem szacunku dla odbiorcy, nie mówiąc już o tym, jak bardzo waży ona na jakości (precyzji) treści samego przekazu. Tak przy okazji - nie można popełnić błędu fonetycznego w wiadomości pisanej! Nawet jeśli w całości byłaby napisana jakąś transkrypcją fonetyczną to wciąż można mówić co najwyżej o błędach ORTOGRAFICZNYCH.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Jerzyk, a może teraz będzie sie wyrzucać z for za samo wspomnienie o gramatyce, albo lepiej - za pisanie gramatyczne? Chciałbyś tak? Napisz podanie do Toana, zeby wywalił dział "Wolne tematy" W dziwny sposób upominasz się o równouprawnienie. Skąd wiesz, że Jerzyk pisze się przez "rz"? Jak ci sie udało zapamietać? A moze właśnie to jest wątek dobry dla ciebie?
|
|
|
|
|
|
|
malgo35
Go
|
Mając do wyboru dwa teksty: 1. niespójny, chaotyczny i nielogiczny lecz z bezbłędną ortografią; 2. pełen błędów ortograficznych lecz spójny i logiczny; zdecydowanie wolę ten drugi, w końcu sobie poradzę. Najlepiej oczywiście mieć do czynienia z tekstem idealnym ale nie ma lekko Natomiast nie potrafię zaakceptować żadnego z wymienionych błędów w wypowiedziach fachowców (z wyłączeniem hydraulików itp., którzy nie czerpią wiedzy głównie ze zgłębiania literatury, ich wypowiedzi zazwyczaj jednak są logiczne). Każda taka porada lub informacja rodzi we mnie wątpliwości w sensie merytorycznym. Dysleksja jest łatwo zauważalna, tu korzystanie z edytora tekstu naprawdę bywa przydatne. Na brak logiki nie znam lekarstwa.
|
|
|
|
|
|
|
jerzykr6
Go
|
Dwie sprawy- po pierwsze intencją moja było by nie szykanować ludzi którzy popełniają błędy (błędów nie popełnia tylko ten co nic nie robi) po drugie Jerzy imię o ile pamiętam z pierwszej klasy to zawsze pisało się przez rz
|
|
|
|
|
|
|
Adiqq
Go
|
Dwie sprawy- po pierwsze intencją moja było by nie szykanować ludzi którzy popełniają błędy (błędów nie popełnia tylko ten co nic nie robi) po drugie Jerzy imię o ile pamiętam z pierwszej klasy to zawsze pisało się przez rz
Jerzykr6 - Jak się pisze Jerzy, to wszyscy wiedzą, ale Jerzyk to taki ptak, więc może już być różnie Mnie osobiście denerwuje jak ktoś robi dużo ortów, aczkolwiek jestem tolerancyjny i nie szykanuję nikogo za to... swoją drogą - ciekawy wątek
|
|
|
|
|
|
|
jerzykr6
Go
|
no tak jak się przyjrzeć racja tylko ja nie potrafię latać a raczej mi skrzydełka podcinają
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Jerzyk, ktos cie szykanował na tym forum, czy to tylko twoje projekcje? Wyluzuj i pamietaj, ze choroby biorą się z ciągłych lęków.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
" boje sie czy w aptece jakiego hłamu drogiego nie wcisną" To rzadko uzywany wyraz, więc łatwo sie pomylić. Chłam, cham, ch... ups! za bardzo bym sie rozpędziła
|
|
|
|
|
|
|
jerzykr6
Go
|
Ewo ja tego tak nie odbietam szykan nie zauważyłem - wręcz miły nastrój ,przyjemna polemika i nauki można pobrać a, że czasem jakieś" dziecko neostrady" przemknie? cóż to trzeba wkalkulować
|
|
|
|
|
|
|
barsaf
Go
|
Fajnie!! Bede tu zagladac. Moze sie doucze. Od dziecka milam problemy z pisaniem. Kiedys to nazywano lenistwem.Teraz dyslekcja. Z logika jakos nie mialam problemow.Teraz troche mi sie placze , ale chyba z nieprzestrzegania diety...no i wiek nie ten...
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Barsaf, może nie uwierzysz, ale od tego krótkiego czasu, kiedy załozyłam ten wątek, mam o wiele większy problem ze znalezieniem byków na forum To chyba celowa złosliwa robota? Ale dzis znalazłam: "Czy kupowac wedzony, czy swierzy?" Gdy widzę ten wyraz, bardziej w tej formie kojarzy mi się z rozsypanym pierzem... ble Ja sama kojarzę ten wyraz z czymś nowym, z życiem, tak samo jak żywienie. A więc kwiaty są swie że, bo dopiero rozpoczęły życie. Żeby żyć, trzeba się żywić. ****** "wyrzucilam ta recepte" To błędna forma bardzo często uzywana przez niemal wszystkich w mowie - i taka, tylko taka, jest dopuszczalna. Wyrzuciłam (kogo, co?) tę recept ęChodziłam z (kim, czym) tą recept ą po aptekach.
|
|
|
|
|
|
|
barsaf
Go
|
no to w moich postach masz pole do popisu!!! I dobrze. Moze mi sie poprawi pisownia...
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
no to w moich postach masz pole do popisu!!!I dobrze. Moze mi sie poprawi pisownia...
Nieuwzglednilas Ewa, ww. przypadku !
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Nie zrozumiałam, Hana? Jakiego przypadku? A!!! że znikną błędy? No własnie. Mam coraz większy problem. Barsaf, gdy tylko znajdę u ciebie jakis byczek godny uwagi , zaraz go tu przeniosę.
|
|
|
|
|
|
|
barsaf
Go
|
Mysle ze znajdziesz i to nie jeden! Kiedy z tego powodu czulam sie bardzo zle. Teraz mam to gdzies! Najwazniejsze dla mnie jest pisac tak by inni mnie rozumieli.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Mysle ze znajdziesz i to nie jeden! Kiedy z tego powodu czulam sie bardzo zle. Teraz mam to gdzies! Najwazniejsze dla mnie jest pisac tak by inni mnie rozumieli. Brawo Barsaf --tak trzymaj !
|
|
|
|
|
|
|
|
|