forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-27, 22:11:36

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
660526 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  przetwórstwo żywności - i nie tylko
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: przetwórstwo żywności - i nie tylko  (Przeczytany 7156 razy)
ali
Go


Email
przetwórstwo żywności - i nie tylko
« : 2008-01-27, 17:03:57 »

informacje dla zainteresowanych
publikacja naukowa nie pod publiczkę

http://ebipol.p.lodz.pl/Content/418/Procesy_technologii_zywnosci.pdf
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: przetwórstwo żywności - i nie tylko
« Odpowiedz #1 : 2008-01-27, 18:05:07 »

O to fragment:

Poszczególne białka wprowadzone z pożywieniem są w różnym
stopniu wykorzystane przez ustrój do celów budulcowych. Tę cechę
nazywa się wartością odżywczą białek lub jakością odżywczą białka.
0 jakości białka decyduje głównie skład aminokwasowy. Blisko połowa
aminokwasów występujących w białkach nie jest syntetyzowana
w ustroju człowieka i zwierząt. Muszą one być dostarczone z pożywieniem.
Aminokwasy te noszą nazwę egzogennych. Zalicza, się do nich:
lizynę, tryptofan, metioninę, fenyloalaninę, treoninę, walinę, leucynę
1 izoleucynę. Aminokwasy syntetyzowane w organizmie są nazywane
endogennymi. Jakość białka zależy głównie od udziału aminokwasów
egzogennych w sumie składu aminokwasowego oraz proporcji aminokwasów
egzogennych. Ustrój człowieka najlepiej wykorzystuje białko
laktoalbuminy zawartej w mleku matki oraz białko jaja kurzego.
Dlatego proporcje aminokwasów zawartych w tych dwóch rodzajach
białek uważa się za pełnowartościowe i wzorcowe. Białko jaja kurzego
służy jako wzorzec do porównania jakości biologicznej innych białek.


Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: przetwórstwo żywności - i nie tylko
« Odpowiedz #2 : 2008-01-27, 18:31:14 »

Ustrój człowieka najlepiej wykorzystuje białko
laktoalbuminy zawartej w mleku matki oraz białko jaja kurzego.


O czyją tutaj matkę chodzi?
I czy można w sklepie spotakać w kartoniku "mleko matki"?
Z nabyciem jajek kurzych nie mam problemu.
Zapisane
Syriusz
Go


Email
Odp: przetwórstwo żywności - i nie tylko
« Odpowiedz #3 : 2008-01-31, 12:49:24 »

Ali - dzieki za ta ksiazke. Szukalem takiego podrecznika.
A moze masz cos z technologii wyprawy skor futerkowych?
Szukalem w Google ale bez rezultatu
Z pozdrowieniem

Ps. Dla zainteresowanych, ta publikacja naukowa ma duzo informacji miedzy innymi o zamrazaniu miesa, ktory to temat jest walkowany na forum.
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: przetwórstwo żywności - i nie tylko
« Odpowiedz #4 : 2008-02-01, 00:26:12 »


A moze masz cos z technologii wyprawy skor futerkowych?
Szukalem w Google ale bez rezultatu

mam  książkę  z garbarstwa
technologia wyprawy skór cz.1 garbowanie
Tadeusz Persz z 86 roku
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: przetwórstwo żywności - i nie tylko
« Odpowiedz #5 : 2008-02-01, 08:11:38 »

Aminokwasy te noszą nazwę egzogennych. Zalicza, się do nich:
lizynę, tryptofan, metioninę, fenyloalaninę, treoninę, walinę, leucynę
1 izoleucynę.
Niezbędne aminokwasy o których mowa to: Histydyna, Izoleucyna, Leucyna,  Lizyna, Metionina, Fenyloalanina, Treonina, Tryptofan, Walina.
Pokrótce omówię działanie poszczególnych aminokwasów.
HISTYDYNA - występuje przede wszystkim w mięsie, jajach, drobiu, niektórych serach żółtych i jest nieodzowna w procesie powstawania krwinek czerwonych i białych. Pokrywanie zapotrzebowania na histydynę sprzyja procesom regeneracji i naprawy uszkodzonych tkanek. Histydyna jest substancją wyjściową do produkcji ważnego neuroprzekaznika- histaminy, która odgrywa ważną rolę w reakcjach odpornościowych organizmu.
IZOLEUCYNA- występuje w dużych ilościach w mięsie, jajach, drobiu, serach żółtych i niektórych rybach. Jest jednym z trzech aminokwasów ważnych w stresie, niezbędna jest też w procesie wytwarzania hemoglobiny i uwalniania energii.
LEUCYNA- znakomitym źródłem tego aminokwasu są: mięso, drób, sery żółte, Ten kolejny "aminokwas stresowy" szczególnie obficie występuje w chudym mięsie. Poprzez umożliwienie syntezy odpowiednich białek, ma fundamentalne znaczenie w procesach wzrostowych, jak: rozwój kości, mięśni i skóry.
LIZYNA- występuje w dużej ilości w mięsie, jajach, drobiu, rybach, serach żółtych, a także w warzywach strączkowych. Lizyna ma szczególne znaczenie dla zdrowia skóry i kości, sprzyja tworzeniu  się zdrowego kolagenu, oraz umożliwia skuteczne wykorzystywanie wapnia.
METIONINA- zdrowe ilości metioniny zawiera mięso, jaja, sery żółte wiele nasion i orzechów. W skład metioniny wchodzi siarka. Aminokwas ten jest ważny dla przemian metabolicznych i tłuszczów i pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza.
FENYLOALANINA- to aminokwas niezwykle ważny dla zdrowego funkcjonowania mózgu. Występuje w mięsie, jajach, niektórych serach żółtych, jest bardzo istotna w wytwarzaniu niektórych neuroprzekazników. Badania wykazały, że jest naturalną substancją przeciwdepresyjną, zmniejsza też odczuwanie bólu.
TREONINA- w którą obfitują jaja, mięso i fasola. Jest to aminokwas niezbędny dla prawidłowego układu odpornościowego, sprzyja też dobrej kondycji zdrowotnej skóry, kości i prawidłowemu wykształcaniu szkliwa zębów, wspiera funkcjonowanie tarczycy.
TRYPTOFAN- występuje przede wszystkim w mięsie, szczególnie w mięsie indyka, oraz niektórych serach żółtych i orzechach. Tryptofan to prekursor serotoniny,  neuroprzekaznika, który jest w dużej mierze odpowiedzialny za nastrój i dobry sen.
WALINA- występuje w mięsie, jajach, drobiu, serach żółtych. Jest to trzeci z aminokwasów ważnych w okresach zwiększonego stresu. Walina ma wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu i jego metabolizm. Jest niezbędna w procesach wytwarzania energii.

Białko pochodzenia zwierzęcego określa się mianem KOMPLETNEGO bowiem każda jego porcja zawiera komplet niezbędnych aminokwasów. Białko pochodzenia roślinnego nie zasługuje na to miano, ponieważ nie ma takiego warzywa czy zboża, które zawierałoby wszystkie dziewięć aminokwasów.
Gdyby w diecie zabrakło któregokolwiek z niezbędnych aminokwasów, nasz organizm w ogóle nie byłby w stanie funkcjonować.
Zapisane
Syriusz
Go


Email
Odp: przetwórstwo żywności - i nie tylko
« Odpowiedz #6 : 2008-02-01, 12:56:55 »

Jezeli sa w tej ksiazce wiadomosci jak wyprawic skory z cielaka, baranow itp. to jestem nia zainteresowany. Napisz co mam uczynic abym mogl posiasc te wiadomosci.
Z pozdrowieniem
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: przetwórstwo żywności - i nie tylko
« Odpowiedz #7 : 2008-02-01, 16:30:31 »

Jezeli sa w tej ksiazce wiadomosci jak wyprawic skory z cielaka, baranow itp. to jestem nia zainteresowany. Napisz co mam uczynic abym mogl posiasc te wiadomosci.
Z pozdrowieniem
masz dojścia do kwasu mrówkowego i chromu?
musiałbym poszukać w starych papierach co i jak
miałem to kiedyś  rozpisane
Zapisane
Syriusz
Go


Email
Odp: przetwórstwo żywności - i nie tylko
« Odpowiedz #8 : 2008-02-02, 13:24:06 »

Ostatnie 5 lat przed renta przepracowalem w laboratorium, glownie na trawieniu mineralow.
Mialem wiele kwasow ale o mrowkowym nie pamietam, moze dlatego ze to byly angielskie nazwy. Ale moj kolega inzynier chemik nadal tam pracuje, wiec zapytam go.
To znaczy zdobede informacje gdzie to moge dostac w AU
Zpozdrowieniem
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 17 zapytaniami.