Autor
|
Wtek: Chleb Migdalowy (Przeczytany 60801 razy)
|
jurek46
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Wydaje mi się to śmieszne-licytacja chleba .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamo
Go
|
To nie jest dla "Optymalnych"!!! 1.) zawiera "trujące" nienasycone czyli jak mawia elita hamburgerii - FFA, a wiadomo takie są: be, be, be,be, be, be,be, be, be,be, be, be....... 2.) zawiera "gorsze" aminokwasy nie pakietowane w tradycyjnie lansowanym żółtku, tylko zawarte w "roślinie", to niestety może zaszkodzić somatycznie na metabolizm oraz psychologicznie na morale. 3.) nie zawiera cholesterolu co oficjalnie i prawomyślnie degraduje ten "przysmak" mimo oficjalnej propagandy, że cholesterol jest składnikiem betonu miażdżycowego i wszelki dowóz egzogennego jest gwoździem do trumny lepszym niż "Gwoździe Źobry" tak można jeszcze długo wymieniać te wady.....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Ja w ogóle nie sądzę,zeby on był dla kogokolwiek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Gluten pszenny witalny,to cala tajemnica tego chleba,czyli niejadalny.Reszta ziaren jest super,ale tez nie jadalna na Diecie Optymalnej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamo
Go
|
Gluten pszenny witalny,to cala tajemnica tego chleba,czyli niejadalny.Reszta ziaren jest super,ale tez nie jadalna na Diecie Optymalnej. Najgorsze w tym chlebie jest to, że nie jest oficjalnie certyfikowany czytaj - zysków ze sprzedaży nie osiąga właściciel "praw" No i ta gorsząca nazwa chleb, sam widok i dźwięk wywołuje u zdyscyplinowanego, codziennego konsumenta dawki 3000 mg cholesterolu egzogennego, niepokój, obrzydzenie i może nawet strach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Gluten pszenny witalny,to cala tajemnica tego chleba,czyli niejadalny.Reszta ziaren jest super,ale tez nie jadalna na Diecie Optymalnej. Najgorsze w tym chlebie jest to, że nie jest oficjalnie certyfikowany czytaj - zysków ze sprzedaży nie osiąga właściciel "praw" No i ta gorsząca nazwa chleb, sam widok i dźwięk wywołuje u zdyscyplinowanego, codziennego konsumenta dawki 3000 mg cholesterolu egzogennego, niepokój, obrzydzenie i może nawet strach. A co byś powiedział jeżeli by można bylo dostac sama mąkę migdalową reszte można by bylo zmodyfikowac tak aby mogla służyc i Optymalnym.Zawsze może byc cos nowego,myślę że można z tej mąki wypiec lepszy zamiennik placków. migdał słodki ma dobre wartości BTW 10gr-B 28gr T i tylko 10gr-W a co Wy na to?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Halina Ch podawała przepis na chleb orzechowy/migdałowy:
"Chlebek robię wymyślony dla siebie ale nawet lepiej się udaje niż z książki kucharskiej: 10 jaj ubić na sztywno, dodać 200g zmielonych orzechów (może być słonecznik, migdały itp.) dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , wymieszać z jajkami i włożyć do rozgrzanego piekarnika".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
bea561
Go
|
A co byś powiedział jeżeli by można bylo dostac sama mąkę migdalową reszte można by bylo zmodyfikowac tak aby mogla służyc i Optymalnym.Zawsze może byc cos nowego,myślę że można z tej mąki wypiec lepszy zamiennik placków. migdał słodki ma dobre wartości BTW 10gr-B 28gr T i tylko 10gr-W a co Wy na to?
Zastanawiam się, jaką wartość ma mąką migdałowa? Z pewnością nie są to zmielone słodkie migdały, tylko coś co pozostało po usunięciu z mielonych migdałow chociażby tłuszczu. W Książce kucharskiej jest przepis na biszkopt, gdzie zamiast mąki można dodać mielone migdały lub zmielone orzechy włoskie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamo
Go
|
Zastanawiam się, jaką wartość ma mąką migdałowa? Z pewnością nie są to zmielone słodkie migdały, tylko coś co pozostało po usunięciu z mielonych migdałow chociażby tłuszczu.
Trafna uwaga, taki chlib jest również bardzo niepewny z racji podanych powodów. Natomiast aby nie działał negatywnie na psychikę referencyjnego optymalnego należałoby wymyślić inną nazwę np: Migdalena
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Natomiast aby nie działał negatywnie na psychikę referencyjnego optymalnego należałoby wymyślić inną nazwę np: Migdalena
Opatentuj to,zanim ktoś zrobi to za Ciebie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Natomiast aby nie działał negatywnie na psychikę referencyjnego optymalnego należałoby wymyślić inną nazwę np: Migdalena
Opatentuj to,zanim ktoś zrobi to za Ciebie Edytko dlaczego jesteś tak pesymistycznie nastawiona do wszystkiego co tu czytasz ja zadałem na początku pytanie w temacie chleba Adama,ale wiadomo, że nie nazwa mnie interesuje a właściwości mąki migdałowej ,skoro można z niej wypiec chleb w sposób podany przy przepisie jaki jest podany przy mieszance Adama,to wydaje mi sie, że można z samej mąki i oczywiście własnej inwencji co do niej dodac,jaja czy jakies inne zdrowe składiki aby wyszedł z tego wypiek który mógłby byc tolerowany przez optymalnych zależy już tylko od nas.Powiem Tobie że ja pomimo że jestem 7 lat optymalny nie potrafię obejść się bez razowca i zjadam sobie na dobę dwie male kromeczki,wliczając je do swojego menu.Jeżeli była by możliwośc z tym wypiekiem o którym mówię to napewno byloby to bardziej odpowiednie niż wypiek z ziarna z naszejn strefy klimatowej,ale zato mającej dużo więcej wegli.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Generalnie jestem pesymistką, pogodną pesymistką Jurku .Jak sobie zjadasz razowca w odpowiedniej ilosci,to ja nie widzę nic złego w tym . W sumie możesz też sobie zrobić taki wypiek z mąki z migdałów . No nie wiem co Ci napisać...dobrze,że zapytałeś .Od tego jest Forum,zeby pytać i dostawać odpowiedzi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Gluten pszenny witalny,to cala tajemnica tego chleba,czyli niejadalny.Reszta ziaren jest super,ale tez nie jadalna na Diecie Optymalnej. Gdzie o trym jest napisane że reszta jest niejadalna na diecie Optymalnej nie dorabiaj dr. Kwaśniewskiemu tego czego On nie wypowiedział,niewiem skąd u Was taki pesymizm i brak wyobrażni, że może rzeczywiście można by z tego zrobić cos smaczniejszego niż placuszki,a tak aby wszystko mogło byc do przyjęcia. Ale staram się o możliwośc zakupienia samej mąki migdałowej i spróbuję coś z tym zrobic jeżeli ktoś ma coś do podpowiedzi ale merytorycznej to z chęcią posłucham a takie biadolenie że to nie jest z naszej strefy ,albo że nie jest to jeszcze znane,mnie nie powstrzyma.I pokazuje że zachowujecie się jak byście nie byli optymalni a przecież macie miec umysł otwarty ,czyżby wam go brakowało.A teraz czekam na gromy ,albo merytoryczną pomoc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Chleb orzechowy doktor J.Kwaśniewski zalecał, przepisy nań też podawał (Książka kucharska). Nie przypominam sobie żeby doktor odmawiał prawa używania w kuchni migałów, raczej je zalecał. Przepis na chleb orzechowy lub migdałowy cytowałam z Haliny Ch. 14.02. o godz. 20:30:47 na niniejszym wątku.
Mąkę migdałową można zrobić w domu: migdały podprażyć na suchej patelni, potem je rozdrobnić i zemleć w maszynce do mięsa (najdrobniejsze sitko). Można wcześniej migdały "wyzwolić" ze skórki.
Przygotowując tę mąkę w domu będzie pewne, że nie jest zjełczała. Życzę smacznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Chleb orzechowy doktor J.Kwaśniewski zalecał, przepisy nań też podawał (Książka kucharska). Nie przypominam sobie żeby doktor odmawiał prawa używania w kuchni migałów, raczej je zalecał. Przepis na chleb orzechowy lub migdałowy cytowałam z Haliny Ch. 14.02. o godz. 20:30:47 na niniejszym wątku.
Mąkę migdałową można zrobić w domu: migdały podprażyć na suchej patelni, potem je rozdrobnić i zemleć w maszynce do mięsa (najdrobniejsze sitko). Można wcześniej migdały "wyzwolić" ze skórki.
Przygotowując tę mąkę w domu będzie pewne, że nie jest zjełczała. Życzę smacznego.
Otrzymałem Dzisiaj wiadomośc że mąka migdałowea będzie dostępna w sprzedazy jeszcze podkoniec tego miesiąca cena ok 22zł za kg opakowania prawdopodobnie bedą 5kg. jak tylko się pokarze dam namiary.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
A ta mąka to ze złota, czy jak?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
A ta mąka to ze złota, czy jak? Edytko może nie ze zlota ale ma w swoim składzie złote proporcje i je Tobie podaje B-10 , T-28 , W-10 jeżeli teraz pomyślisz ile ma mąka przenna ,żytnia czy inne to sama zauważysz że może dla niektórych stac się złotem.bo jeżeli Ty potrafisz stosowac jakiekolwiek ŻN aby nie jeśc chleba,i żeby ono tobie smakowało,a jednocześnie pozwoliło zachować wszystkie składniki w normie to rzeczywiście możesz sobie ten temat odpuścic ja jestem na Do już 7 lat a jednak ten chleb jaki zjadam nie jast najlepszym rozwiązaniem i dlatego szukam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|