forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-28, 23:10:57

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669820 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Ĺťywienie Optymalne
| | |-+  Pork scratchings
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Pork scratchings  (Przeczytany 9615 razy)
xortek
Gość


Email
Pork scratchings
« : 2008-01-14, 07:52:35 »

Witam serdecznie wszystkich na forum!

Od okolo 2 lat stosuje Zywienie Optymalne - mniej lub bardziej trzymajac sie regul i proporcji. Od roku przebywam w Wielkiej Brytanii. Zywnosc w UK rozni sie od zywnosci polskiej ale i kontynentalnej w ogole. Znalezc tu mozna mnostwo rzeczy ktorych chyba prozno szukac poza Wyspa (sausage rolls, scotish eggs, pork pies itd).

W Tesco's na alejce w chipsami znalazlem malutkie opakowania czegos co poczatkowo wzialem za chrupki o smaku bekonu. Dopiero znajomy anglik powiedzial mi co to jest - a mianowicie tradycyjny angielski snack podawany najczesniej w pubach do piwa, CHRUPKI ZE SWINSKIEJ SKORY!

Odkrycie to uwazam za przelomowe! Smile "Pork scratchings" (zwane czasami "pork crackles") to chrupki, ktorych glownym skladnikiem jest "pork rind" czyli swinska skora. Prawdopodobnie skora glownie z brzucha. W Tesco's mozna kupic w prozniowych opakowaniach kawalek "pork belly" (czyli wlasnie "oponke brzuszna"), ktora po przekrojeniu i pieczeniu lub smazeniu daje podobne rezultaty.

Oprocz swinskiej skory, scratchings zawieraja takze troche dodatkow - przypraw, glutaminianu sodu, i niestety - duzo SOLI. Dotychczas jadlem ok 10 rodzajow od roznych producentow. Roznia sie miedzy soba twardoscia i chrupkoscia (na kazdej paczce widnieje ostrzezenie - tylko dla osob o zdrowych i silnych zebach!), a takze poziomem slonosci (niektore sa naprawde za slone:(.

Przecietna wartosc odzywcza na 100g produktu to: bialko - ok 45-48g, weglowodany - mniej niz 1 gram, tluszcz - ok 45-48g. Podane wartosci moga sie nieznacznie roznic w zaleznosci od producenta.

Ze smutkiem stwierdzam, ze nie udalo mi sie znalezc innego polaka, ktory by je lubil jesc. Moze dlatego, ze zawsze po otwarciu paczki sugerowalem powachanie - wiekszosci zapach sie kojarzy okropnie, ale mnie nie! Co ciekawe poznalem kilku slowakow, stwierdzili - "oskwarki", "slanina" i im smakuje! Smile

Wiekszosc informacji na necie wystepuje oczywiscie po angielsku, podaje adres jednej ze stronek: http://www.porkscratchingworld.com/

Myslicie ze cos takiego w Polsce by mialo szanse powodzenia? Ja przed kazdym urlopem kupuje zapas - minimum paczuszke na dzien.

Pozdrawiam wszystkich optymalnych i kazdemu zycze sprobowania pork scratchings!

Zapisane
baska
Gość


Email
Odp: Pork scratchings
« Odpowiedz #1 : 2008-01-14, 09:05:39 »

Cytuj
CHRUPKI ZE SWINSKIEJ SKORY
Jadlam, nie pamietam producenta; w zoltym opakowaniu.
Lubie jesc skorke, ale te chipsy byly obrzydliwe. Twarde, spalone skorupy. Slone, ze jezyk deba stawal. Smak niezidentyfikowany.
Zapisane
Syriusz
Gość


Email
Odp: Pork scratchings
« Odpowiedz #2 : 2008-01-14, 13:00:05 »

U nas w AU bywaja w restauracjach. Jadlem je tutaj po raz pierwszy w zyciu i nawet smakowaly mi. Ostatnio ze 2 miesiace temu, w restauracji w Bundaberg, w QLD. Nie byly slone ani twarde. W domu robilismy podobne w piekarniku.
Zapisane
Waldek
Gość


Email
Odp: Pork scratchings
« Odpowiedz #3 : 2008-01-14, 13:11:04 »

MoĹźna u nas dostać spokojnie w Kuchniach Świata np w arkadii. Kupiłbym sobie gdyby nie te dodatki, glutamiany i inne badziewia.  Confused

Ale moĹźe by tak podsunąć pomysł jakiejś masarni bardziej ekologicznej typu kozminek czy rolmies Ĺźeby zrobili optymalną wersję owych chrupek bez konserwantĂłw.  Idea


A co do soli to może być. Po 4 miechach DO wcale nie zmniejszył mi się apetyt na sól. Cukier całkiem odstawiłem ale solę dalej coprawda dużo mniej i solą górską bez syfów ale dalej solę. Tez tak ktoś ma? Question
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Pork scratchings
« Odpowiedz #4 : 2008-01-17, 21:14:55 »

Waldek, solisz bo pijesz. alkochol bierze cala sol z twojego organizmu i jej potrzebujesz. Sol jest dzis nie zdrowa, mozesz ja zastapic innymi "OWOCAMI" jak np. kapary: naturalna sol !!! to tylko na przyklad !!!!!
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Pork scratchings
« Odpowiedz #5 : 2008-01-18, 14:22:17 »

tak xortek, skorki sa super......tylko jak zjadasz 100 gram dziennie skorek, ktore zawieraja 48 gr bialka to ile zjadasz bialka w ciagu jednego dnia?
Ja tez jadlem dlugo i duzo skorek, ale po przejsciu na jedzenie optymalne okazalo sie, ze moge tylko posmakowac ten larytas.
Zapisane
Waldek
Gość


Email
Odp: Pork scratchings
« Odpowiedz #6 : 2008-01-18, 15:33:55 »

Cytuj
Waldek, solisz bo pijesz. alkochol bierze cala sol z twojego organizmu i jej potrzebujesz.


Co ty za gołoty pierniczysz za przeproszeniem? Laughing Jestem CAŁKOWITYM abstynentem już ponad rok. Nie wypiłem przez ten czas nawet małego kieliszka wina.

Na DO jestem 4 miesiąc. Musi być inne wyjaśnienie mojego apetytu na sól... Ale jakie Confused

Cytuj
Sol jest dzis nie zdrowa, mozesz ja zastapic innymi "OWOCAMI" jak np. kapary: naturalna sol !!! to tylko na przyklad !!!!!

co to jest kapary ??
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Pork scratchings
« Odpowiedz #7 : 2008-01-19, 13:56:28 »

co to sa kapary..... no kapary to kapary, male owoce koloru zielonego sprzedawane najczesciej jako marynowane w sloiczkach. Idz do duzego sklepu typu Tesko albo innego i zapytaj czy maja kapary a na pewno odpowiedza, ze TAK.
Zapisane
Ewa
Gość


Email
Odp: Pork scratchings
« Odpowiedz #8 : 2008-01-19, 14:06:48 »

Na DO jestem 4 miesiąc. Musi być inne wyjaśnienie mojego apetytu na sól... Ale jakie
Nie wiem, co u ciebie mogłoby być przyczyną, ale 4 mies. to u mnie było za mało.
Wiele miesiecy minęło, zanim zorientowałam sie przypadkiem, ogladając się wstecz, że juz tyle nie solę.
Zapisane
xortek
Gość


Email
Odp: Pork scratchings
« Odpowiedz #9 : 2008-01-19, 18:51:06 »

adampio - dziennie jem miedzy 40 a 80g, staram sie nie jesc wiecej. poniewaz nie wszedzie je mozna dostac, mam silny nawyk wchodzenia do roznych napotkanych pubow i pytania sie czy maja jakies. dzieki temu posmakowalem juz roznych producentow. ostatnio barmanka (starsza angielka) zastrzelila mnie pytaniem czy jestem w ciazy! rozesmialem sie ze nie i pytam sie czemu mialbym byc? ona na to, ze w tym pubie pork scratchings kupuja tylko kobiety w ciazy, i jestem pierwsza osoba ktora tak po prostu weszla z ulicy i spytala o nie.

wierze w madrosc kobiet, szczegolnie ciezarnych - dla mnie to dowod ze sa na pewno zdrowe Smile
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Pork scratchings
« Odpowiedz #10 : 2008-01-19, 18:55:10 »

 Â   Waldek,wiecej o kaparach:  http://www.palcelizac.pl/slowniczek/557/kapary/
 Â    a tutaj o polskich kaparach : http://gotowanie.onet.pl/7845,2356,1201016,serwis.html
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Pork scratchings
« Odpowiedz #11 : 2008-01-19, 18:57:24 »

Zapisane
alexcomfort
Gość


Email
Odp: Pork scratchings
« Odpowiedz #12 : 2008-01-29, 22:24:37 »

Dla niewtajemniczonych Pork scratchings wygladaja tak:
[img=http://img407.imageshack.us/img407/7306/pork2xw8.th.jpg]

Ja kupuje je za pobraniem z nielegalnej Very Happy produkcji i bez dodatkow, w sklepach w Polsce ich nie widzialem.
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.047 sekund z 18 zapytaniami.