MORGANO
Go
|
LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY. (2)
Mam 28 lat (164/58 kg). Żywienie optymalne stosuję od X 1996 r. Mam 9-cio miesięczną córkę, u której stwierdzono AZS. Od trzeciego tygodnia życia córka ma szorstką, suchą skórę na przedniej stronie nóg, na rękach, na policzkach, skroniach, uszach i pod szyją. Skóra jest swędząca i czasem pęka lub jest bardzo zaogniona. Córka jest bardzo spokojna, lecz w nocy kilka razy się budzi, bardzo się drapie i ma problemy z zasypianiem. Obecnie waży ok. 8 kg, ma dwa żeby na pierwszy początku 8 miesiąca, drugi po tygodniu), w ósmym miesiącu przeszła różyczkę. W ciąży miała ciała ketonowe (+++, ++++), bakterie w moczu, krwotoki z nosa, przytyłam 15 kg, lecz bardzo szybko wróciłam do poprzednie wagi. Utrzymuję proporcje: B 40-50 g, W 80-100 g, tłuszczu nie liczę. Od czterech miesięcy, po przeczytaniu odpowiedzi dr Przemysława Pali na pytanie Pani Agnieszki S. Z Owidza mój codzienny jadłospis wygląda następująco: 4 żółtka, rosół kolagenowy ze skórkami wieprzowymi i smalcem, chleb pszenno-żytni (50-70 g), jabłko (ok.200 g), chleb optymalny z samych żółtek (ok.60 g) z masłem, flaki wieprz. lub wołowe (150 g) ze smalcem + ziemniaki (ok. 150 g), marchew, buraki, salceson. Córkę karmię piersią, oprócz mleka dostaje marchewkę, ziemniaki, jabłko, banana, troszkę gołębia. Kiedy dostała trochę żółtka lub cielęciny buzia jej się mocno obsypała. Zauważyłam, że gdy zaczęłam jeść żółtka z jaj wiejskich, to skóra jej się poprawiła, ale po pewnym czasie się pogorszyło. Później, gdy wycofałam z diety śmietanę była poprawa, ale po czasie znów źle. Później, gdy wycofałam masło, również była poprawa, potem znowu pogorszenie. Tak samo było z wprowadzaniem skorek wieprzowych, salcesonów i flaków. Skóra nadal jest zapalona. Bardzo proszę o wskazanie, co mam jeść i co ma jeść moja córka, by choroba ustąpiła.
Katarzyna A.
Szanowna Pani! Atopowe zapalenie skóry jest chorobą, w której do czynienia mamy z wytworzeniem przeciwciał przeciwko komórkom naskórka, czyli autoagresją. W zasadzie nie powinna ona występować u dzieci karmionych piersią, chyba, że mleko matki ma patologiczny skład biochemicznych lub znajdują się w nim substancje uczulające. Żywienie optymalne zapewnia najlepszy możliwy skład kobiecego mleka, w którym stosunek B : T wynosi 1 : 3 lub więcej. Zapewnia to pokrycie zaopatrzenia na białko i energię dla dziecka do 6 miesiąca życia, później należy wprowadzać produkty stałe z zachowaniem powyższego stosunku. Dziecko powinno korzystać z piersi możliwie długo, nawet powyżej 3 roku życia. Aby skład mleka był odpowiedni, karmiąca matka musi się prawidłowo odżywiać. W diecie trzeba zwiększyć ilość białka do 1,5-2 g na kg masy ciała i węglowodanów do ok. 1-1,5 g, tłuszczu można nie liczyć. Zjadane przez Panią 40 g B to stanowczo zbyt mało i może to powodować deficyty pokarmowe dziecka. Jeżeli chodzi o produkty stałe dla córeczki, to należy wyeliminować owoce egzotyczne i podawać węglowodany w ziemniakach i warzywach (potrzeba ich ok. 1 g na kg masy ciała). Trzeba wybrać jeden produkt białkowo-tłuszczowy, który będzie ich wyłącznym źródłem i dawać go dziecku przez 2 tygodnie używać tych dwóch produktów. Wystąpienie zmian alergicznych dyskwalifikuje określony pokarm. W ten sposób można w ciągu kilkunastu tygodni ustalić dietę, którą dziecko dobrze toleruje. Rozpocząć można od tłustego wiejskiego mięsa. Po ustawieniu diety trzeba stopniowo wprowadzać żółtka, podając jedno na tydzień i sukcesywnie zwiększać ich ilość - wtedy nastąpi odczulenie. Pani kłopoty w ciąży nie były przyczyną choroby dziecka. Mogły one być wywołane zbyt niskim spożyciem białka i węglowodanów. Kobiety w ciąży powinny również spożywać większe ich ilości.
Lek. med. Przemysław Pala Optymalny konsultant medyczny.
|