Autor
|
Wtek: Chleb Migdalowy (Przeczytany 60905 razy)
|
Edyta
Go
|
Edytko może nie ze zlota ale ma w swoim składzie złote proporcje i je Tobie podaje B-10 , T-28 , W-10
Czyli miałam jednak "nosa" z tym złotem . jeżeli teraz pomyślisz O tej porze dnia rzadko mi się zdarza abym myslała,ale spróbuję się wysilić ja jestem na Do już 7 lat a jednak ten chleb jaki zjadam nie jast najlepszym rozwiązaniem i dlatego szukam.
Jureczku .Ja doskonale wiem ile już jesteś na diecie,bo niemal w kazdym poście o tym piszesz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
ja jestem na Do już 7 lat a jednak ten chleb jaki zjadam nie jast najlepszym rozwiązaniem i dlatego szukam.
Jureczku .Ja doskonale wiem ile już jesteś na diecie,bo niemal w kazdym poście o tym piszesz Ale Tu przecież nie o latach ja piszę tylko o jakimś moim i myślę, że nie tylko moim problemie,aby z apetytem zjęśc ranną jajecznicę a chleb który z tą jajecznicą będę konsumował miał jak najmniej wegli, a jednocześnie smakował tak jak to mam chyba zapisane gdzieś w genach,bo to mam jeszcze w mojej diecie nieuregulowane.A jak pomyślę że ten chlebek z migdałow mógłby pomóc,to już widze, że i kolacja stanie się bardziej spokojna ,
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
A jak pomyślę że ten chlebek z migdałow mógłby pomóc,to już widze, że i kolacja stanie się bardziej spokojna ,
Jurku.No to do tego dąż i nie przejmuj się moimi komentarzami nt. tej mąki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Ale Tu przecież nie o latach ja piszę tylko o jakimś moim i myślę, że nie tylko moim problemie,aby z apetytem zjęśc ranną jajecznicę a chleb który z tą jajecznicą będę konsumował miał jak najmniej wegli.........
Jurek nie przejmuj sie Edyta, ona po prostu zartuje, odrobina dystansu i humoru, nikomu jeszcze nie zaszkodzila a wielu pomogla. Co do "mielonych migdalow" do bardzo ciekawy pomysl z ta maka. Mam jednak pytanie jak oddzielisz te migdaly ktore zawieraja trucizne od tych "dobrych"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
A ta mąka to ze złota, czy jak? Edytko może nie ze zlota ale ma w swoim składzie złote proporcje i je Tobie podaje -jeżeli teraz pomyślisz ile ma mąka przenna ,żytnia czy inne to sama zauważysz że może dla niektórych stac się złotem.bo jeżeli Ty potrafisz stosowac jakiekolwiek ŻN aby nie jeśc chleba,i żeby ono tobie smakowało,a jednocześnie pozwoliło zachować wszystkie składniki w normie to rzeczywiście możesz sobie ten temat odpuścic ja jestem na Do już 7 lat a jednak ten chleb jaki zjadam nie jast najlepszym rozwiązaniem i dlatego szukam. Mąka migdałowa ma proporcje - B-10 , T-28 , W-10 A migdały mają proporcje - B - 19, T - 54, W - 3,7 przyswajalne To z czego ta mąka? To chyba cała mieszanka ma takie proporcje? To już wole sobie zmielić migdały. Jesteś na DO 7 lat i chce Ci się chleba? Trochę dziwne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Co w tym dziwnego,ze komus się czegoś chce? Ja się bardziej martwię tym,że Jurkowi mogą zaszkodzić te związki cyjanku ,które są zawarte w migdałach . No, ale musiałby chyba dużo takiego chleba zjeść,nie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Co w tym dziwnego,ze komus się czegoś chce? Ja się bardziej martwię tym,że Jurkowi mogą zaszkodzić te związki cyjanku ,które są zawarte w migdałach . No, ale musiałby chyba dużo takiego chleba zjeść,nie? Edytko dziękuję o troskę o moje zdrowie ,ale jak wiesz ja rzeczywiście mam chorobę nieuleczalną postępującą,ale jak widzisz trzymam się tego żywienia,i poszukuje.Dziwią mnie te pytania nie tylko Twoje ale i innych że po siedmiu latach mi się jeszcze chce chleba Odpowiadam,nie wyobrażam sobie jajecznicy z żółtek,a zjadam ich 5szt dziennie właśnie na śniadanie,bez chleba,próbowałem zastępowac go placuszkami itp. ale na końcu wkąponowałem do swojego meny jedną kromkę razowca ok 20gr na śniadanie i jedną do kolacji. ale to daje w sumie ok 19,4 W A jeżeli uda się z migdałów wypiec w tych niskich paramaetrach to myślę że z tych dwóch kromeczek powinno wyjśc ok 4W.to daje do myślenia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
A ta mąka to ze złota, czy jak? Edytko może nie ze zlota ale ma w swoim składzie złote proporcje i je Tobie podaje -jeżeli teraz pomyślisz ile ma mąka przenna ,żytnia czy inne to sama zauważysz że może dla niektórych stac się złotem.bo jeżeli Ty potrafisz stosowac jakiekolwiek ŻN aby nie jeśc chleba,i żeby ono tobie smakowało,a jednocześnie pozwoliło zachować wszystkie składniki w normie to rzeczywiście możesz sobie ten temat odpuścic ja jestem na Do już 7 lat a jednak ten chleb jaki zjadam nie jast najlepszym rozwiązaniem i dlatego szukam. Mąka migdałowa ma proporcje - B-10 , T-28 , W-10 A migdały mają proporcje - B - 19, T - 54, W - 3,7 przyswajalne To z czego ta mąka? To chyba cała mieszanka ma takie proporcje? To już wole sobie zmielić migdały. Jesteś na DO 7 lat i chce Ci się chleba? Trochę dziwne. Zdrowa podaje że są dwa rodzaje migdałów,słodki i gorzki.odnośnie mąki już ją kupiłe czekam na dostawę myślę żę na początku następnego tygodnia będę miał. A parametry jakie podajesz dotyczą chyba migdałów gorzkich chociaż nie jestem pewwien słodki migdał ma tak jak podawałem B-10,T28 , W10 a TO TROCHĘ WIADOMOŚCI O MIGDAŁACH. Codzienne spożywanie migdałów a redukcja ryzyka choroby niedokrwiennej serca. 15 lipca 2003 w FDA ( Food and Drug Administration) oficjalnie zatwierdzono fakt, że codzienne spożycie ok. 40 gramów migdałów dziennie może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca. 40 gramów migdałów odpowiada około 1/3 kubka lub ok. 34 orzechom. W związku z powyższym zostały one na stałe wprowadzone do diety korzystnie wpływającej na obniżenie poziomu cholesterolu LDL ("zły cholesterol"). Cholersterol (mg) 0 0 0 0 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) 5.3 Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (g) 13.7 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 1.6 Tłuszcz całkowity (g) 21 Potas (mg) 309 Magnez (mg) 117 Wapń (mg) 105 Błonnik (g) 5 Fosfor (mg) 201 żelazo (mg) 1.8 Alfa-tokoferol (mg) 11 Białko (g) 9.0 Kalorie 246
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Jurku .Ja naprawdę życzę Tobie,abyś był zdrów.Jestem świadkiem(ale nie bezpośrednim) umierającego na raka człowieka i wiem,że choroba to ogromne cierpienie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
Jak już bedziesz miał w reku opakowanie z tą maką migdałową to koniecznie zobacz jej skład. Bo mąką migdałowa to pewnie nie to samo co zmielone migdały. Byłyby to zbyt proste, zresztą nie nazywałoby się mąka, tylko mielone migdały. Dlaczego tak się tego czepiam? Miałam w pewnym sensie podobną sytuację, ale z mielonym siemieniem lnianym. Otóż okazało się, że gotowe siemię lniane to nie to samo co zmielone samemu siemię. Na opakowaniu było napisane: siemię lniane mielone odtłuszczone. Oczywiście życzę Ci, aby ta mąka spełniła Twoje oczekiwania. Pewnie tak jak inni forumowicze czekam na dalsze posty od Ciebie, także na ten temat. Ps. A próbowałeś jajecznicy np. z brokułami lub brukselką? Mnie smakuje wyśmienicie. To jest mój sposób na uniknięcie pieczywa do jajecznicy. A w dodatku kapuściane mogą byc dla Ciebie korzystne. Zawierają substancje działajace wolotwórczo( czyli nie są wskazane w niedoczynności tarczycy). Ale u Ciebie to działanie jest nawet wskazane - bo zmniejsza zapotrzebowanie na tlen. Wiem, jest to działanie minimalne, ale zawsze można skorzystać i sprawdzić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Jak już bedziesz miał w reku opakowanie z tą maką migdałową to koniecznie zobacz jej skład. Bo mąką migdałowa to pewnie nie to samo co zmielone migdały. Byłyby to zbyt proste, zresztą nie nazywałoby się mąka, tylko mielone migdały. Dlaczego tak się tego czepiam? Miałam w pewnym sensie podobną sytuację, ale z mielonym siemieniem lnianym. Otóż okazało się, że gotowe siemię lniane to nie to samo co zmielone samemu siemię. Na opakowaniu było napisane: siemię lniane mielone odtłuszczone. Oczywiście życzę Ci, aby ta mąka spełniła Twoje oczekiwania. Pewnie tak jak inni forumowicze czekam na dalsze posty od Ciebie, także na ten temat. Ps. A próbowałeś jajecznicy np. z brokułami lub brukselką? Mnie smakuje wyśmienicie. To jest mój sposób na uniknięcie pieczywa do jajecznicy. A w dodatku kapuściane mogą byc dla Ciebie korzystne. Zawierają substancje działajace wolotwórczo( czyli nie są wskazane w niedoczynności tarczycy). Ale u Ciebie to działanie jest nawet wskazane - bo zmniejsza zapotrzebowanie na tlen. Wiem, jest to działanie minimalne, ale zawsze można skorzystać i sprawdzić.
Nawet przez myśl mi nie przeszlo że ta mąką może by inaczej wytwarzana jak np mąka z przenicy,gdzie po zmieleniu powstaje mąka a odpadem mogą byc tylko otręby. Ale jak tylko otrzymam pierwsze opakowanie zaraz napisze i rozpocznę eksperymentowanie z ułożeniem składników z których wyjdzie najlepszy chlebek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Nieprosciej byloby "zapomniec" o chlebie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Nieprosciej byloby "zapomniec" o chlebie.
tez mi sie tak wydaje,bo zmielone migdaly nawet na proszek,sa zbyt ciezkie do wypiekow ciasta ,czy tez chleba.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Moze jurek46 musi przejsc pewien etap w zyciu/stosowaniu ZO ja tez kiedys pieklam chlebki z mielonych migdalow, orzechow--nawet sa smaczne, ale to juz historia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Dziwne macie ciągoty. Ja jako dzieciak zjadałem konkrety (jajka, wędlinę, ogórek, schabowego) ziemniaki zostawiałem na tależu a chleb wyrzucałem do sedesu. Potem niestety "zmądrzałem" na długie 20 lat. Obecnie można powiedzieć, że wróciłem do dzieciństwa i po 5 miesiącach diety optymalnej zapomniałem w ogóle, że coś takiego jak chleb istnieje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
[quote author=jurek46 link
[quote="jurek 1946"
Zgodnie z tym co pisałem podaje składniki jakie użyłem do wypieku pierwszego mojego chlebka z mąki migdałowej. B T W
1.Mąka migdałowa 500 gr 50 - 140 - 50 2.mąka żytnia 100 gr 6,4- - 76,7 3.jaja 15 szt 750 gr 93,7 - 72,8 - 4,5 4.masło 250 gr 1,7 - 206,2 - 1,7 5.śmietana 125gr 2,5 - 37,5 - 3,8 6.bułka tarta 25gr 2,5 - 19,1 7.proszek do pieczenia - - - ------------------------------------------------------------------------ RAZEM 1700 156,8 456,5 155,8
W 100 gr 9,2 26,8 9,2
Składniki do całego wypieku w/g przepisu na chleb orzechowy ze zmianą orzechów na mógę migdałową smak dobry po zastosowaniu zmniejsza w mojej diecie 4 x węglowodany. do śniasdania do jajecznicy użyłem 2 kromeczki razem 50gr a więc zjadłem 4,6 Weglowodanów i tak zakładałem.Oczywiście jeżeli zjadał bym ten chleb po 50 gr na śniadanie i 50 na kolację to miałbym zapas na 17 dni Koszty:1kg mąki migdałowej z przesyłką zaplaciłem 22zł 1.Mąka migdałowa 500 gr 11 zł 2.mąka żytnia 100gr o,10 3masło 250 gr 4,50 4 śmietana 30% 125 gr 1,65 5.bułka tarta 25gr - 6.jaja 15 szt x 0,45 750 gr 6,75 7proszek do pieczenia dwie łyżeczki - ------------------------------------------------------------------ jeden bochenek 1700gr koszt 24 zł : 17 dni = 1,40 zł. Teraz będę dalej wprowadzał zmiany i jeżeli to kogoś będzie interesowało to napisze. Mąki mam zapas a więc mogę eksperymentowac Jężeli chodzi o zakup mąki to jest możliwośc kupna w opakowaniach po 5 kg.ale jeżeli ktoś jest zainteresowany firmą w której kupuję tą mąkę to mogę podac ale na PRIVA .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Moze jurek46 musi przejsc pewien etap w zyciu/stosowaniu ZO ja tez kiedys pieklam chlebki z mielonych migdalow, orzechow--nawet sa smaczne, ale to juz historia.
tez mam takie wrazenie,kazdy ma swoja droge do przejscia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
[quote author=jurek46 link
[quote="jurek 1946"
Teraz będę dalej wprowadzał zmiany i jeżeli to kogoś będzie interesowało to napisze. Mąki mam zapas a więc mogę eksperymentowac Jężeli chodzi o zakup mąki to jest możliwośc kupna w opakowaniach po 5 kg.ale jeżeli ktoś jest zainteresowany firmą w której kupuję tą mąkę to mogę podac ale na PRIVA .
Po co zasmiecasz juz zasmiecone zycie !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Nie "dołujcie" dziewczyny Jurka .Chce się chłopakowi chleba,to niech sobie zje.Szacunek dla niego za zapał i za to,że sam sobie piecze Napisz Jurku, czy smaczny chlebek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ja nie "doluje" Jurka, staram sie mu wytlumaczy, --im wczesniej zrezygnuje z chleba pod kazda postacia tym lepiej dla NIEGO .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|