Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Pork scratchings (Przeczytany 9604 razy)
|
xortek
Gość
|
Witam serdecznie wszystkich na forum! Od okolo 2 lat stosuje Zywienie Optymalne - mniej lub bardziej trzymajac sie regul i proporcji. Od roku przebywam w Wielkiej Brytanii. Zywnosc w UK rozni sie od zywnosci polskiej ale i kontynentalnej w ogole. Znalezc tu mozna mnostwo rzeczy ktorych chyba prozno szukac poza Wyspa (sausage rolls, scotish eggs, pork pies itd). W Tesco's na alejce w chipsami znalazlem malutkie opakowania czegos co poczatkowo wzialem za chrupki o smaku bekonu. Dopiero znajomy anglik powiedzial mi co to jest - a mianowicie tradycyjny angielski snack podawany najczesniej w pubach do piwa, CHRUPKI ZE SWINSKIEJ SKORY! Odkrycie to uwazam za przelomowe! "Pork scratchings" (zwane czasami "pork crackles") to chrupki, ktorych glownym skladnikiem jest "pork rind" czyli swinska skora. Prawdopodobnie skora glownie z brzucha. W Tesco's mozna kupic w prozniowych opakowaniach kawalek "pork belly" (czyli wlasnie "oponke brzuszna"), ktora po przekrojeniu i pieczeniu lub smazeniu daje podobne rezultaty. Oprocz swinskiej skory, scratchings zawieraja takze troche dodatkow - przypraw, glutaminianu sodu, i niestety - duzo SOLI. Dotychczas jadlem ok 10 rodzajow od roznych producentow. Roznia sie miedzy soba twardoscia i chrupkoscia (na kazdej paczce widnieje ostrzezenie - tylko dla osob o zdrowych i silnych zebach!), a takze poziomem slonosci (niektore sa naprawde za slone:(. Przecietna wartosc odzywcza na 100g produktu to: bialko - ok 45-48g, weglowodany - mniej niz 1 gram, tluszcz - ok 45-48g. Podane wartosci moga sie nieznacznie roznic w zaleznosci od producenta. Ze smutkiem stwierdzam, ze nie udalo mi sie znalezc innego polaka, ktory by je lubil jesc. Moze dlatego, ze zawsze po otwarciu paczki sugerowalem powachanie - wiekszosci zapach sie kojarzy okropnie, ale mnie nie! Co ciekawe poznalem kilku slowakow, stwierdzili - "oskwarki", "slanina" i im smakuje! Wiekszosc informacji na necie wystepuje oczywiscie po angielsku, podaje adres jednej ze stronek: http://www.porkscratchingworld.com/Myslicie ze cos takiego w Polsce by mialo szanse powodzenia? Ja przed kazdym urlopem kupuje zapas - minimum paczuszke na dzien. Pozdrawiam wszystkich optymalnych i kazdemu zycze sprobowania pork scratchings!
|
|
|
|
|
|
|
baska
Gość
|
CHRUPKI ZE SWINSKIEJ SKORY Jadlam, nie pamietam producenta; w zoltym opakowaniu. Lubie jesc skorke, ale te chipsy byly obrzydliwe. Twarde, spalone skorupy. Slone, ze jezyk deba stawal. Smak niezidentyfikowany.
|
|
|
|
|
|
|
Syriusz
Gość
|
U nas w AU bywaja w restauracjach. Jadlem je tutaj po raz pierwszy w zyciu i nawet smakowaly mi. Ostatnio ze 2 miesiace temu, w restauracji w Bundaberg, w QLD. Nie byly slone ani twarde. W domu robilismy podobne w piekarniku.
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Gość
|
MoĹźna u nas dostaÄ spokojnie w Kuchniach Ĺwiata np w arkadii. KupiĹbym sobie gdyby nie te dodatki, glutamiany i inne badziewia. Ale moĹźe by tak podsunÄ
Ä pomysĹ jakiejĹ masarni bardziej ekologicznej typu kozminek czy rolmies Ĺźeby zrobili optymalnÄ
wersjÄ owych chrupek bez konserwantĂłw. A co do soli to moĹźe byÄ. Po 4 miechach DO wcale nie zmniejszyĹ mi siÄ apetyt na sĂłl. Cukier caĹkiem odstawiĹem ale solÄ dalej coprawda duĹźo mniej i solÄ
gĂłrskÄ
bez syfĂłw ale dalej solÄ. Tez tak ktoĹ ma?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Waldek, solisz bo pijesz. alkochol bierze cala sol z twojego organizmu i jej potrzebujesz. Sol jest dzis nie zdrowa, mozesz ja zastapic innymi "OWOCAMI" jak np. kapary: naturalna sol !!! to tylko na przyklad !!!!!
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
tak xortek, skorki sa super......tylko jak zjadasz 100 gram dziennie skorek, ktore zawieraja 48 gr bialka to ile zjadasz bialka w ciagu jednego dnia? Ja tez jadlem dlugo i duzo skorek, ale po przejsciu na jedzenie optymalne okazalo sie, ze moge tylko posmakowac ten larytas.
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Gość
|
Waldek, solisz bo pijesz. alkochol bierze cala sol z twojego organizmu i jej potrzebujesz. Co ty za goĹoty pierniczysz za przeproszeniem? Jestem CAĹKOWITYM abstynentem juĹź ponad rok. Nie wypiĹem przez ten czas nawet maĹego kieliszka wina. Na DO jestem 4 miesiÄ
c. Musi byÄ inne wyjaĹnienie mojego apetytu na sĂłl... Ale jakie Sol jest dzis nie zdrowa, mozesz ja zastapic innymi "OWOCAMI" jak np. kapary: naturalna sol !!! to tylko na przyklad !!!!! co to jest kapary ??
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
co to sa kapary..... no kapary to kapary, male owoce koloru zielonego sprzedawane najczesciej jako marynowane w sloiczkach. Idz do duzego sklepu typu Tesko albo innego i zapytaj czy maja kapary a na pewno odpowiedza, ze TAK.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Gość
|
Na DO jestem 4 miesiÄ
c. Musi byÄ inne wyjaĹnienie mojego apetytu na sĂłl... Ale jakie Nie wiem, co u ciebie mogĹoby byÄ przyczynÄ
, ale 4 mies. to u mnie byĹo za maĹo. Wiele miesiecy minÄĹo, zanim zorientowaĹam sie przypadkiem, ogladajÄ
c siÄ wstecz, Ĺźe juz tyle nie solÄ.
|
|
|
|
|
|
|
xortek
Gość
|
adampio - dziennie jem miedzy 40 a 80g, staram sie nie jesc wiecej. poniewaz nie wszedzie je mozna dostac, mam silny nawyk wchodzenia do roznych napotkanych pubow i pytania sie czy maja jakies. dzieki temu posmakowalem juz roznych producentow. ostatnio barmanka (starsza angielka) zastrzelila mnie pytaniem czy jestem w ciazy! rozesmialem sie ze nie i pytam sie czemu mialbym byc? ona na to, ze w tym pubie pork scratchings kupuja tylko kobiety w ciazy, i jestem pierwsza osoba ktora tak po prostu weszla z ulicy i spytala o nie. wierze w madrosc kobiet, szczegolnie ciezarnych - dla mnie to dowod ze sa na pewno zdrowe
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Gość
|
|
|