Autor
|
Wtek: Chleb Migdalowy (Przeczytany 60900 razy)
|
bea561
Go
|
Wiesz Jurku, narobiłeś mi smaku tym chlebkiem migdałowym. I tak sobie też myślę, że mógłby sie sprawdzić jako kanapka dla mojego syna do szkoły Czy mógłbyś podać namiary na tą mąkę migdałową?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
(...)jedno jajeczko + 2 zolteczka (...) No i racja, jakże dziwnie wyglądałyby żółteczka bez jajeczka Ja zawsze wykręcałem kota ogonem na zewnątrz stwierdzeniem, że jem tak dziwnie bo mam „genetyczną skłonność do cukrzycy (bo jestem człowiekiem) i lekarz (JK) mi tak zalecił". Z tym, że to co w nawiasie wypowiadałem tylko w myślach. Opowiadalam,ze mam alergie i dlatego pieke chleb sama,(pewnie sama zazdroscilam,ze inni jadaja chleb), za chlebem nie przepadalam i jadalam tylko fazami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Tak, jak pisalam dawno, dawno temu wypiekalam rozniste chleby, ale stwierdzilam, ze szkoda czasu lepiej np. pomedytowac.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Wiesz Jurku, narobiłeś mi smaku tym chlebkiem migdałowym. I tak sobie też myślę, że mógłby sie sprawdzić jako kanapka dla mojego syna do szkoły Czy mógłbyś podać namiary na tą mąkę migdałową? Bea dane do firmy napisałem Tobie na priva A odnośnie kanapek to zapewniam Ciebie że syn napewno je zaakceptuje,bo są wspaniałe a kanapka z masełkiem,oraz salami to naprawde znakomite śniadanie.Ja jestem w fazie eksperymentów ,w miarę uzyskania nowych wyrobów napisze tak jak w wypadku chleba.I nic mnie nie zrażają takie odpowiedzi że niektórzy nie mają potrzeby zjadania czegokolwiek z jajecznicą, a ja naprawdę teraz jem ze smakiem mając również przy tym dobrze ułozone BTW.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Tak, jak pisalam dawno, dawno temu wypiekalam rozniste chleby, ale stwierdzilam, ze szkoda czasu lepiej np. pomedytowac.
Hana był taki program w telewizji i występowali w nim osobnicy,którym medytacja pozwala życ wogóle bez jedzenia mówili że nie jedli juz od chyba półroku wogóle a energia słoneczna,daje im siły do życia. Napewno dla takich ludzi ten mój migdałowiec nic nie znaczy ,ale Ty chyba jesteś optymalna,jak zauważyłem,a optymalny powinien miec tyle energi że upieczenie raz na 10 dni chlebka migdałowego ,nie poweinien wyczerpac mu sił. przecież to trwa 10 min urabianie, i 40 min pieczenie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Tak, jak pisalam dawno, dawno temu wypiekalam rozniste chleby, ale stwierdzilam, ze szkoda czasu lepiej np. pomedytowac.
Hana trochę czasu minęlo dzisiaj zdecydowałem sie napisac że ,piekę nadal sam chlebek migdałowy,czas mieszania 10min a pieczenia 40min w tym czasie mogę medytowac chociaż nie zauważyłem aby to mogło w czymś pomóc ,jednakze ostatnio w czasie pieczenia przyszło mi do głowy aby przy następnym pieczeniu do moich składników dodac dwie łyżki otrąb żytnich,lub 2 łyżki mąki gryczanej.Moje dzisiejsze chlebki nie nastręczają dla mnie żadnego problemu,nie zabierają czasu więcej jak piszę powyżej. Co o tym sądzisz ? piekłem już z kminkiem ,z sezamem a teraz wyprubuję z otrębami już je kupiłem,napiszę jak będzie smakował .Z innej strony chcę powiadomic wszystkich moich oponętów odnośnie mojego migdałowca że czuję się coraz lepiej i nie mogę sobie wyobrazic jak wam mogą smakowac te placuszki do śniadania czy tez kolacji,a macie tyle uprzedzeń do migdałowca.Ci jednak co skorzystali z moich przepisów nie wypowiadają się na forum chociaż piszą że bardzo im smakuje i że też pieką.Jak tylko dokonam wypieku następnego chlebka z mąką gryczaną czy otrębami żytnimi,napiszę składniki i wylicze BTW.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
Jurek 46 napisał " macie tyle uprzedzeń do migdałowca." Ja nie mam uprzedzeń, poprostu jest mi niepotrzebny. Od czasu do czasu też pieke ale z mielonych migdałów czy orzechów a nie z jakiejś mieszanki i jeszcze szukasz co do niej dołożyć. Takie coś nigdy nie smakuje jak chleb. Gdy jeszcze córka chodziła do szkoły to piekłam chleb biszkoptowy i robiłam jej kanapki. A jak koleżankom smakowały które by tłuszczu do ust nie wzięły. hehe Dużo musiałam tych kanapek robić by i dla córki starczyło. jajecznicę jem bez chleba, na obiad ziemniaki warzywa i kawałek mięsa a kolacja np.żóltka z majonezem, pomidor i wystarczy.
Nic mi nie dolega to i nie kombinuję bo po co?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Jurek 46 napisał " macie tyle uprzedzeń do migdałowca." Ja nie mam uprzedzeń, poprostu jest mi niepotrzebny. Od czasu do czasu też pieke ale z mielonych migdałów czy orzechów a nie z jakiejś mieszanki i jeszcze szukasz co do niej dołożyć. Takie coś nigdy nie smakuje jak chleb. Gdy jeszcze córka chodziła do szkoły to piekłam chleb biszkoptowy i robiłam jej kanapki. A jak koleżankom smakowały które by tłuszczu do ust nie wzięły. hehe Dużo musiałam tych kanapek robić by i dla córki starczyło. jajecznicę jem bez chleba, na obiad ziemniaki warzywa i kawałek mięsa a kolacja np.żóltka z majonezem, pomidor i wystarczy.
Nic mi nie dolega to i nie kombinuję bo po co?
Czyżbyś nie zauważyła że od czasu jak zwróciłem uwagę na chleb migdałowy ,to zawsze pisałem że powinno się go samemu skąponowac z własnych składników ,a jednym z nich jest właśnie mąka migdałowa zawsze pisałem że zainspirował mnie ten artykuł z allegro,ale to nie znaczy że ja polecam komuś robic z niego wypieki,ja poprostu mam mąkę migdałową kupiłem ją z bespośredniego przemiału,i mogę wszystkim niedowiarką powiedziec że zanim nie sprubujecie nie zapoznacie się z tematem,to nigdy niczego nie krytykujcie,bo coraz częściej zaczynam wierzyc w to co o nas piszą i mówią a mianowicie że nie potrafimy przekonac do swojego żywienia nikogo, a to z prostej przyczyny jesteśmy ,albo wydaje się nam,że jesteśmy omnibusami wszystko wiedzącymi,a mogę powiedziec że niestety tak nie jest,ale jednak prawdą jest to że nie potrafimy wysłuchac innych. Odpowiadając na Twoje stwierdzenie że ty "nic nie kombinujesz bo po co" zjadasz żółtko z majonezem i nic więcej nie potrzeba Tobie do szczęścia,a ja wcale nie piszę żeby właśnie tacy jak ty musieli stosowac do swojego żółtko i majonezu migdałowca,.Ale wiedz że jest wielu takich co szukają jak jeśc Optymalnie i nie wyróżniac się w np. pracy. Dla niedowiarków powiem inaczej kanapki przygotowane przezemnie do pracy dla syna nikt nawet nie rozpoznał dlatego że wyglądały tak jak chleb gracham,ale w swoim skladzie były siedem razy bardziej optymalne niż każdy inny chleb.Nie mogę zrozumiec Waszego jazgotu przecież w opracowaniach dr Kwaśniewskiego np. książka kucharska 700 [przepisów] jest 7stron poświęconym różnym rodzajem przepisów na wypiek chleba,a dalej jest już dawno w sprzedarzy chleb Optymalny oznaczony znakiem Towarowym dr.Kwaśniewskiego,czy jeszcze jest dla Was coś dziwnego że ja piekę taki chlebek który niczym nie odbiega od tego z k/k.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Niedawno piekłam na próbę chleb z mielonych (mam thermomix) ziarenek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego korzystając z przepisu znalezionego na tym forum. Wyszedł dobry, choć osoby z którymi się nim podzieliłam wolałyby, żebym dodała do niego trochę soli. Też dobry do kanapki np do pracy, czy szkoły. Orzechy mielone na chleb sprawdzałam wcześniej, teraz przy okazji sprawdzę migdały. Lubię migdały. DO daje możliwości jakie się nikomu nie śniły. I bardzo dobrze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...DO daje możliwości jakie się nikomu nie śniły. I bardzo dobrze...
No ba! To jest fakt! Teresa mam dla Ciebie Wielki Szacunek z powodu "1%" i Twoich obserwacji
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
Jurek 46 napisał " macie tyle uprzedzeń do migdałowca." Ja nie mam uprzedzeń, poprostu jest mi niepotrzebny. Od czasu do czasu też pieke ale z mielonych migdałów czy orzechów a nie z jakiejś mieszanki i jeszcze szukasz co do niej dołożyć. Takie coś nigdy nie smakuje jak chleb. Gdy jeszcze córka chodziła do szkoły to piekłam chleb biszkoptowy i robiłam jej kanapki. A jak koleżankom smakowały które by tłuszczu do ust nie wzięły. hehe Dużo musiałam tych kanapek robić by i dla córki starczyło. jajecznicę jem bez chleba, na obiad ziemniaki warzywa i kawałek mięsa a kolacja np.żóltka z majonezem, pomidor i wystarczy.
Nic mi nie dolega to i nie kombinuję bo po co?
Czyżbyś nie zauważyła że od czasu jak zwróciłem uwagę na chleb migdałowy ,to zawsze pisałem że powinno się go samemu skąponowac z własnych składników ,a jednym z nich jest właśnie mąka migdałowa zawsze pisałem że zainspirował mnie ten artykuł z allegro,ale to nie znaczy że ja polecam komuś robic z niego wypieki,ja poprostu mam mąkę migdałową kupiłem ją z bespośredniego przemiału,i mogę wszystkim niedowiarką powiedziec że zanim nie sprubujecie nie zapoznacie się z tematem,to nigdy niczego nie krytykujcie,bo coraz częściej zaczynam wierzyc w to co o nas piszą i mówią a mianowicie że nie potrafimy przekonac do swojego żywienia nikogo, a to z prostej przyczyny jesteśmy ,albo wydaje się nam,że jesteśmy omnibusami wszystko wiedzącymi,a mogę powiedziec że niestety tak nie jest,ale jednak prawdą jest to że nie potrafimy wysłuchac innych. Odpowiadając na Twoje stwierdzenie że ty "nic nie kombinujesz bo po co" zjadasz żółtko z majonezem i nic więcej nie potrzeba Tobie do szczęścia,a ja wcale nie piszę żeby właśnie tacy jak ty musieli stosowac do swojego żółtko i majonezu migdałowca,.Ale wiedz że jest wielu takich co szukają jak jeśc Optymalnie i nie wyróżniac się w np. pracy. Dla niedowiarków powiem inaczej kanapki przygotowane przezemnie do pracy dla syna nikt nawet nie rozpoznał dlatego że wyglądały tak jak chleb gracham,ale w swoim skladzie były siedem razy bardziej optymalne niż każdy inny chleb.Nie mogę zrozumiec Waszego jazgotu przecież w opracowaniach dr Kwaśniewskiego np. książka kucharska 700 [przepisów] jest 7stron poświęconym różnym rodzajem przepisów na wypiek chleba,a dalej jest już dawno w sprzedarzy chleb Optymalny oznaczony znakiem Towarowym dr.Kwaśniewskiego,czy jeszcze jest dla Was coś dziwnego że ja piekę taki chlebek który niczym nie odbiega od tego z k/k. Aleś się uczepił! Nie stresuj się tak. Życzę Ci smacznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
(żeby nie było...wklejam ikonkę Jureczku) . Zdrowa. Jerzy jest przeczulony na punkcie chleba migdałowego.Na mnie też był obrażony ,gdy komentowałam zupełnie po przyjacielsku Jego chlebek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Niedawno piekłam na próbę chleb z mielonych (mam thermomix) ziarenek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego korzystając z przepisu znalezionego na tym forum. Wyszedł dobry, choć osoby z którymi się nim podzieliłam wolałyby, żebym dodała do niego trochę soli. Też dobry do kanapki np do pracy, czy szkoły. Orzechy mielone na chleb sprawdzałam wcześniej, teraz przy okazji sprawdzę migdały. Lubię migdały. DO daje możliwości jakie się nikomu nie śniły. I bardzo dobrze.
Żeby nie było, że się czepiam Teresy, mam alergię na orzechy, rotuję czy używam tabelek w Excelu Czytam po prostu, bo tu jest od Croma czytanek, a wy nudzicie niemiłosiernie Zauważyłem taką zmianę: odkąd jem koncentraty dobrego białka(żółtka, wątrobę, nerki czy żółty ser), orzechy i nasiona zrobiły się niesmaczne. A wcześniej lubiłem słonecznik, laskowe, włoskie czy masło fistaszkowe, teraz patrzę na to jakby nie było pokarmem. Białka roślinne jakoś się gryzą ze zwierzęcymi? Lata wcześniej to samo było ze strączkami, jak zwiększyłem mięso i twaróg... Na przykład.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
A to ciekawe, bo ja nie zauważyłem takich zmian, nadal lubię orzechy, słonecznik, migdały, pestki dyni itd.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A to ciekawe, bo ja nie zauważyłem takich zmian, nadal lubię orzechy, słonecznik, migdały, pestki dyni itd. No mówię Ci tektura, panie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A jądra? Znaczy jądra pestek migdałów, naturalnie... Bo one mają taką amigdalinę, co się wit. B17 nazywa i ponoć bardzo dobra na raka jest. Nie żebym wyznawał tę migdalinę, ale lubię codziennie garstkę migdałów zjeść...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A to ciekawe, bo ja nie zauważyłem takich zmian, nadal lubię orzechy, słonecznik, migdały, pestki dyni itd. Ja mam obawy co do orzechów (trochę ich zjadam) , że może być w nich pleśń...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
RG
Go
|
A mnie przestała smakować wódka... wystarczy, że załapie ze 100g smalcu lub masła i już mi wódka nie wchodzi...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|