Autor
|
Wtek: Nasza rzeczywistość. (Przeczytany 1310602 razy)
|
renia
|
Ostatnio tam często są huragany... Pewnie grzeszą tam za dużo...
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
Nie mają spichlerza rozdzielającego wiatry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
O właśnie, Rosja dziś - to nie jakiś tam "motylek". I wszystko po anglosasku dla niepoznaki.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dobrze, że są różne źródła informacji, bo inaczej sporo faktów (albo fałszu i manipulacji) nie ujrzałoby światła dziennego. By było jak za komuny...
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja tam żadnych danych nie widziałam...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ty nie musisz, ważne, że ruskie widzą.
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Amerykański gaz dla Polski będzie o dwadzieścia-kilka procent tańszy niż rosyjski. Tak poinformował prezes PGNiG ogłaszając podpisanie 20-letniego kontraktu na dostawy gazu ze Stanów Zjednoczonych.
We wtorek późnym wieczorem PGNiG poinformowało o podpisaniu dwóch umów długoterminowych na dostawy gazu skroplonego LNG z amerykańskimi firmami Venture Global Calcasieu Pass, LLC oraz Venture Global Plaquemines LNG, LLC. https://www.rmf24.pl/ekonomia/news-prezes-pgnig-ceny-gazu-z-usa-o-ponad-20-proc-nizsze-od-gazu-,nId,2645505Ale to chyba trzeba jakiś fakultet polityczny skończyć, żeby to ogarnąć, bo technicznie i ekonomicznie wygląda to tak: Ameryka:- droga siła robocza, odwiert, szyb gazowy, gazociąg, stacja skraplająca, załadunek na statek, płynięcie przez ocean statkiem-termosem, wyładunek ze statku w specjalnym porcie do specjalnych zbiorników-termosów, odparowanie by z cieczy otrzymać gaz, gazociąg Rosja:- tania siła robocza, odwiert, szyb gazowy, gazociąg Pewnie mi się coś pomyliło.
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Amerykański gaz dla Polski będzie o dwadzieścia-kilka procent tańszy niż rosyjski. Tak poinformował prezes PGNiG ogłaszając podpisanie 20-letniego kontraktu na dostawy gazu ze Stanów Zjednoczonych.
We wtorek późnym wieczorem PGNiG poinformowało o podpisaniu dwóch umów długoterminowych na dostawy gazu skroplonego LNG z amerykańskimi firmami Venture Global Calcasieu Pass, LLC oraz Venture Global Plaquemines LNG, LLC. https://www.rmf24.pl/ekonomia/news-prezes-pgnig-ceny-gazu-z-usa-o-ponad-20-proc-nizsze-od-gazu-,nId,2645505Ale to chyba trzeba jakiś fakultet polityczny skończyć, żeby to ogarnąć, bo technicznie i ekonomicznie wygląda to tak: Ameryka:- droga siła robocza, odwiert, szyb gazowy, gazociąg, stacja skraplająca, załadunek na statek, płynięcie przez ocean statkiem-termosem, wyładunek ze statku w specjalnym porcie do specjalnych zbiorników-termosów, odparowanie by z cieczy otrzymać gaz, gazociąg Rosja:- tania siła robocza, odwiert, szyb gazowy, gazociąg Pewnie mi się coś pomyliło. Głupotą jest podpisanie umowy na 20 lat. Kto wie co będzie np. za 5 lat, a co dopiero za 20...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|