forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-21, 22:24:10

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (43)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (43)  (Przeczytany 8430 razy)
MORGANO
Go


Email
LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (43)
« : 2008-02-14, 04:26:36 »

LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (43)

Drogi Panie Doktorze!

Jeśli ten temat nie został jeszcze poruszony, myślę że jest to ważny problem. Nie posiadam wykształcenia medycznego, ale z doświadczenia i wsłuchania się swój organizm zaobserwowałem. U osób, które przed "przejściem" miały dolegliwości żołądkowo-jelitowe, żywiąc się optymalnie i zjadając produkty zawierające błonnik, np. ziemniaki, mogą wystąpić bóle brzucha, bulgotanie, przelewanie, piszczenie w jelitach.
Poprzez "oblepienie" jelit błonnikiem następuje brak właściwego wchłaniania oraz trawienia znajdującego się tam pokarmu.
Należy wrócić do placków oraz chleba optymalnego i ograniczyć produkty zawierające dużo błonnika. Zauważyłem również, że skutkiem mieszkania w mieście oraz dostępu do nabiału (mleko, śmietana) pasteryzowanego, czyli nie zawierającego bakterii, które organizm ludzki musi posiadać w procesie gnicia pokarmu, mogą wystąpić podobne objawy oraz tzw. brzuszek, co w dalszej kolejności prowadzi do dysbiozy.
Polecam Trilac zawierający bakterie kwasu mlekowego oraz wyeliminowanie produktów mlecznych niekwaszących się.
Cena 1 litra mleka w skupie od rolnika to 50 gr.
Bardzo proszę o ewentualne potwierdzenie tej wiadomości, gdyż czytałem ostatnio o przypadkach odejścia od diety.

                                                                                           Pozdrawiam
                                                                                            Maciej W.

Szanowny Panie Macieju!

Poruszył Pan w swoim liście istotne problemy. Po pierwsze błonnik rzeczywiście nie jest korzystny dla przewodu pokarmowego, dlatego jego spożycie w żywieniu optymalnym jest bardzo ograniczone.
Dr Kwaśniewski od początku uznał go za substancję niepotrzebną, która dla człowieka nie jest konieczna, (dlatego nie umie go trawić).
Podkreślane od lat znaczenie błonnika w zapobieganiu zaparciom i występowaniu raka jelita grubego okazało się nieprawdą.
Najnowsze publikacje wskazują na szkodliwość błonnika - co jest logiczne, bo przecież substancja mechanicznie drażniąca ściany jelita i ściągająca wodę z ustroju do światła jelit, która nie jest trawiona nie może być uważana za zdrową. Jest, zatem oczywiste, że osoby spożywające duże ilości błonnika mają rozmaite dolegliwości brzuszne.
Zmniejszenie ilości błonnika w diecie, wraz z ograniczeniem spożycia węglowodanów i zwiększeniem spożycia tłuszczów powoduje szybki
powrót prawidłowej funkcji przewodu pokarmowego.
Druga poruszona sprawa dotycząca nabiału wymaga szerszego omówienia. Mleko, które obecnie znajduje się w sklepach, to nie jest prawdziwe mleko, tylko jego imitacja pozbawiona większości korzystnych substancji. Pomijam fakt, że mleko krowie nie jest dobrym pokarmem dla człowieka, m.in. ze względu na brak enzymu trawiącego zawarte w nim białko (zanika u ludzi po 3 roku życia).
Sprzedawane obecnie produkty spożywcze wyglądają i nazywają się tak samo jak dawniej. Ich skład chemiczny jest jednak bardzo różny. Dotyczy to nie tylko nabiału, ale również wszystkich innych produktów, które powstają obecnie w sposób przemysłowy.. Niedobory enzymów i bakterii w pożywieniu utrudniają ich trawienie i przyswajanie, równocześnie obecność szeregu substancji chemicznych konserwujących i poprawiających smak jest przyczyną powstawania alergii i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a także rozbicia naszego systemu immunologicznego.  Problem jest poważny i ogromnie niedoceniony w środkach masowego przekazu.
Dr Kwaśniewski poświęca sporo miejsca w swoich książkach i wykładach problemom odpowiedniej produkcji żywności i jej jakości.
W Polsce jest to problem coraz bardziej poważny.
Na świecie istnieją już organizacje walczące o naturalną, nieprzetwarzaną żywność i ułatwiające konsumentom dostęp do produktów - rolników, np. amerykańska Weston Price Fundation.
Zachęcam do kupowania żywności bezpośrednio u producentów (rolników) lub produkowania jej samodzielnie, np. korzystając z cennych porad.                                                                             

                                                                                                            Z pozdrowieniami


                                                                                                  Dr n. med. Mariusz Głowacki
                                                                                               konsultant i opiekun medyczny
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.023 sekund z 17 zapytaniami.