baska
Go
|
Ewa, a masz jakies info o: "jesteś pewny", a "jesteś pewien"? W tym przypadku z kobietami jest latwiej
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Nie pogniewał bym się
))))))) Daniel, o tym już pisałam i nie miałabym nic przeciwko, jeżeli nie obraziłbyś się i byś zajrzał do mojego postu na ten temat.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ewa, a masz jakies info o: "jesteś pewny", a "jesteś pewien"? W tym przypadku z kobietami jest latwiej Basia, w znaczeniu przekonany o czymś, mozesz uzywać słów "pewny" i "pewien" zamiennie. Pewny to także bezpieczny, godny zaufania. W tym znaczeniu juz nie uzyjesz słowa "pewien"
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Nawyki pozostały i dużo upłynie czasu, zanim wypracuję nowe nawyki. Dziękuję za zwrócenie uwagi i proszę o każdorazową poprawę moich błędów. Może w końcu nauczę się pisać poprawnie.
|
|
|
|
|
|
|
baska
Go
|
Basia, w znaczeniu przekonany o czymś, mozesz uzywać słów "pewny" i "pewien" zamiennie.
Aha, czyli bez znaczenia, ktorej wersji sie uzyje. A ja od tylu lat unikam tego wyrazenia hehe Dzieki Ewa (Ewo)
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Jak jest poprawnie, bo po ilością trafień w googlach sądzę, że zdania są podzielone:
3730 trafień: "osikowy kołek" 4740 trafień: "osinowy kołek"
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
osika - to drzewo osina - to drewno osiki
Osinowy kołek - poprawnie
Osikowy kołek - jak bym tam nikogo za to nie ganił
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Fakt choć trąci mi to lekko staropolszczyzną. Dąb - dębina, buk buczyna - tu nie mam wątpliwości, ale drewno śliwy, jabłoni, topoli tak odmienione brzmiałoby zabawnie. „Lipina” jest w słowniku, ale chyba tylko jako miejscowość No i beczki są dębowe, a nie dębinowe Dzięki za info, rozjaśniło mi się.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Stąd te zepsute oko Może chodziło ci o te zepsute oczy, a nie to zepsute oko? )) Nigdy do liczby pojedyńczej nie stosujesz "te". To tak jakbys powiedział "te drzewo". Jak ci to pasuje?
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Dziękuję za poprawkę. Człowiek całe życie musi się uczyć.
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Ewo ratuj, „toby” występuje w słowniku w znaczeniu „więcby” cokolwiek to znaczy, ale mój edytor tekstu już tego „toby” nie łyknął. Podaj proszę jakieś przykładowe zdania z „to by” i „toby” dla jasności. Dzięki
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
O kurde, miga mi w oczach Przyznam, Adam, że sama napisałabym to z błędem. Może to by się dało zrobić? Może to i by się dało zrobić? - tryb przypuszczający Gdyby jadł zdrowo, toby był (to byłby) zdrowy. - tryb warunkowy
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
Żeby kózka nie skakała, toby nóżki nie złamała
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
Toć to by był cud!
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ryjek, jesteś genialnyw cytatach! zamiast cukru daje troche rodzynek Czy wiecie? Myślałam, że mozna dodać tylko rodzynków. Okazuje się że jest rodzynek i rodzynka. W zależności, czy mamy na mysli ją czy jego inaczej odmieniamy.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
też płace składki zdrowotne a bardzo rzadko korzystam ,też było by mi miło ,wiedzieć ile ich tam jest A szczególnie byłoby miło wiedziec, ze tam sa miliony Jak koniecznie oddzielnie, to tak: "Też by mi było miło, mieć więcej na koncie". Tak tez by było dobrze: Gdyby mi napisali, ile mam na koncie, toby było miło"
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Toć to by był cud!
Ryjek, ja juz mam mętlik w głowie. Adam, ty to sprawdź
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Ryjek
Go
|
A najważniejsze wg mnie jest to: Zgodnie z regułą by piszemy łącznie ze spójnikami, ale bezwyjątkowe stosowanie się do tej reguły prowadzi na manowce.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ryjku, daj pyska
|