MORGANO
Go
|
LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY. (10)
Panie doktorze!
Mam 20 lat, od 3,5 roku jestem na diecie optymalnej dr. Kwaśniewskiego. Jestem mężatką z 2 letnim stażem i chciałabym przedstawić Wam nasze problemy, a jednocześnie zadać kilka pytań. Ostatnio przeczytałam w jakiejś gazecie opinię o diecie optymalnej - było tam napisane, że u ludzi, którzy ją stosują mogą wypadać włosy, może dojść do poronienia i do pojawienia się anemii. Ja mam takie objawy. Miesiąc temu mój lekarz ogólny (nie wie jak się odżywiam) wykrył u mnie anemię, wypadają mi włosy, a 2 lata temu poroniłam. Nie chcę sugerować się jakąś gazetą, ale niepokoją mnie te objawy. Jeżeli chodzi o mojego męża (oczywiście też jest na diecie) to ma on problem z przytyciem. Jest mężczyzną wysokim i bardzo szczupłym (jest zdrowy), mimo iż dużo je. Był czas, kiedy ważyliśmy produkty wraz z tabelką, jak zaleca dr Kwaśniewski, ale mój mąż był głodny. Bardzo proszę o jakieś rady, gdyż jesteśmy bliscy rezygnacji z diety, choć ten typ odżywiania bardzo nam odpowiada. Proszę też o wskazówki jak żywić się podczas ciąży, karmienia piersią i jak żywić dziecko. Z uwagi na to, że mieszkamy w małym mieście, nie mamy styczności z optymalnymi. Uprzejmie proszę o pomoc i odpisanie listu na nasz adres. Wraz z listem dołączam kopertę z adresem zwrotnym oraz znaczkiem. Bardzo dziękuję Marta wraz z mężem
Droga Pani Marto,
W swoim liście nie zamieściła Pani bardzo istotnej informacji tzn., jaką proporcję BTW Pani stosuje, a właśnie odpowiednie ilości są gwarancją dobrego samopoczucia. Anemia, wypadające włosy i poronienia nie są typowymi objawami występującymi u osób stosujące żywienie optymalne. Na żywieniu optymalnym parametry morfologii krwi poprawiają się, włosy i paznokcie stają się mocne, a kobiety rodzą zdrowe dzieci. Wymaga to jednak jak już wcześniej wspomniałem prawidłowych ilości BTW. Stosując żywienie optymalne nie odczuwa się głodu, chyba, że stosuje się je niewłaściwie. Z opisu wynika, że prawdopodobnie Pani mąż powinien więcej jeść, jeżeli dużo pracuje, może trochę zwiększyć ilość białka i węglowodanów bez szkody dla organizmu. Niestety nie znam jego wagi należnej, więc nie potrafię podać rekomendowanych wartości. Oczywiście ważna jest również odpowiednia ilość tłuszczu, ale jeżeli państwo stosują ŻO długo, to nie przypuszczam, żeby brakowało tłuszczu w diecie. Należy, więc wrócić do ważenia i korzystania z tabel, stosując opisywane już wielokrotnie zasady prawidłowe ŻO. Jeżeli chodzi o żywienie kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią oraz dzieci, to, chociaż jest opisane w książkach dr Kwaśniewskiego w skrócie przypomnę najważniejsze rzeczy. Kobiety ciężarne powinny szczególnie dbać o dobre żywienie, pamiętając o spożywaniu żółtek jaj kurzych, tłustej śmietany, podrobów, a także produktów bogatokolagenowych. W drugiej połowie ciąży należy jeść częściej, a posiłki powinny być mniejsze objętościowo. Na około miesiąc przed porodem, należy zwiększyć spożycie węglowodanów, żeby zabezpieczyć dziecko przed niedotlenieniem okołoporodowym. W okresie karmienia, kobieta powinna dbać o wysoką jakość spożywanego białka oraz o dużą ilość tłuszczu (w stosunku do białka więcej niż 3,5). U dzieci od 4 miesiąca życia, należy już wprowadzać żółtka i tłustą śmietanę, proporcja zalecana dla dzieci po zakończeniu karmienia piersią to B - 1,5 T - 3,5 lub więcej W - 0,8-1,0 na kg masy ciała na dobę. Nie należy też podawać dzieciom dużych ilości mleka krowiego, które jest źle znoszone przez organizm człowieka, a wg ostatnich badań może być również przyczyną cukrzycy typu I. Można natomiast stosować mieszanki oparte na mleku, wg przepisu z książki dr Kwaśniewskiego pt. „Dieta Optymalna”.
Z życzeniami wszystkiego najlepszego Dr n. med. Mariusz Głowacki konsultant i opiekun medyczny.
|