forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-21, 14:39:14

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
669659 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (27)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (27)  (Przeczytany 7069 razy)
MORGANO
Go


Email
LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (27)
« : 2008-01-29, 02:22:10 »

LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (27)

Kilka dni temu otrzymałem miesięcznik "Optymalni" a w nim wiadomość, że lekarze będą odpowiadać na pytania czytelników.
To bardzo dobra wiadomość, może i mnie uda się coś dowiedzieć od Panów na temat moich niedomagań. Pisałem, co prawda do redakcji, ale jak widać tam przyjmuje się artykuły tylko o dobrym samopoczuciu. U mnie owszem, ono jest i wiele zmieniło się na moją korzyść, ale są i takie, które po wprowadzeniu żywienia optymalnego zmieniło się na moją niekorzyść.
Nie będę wspominał o pozytywnych stronach, bo o nich mówią i piszą wszyscy, ale tych negatywnych, które mnie bardzo niepokoją.
1) Skóra na ciele stała się gdzieś po roku żywienia optymalnego cienka i sucha jak pergamin, a paznokcie w podłużne paski, a przy obcinaniu pryskają jak cienkiego szkła. Ale z tym można by jakoś żyć.
2) Pamięć. Dr Kwaśniewski pisze w swoich książkach, że to właśnie ludzie na tradycyjnym żywieniu są ociężali psychicznie, żeby niepowiedzieć otępiali. W moim przypadku, i nie tylko moim, nastąpiła odwrotność. Np. kiedyś idąc do sklepu, mając cztery czy pięć pozycji do kupienia, nie potrzeba było notować. Dziś mając dwie pozycje, będąc w sklepie, nie zawsze wiem po co przyszedłem.
3) Zaparcia. Przed żywieniem optymalnym jakoś sobie radziłem, od czasu do czasu była potrzebna herbatka ziołowa.
Obecnie bez herbatki nie ma szans, co dwa-trzy dni muszę pomóc normosanem czy inną.
4) Aktualnie jestem na leczeniu po ataku dny moczanowej.
W książce dr Kwaśniewskiego napisane jest, że ludzie z podwyższonym kwasem moczowym, to ludzie inteligentni. Tu nie dość, że inteligencja się zaniżyła, to atak na dużego palucha. Myślę, że Pan nie wie, ile to cierpienia i oby Pan nigdy nie wiedział. Czy nie lepiej byłoby napisać w książce że - uwaga, jeśli kwas podniesie się np. do 480 to należy Miluridem zbić np. do 350 i niżej. Akurat przed atakiem zrobiłem badania i wyszło 499,3. Jestem zrozpaczony tym wszystkim, konsultowałem się z lekarzem rodzinnym i nie tylko, odpowiedź jest jedna. Konsekwencją wspomnianych moich dolegliwości jest dieta wysokotłuszczowa i oczywiście - w pocieszeniu klienta "będzie gorzej".
Obawiam się, że z Pańskiej strony, Panie doktorze, będzie odpowiedź: błąd w sztuce.
Otóż po dwóch latach żywienia optymalnego pojechaliśmy z żoną do
Arkadii sprawdzić swoją kuchnię.
Okazało się, że niewiele odbiegaliśmy, niewiele trzeba było uzupełnić, ale nic się nie zmieniło. Proszę, Panie doktorze o poradę i pomoc, niechże to wielkie słowo "Bractwo Optymalne" stanie się "Bractwem". Nie zamierzam  się wycofać z żywienia optymalnego, ale na wszelki wypadek proszę powiedzieć, jakie konsekwencje poniosę, gdybym ewentualnie powrócił do żywienia
tradycyjnego, ponieważ tego nie wykluczam. Mam 66 lat.
                                                                                 Z wyrazami szacunku
                                                                                            C.B. Gorlice

P.S. Dodam tylko, że w kuchni naszej uwzględniane są takie potrawy, jak móżdżek (przynajmniej 1x w tygodniu), zupy kolagenowe (2x w tygodniu), skórki wieprzowe w sporych ilościach. Podstawą oczywiście są jajka kurze - ok. 6-8 dziennie.
Tłuszczu zgodnie z zaleceniami żywienia optymalnego, tj. dużo.
Węglowodany w normie 50-70g, waga ciała 96kg (w.n. 94).
UWAGA. Proszę nie ujawniać mojego nazwiska, ponieważ z dobrym skutkiem zaszczepiałem w moim środowisku żywienie optymalne, a na dzień dzisiejszy nie potrafię znajomym na niektóre pytania odpowiedzieć, np. o ataku dny moczanowej.

Dziękujemy za list, bardzo dobrze, że zwrócił się Pan z wątpliwościami
do nas. Z listu wynika, że niestety popełnia Pan błędy w żywieniu
optymalnym.
Jeżeli zostaną wyeliminowane, stan Pana zdrowia radykalnie się poprawi.
Niestety, brakuje istotnych informacji tzn. ile białka, tłuszczu i węglowodanów na dobę Pan spożywa. Jednak bez tych danych, jedynie na podstawie opisywanych objawów można sądzić, że doszło do tzw. przebiałczenia. Jest to częsty błąd popełniany przez osoby żywiące się optymalnie. Należy pamiętać, że w początkowym okresie żywienia optymalnego (tzw. okresie przebudowy) powinno się spożywać ok. 1,0g  białka na kg należnej masy ciała na dobę (najczęściej jest to ok. 70g), a już po 3 miesiącach w przypadku osób starszych, lub po kilku tygodniach u osób młodych, zapotrzebowanie na białko zmniejsza się do ok. 0,5 - 0,8g/kg m. c./dobę.
Oznacza to, że osoby dłużej stosujące żywienie optymalne średnio spożywają ok. 40g białka na dobę. Im białko ma wyższą wartość biologiczną, tym mniej powinno się go zjadać, najlepsze białko znajduje się w żółtkach jaj i w podrobach.
Jeżeli dobowa ilość białka przewyższa ustalony poziom dochodzi do ogólnego pogorszenia samopoczucia, nieuzasadnionego wzrostu wagi, przesuszenia się skóry, świądu, zmian skórnych, zaparć, wzrostów ciśnienia tętniczego, a nawet rzutu dny moczanowej lub łuszczycy. Wymienione objawy pokrywają się z tymi, które obserwuje Pan u siebie. Najlepszym rozwiązaniem byłoby rozpoczęcie prowadzenia dobowego bilansu spożycia BTW tak, aby ilość zjadanego białka w pokarmach była odpowiednia dla Pana, a nie dowolna.
Proszę pamiętać, że pogorszenie samopoczucia w trakcie żywienia optymalnego zawsze wynika z błędów.
Gdyby nadal napotykał Pan trudności z prowadzeniem prawidłowego
żywienia optymalnego, zapraszamy Pana fachową pomoc lekarską i profesjonalne szkolenie dietetyczne.

                                                                                                          Dr n. med. Mariusz Głowacki
                                                                                                        konsultant i opiekun medyczny


Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 17 zapytaniami.