forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-21, 23:16:29

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (46)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (46)  (Przeczytany 7832 razy)
MORGANO
Go


Email
LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (46)
« : 2008-02-17, 00:03:33 »

LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (46)

Szanowny Panie Doktorze!

Mam 63 lata, waga 70 kg, wzrost 174 cm. Na żywieniu optymalnym
jestem 4 lata. Nie zażywam żadnych środków farmakologicznych
lub podobnych i na ogół czuję się dobrze. Jednak w okresie
minionych 2 lat wystąpiły pewne niepokojące objawy, a mianowicie:
- podniesione ciśnienie krwi 150/95
                                    - ciągły szum (pisk) w uszach
                                    - na powiece tworzą się małe torbiele cholesterolowe
                    Poniżej podaję wyniki badania krwi:
                                                  marzec 2002    czerwiec 2002   styczeń 2003
                  Cholesterol ogólny        441                439                  520
                  Trójglicerydy                  89                   82                   92
                   LDL                             356                 358                 444
                   HDL                              73                   64                   58
                    HDL/ogólny                16%                15%                11%
              Poziom cukru we krwi 85 mg%.

Niestety, nie znam poziomu cholesterolu przed przejściem na żywienie optymalne, natomiast ciśnienie krwi utrzymywało się na poziomie 130/80 mmHg. Średnie spożycie: białko 60-70 g, tłuszcze 200 g, węglowodany 50-70g.
Spożywam 3 posiłki dziennie - przykładowo: śniadanie - 6 żółtek bez węglowodanów, obiad - 200 g wywaru kolagenowego z 2 żółtkami + 150 g mięsa (wieprzowina), kolacja - wędlina, ser żółty, jabłko + 100 g kremówki.
Próby obniżenia spożycia białka nie powiodły się, jako że nastąpił wyraźny spadek wagi oraz pogorszyło się samopoczucie, a narastające uczucie głodu niejednokrotnie było przyczyną 'podjadania".
Poważnie obawiam się miażdżycy, tym bardziej, że systematycznie spada mi poziom HDL przy stosunkowo wysokim poziomie cholesterolu całkowitego.
Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy?
Czy popełniam błąd w diecie? A jeśli tak, to, w którym z jej składników?
Czy, być może, przyczyny należy szukać gdzie indziej? Jeśli tak, to gdzie? Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż jestem poważnie zaniepokojony możliwymi skutkami obecnego mojego stanu.
                                                                             Z poważaniem
                                                                                 Hubert D.

             
Panie Hubercie!

Sam poziom cholesterolu we krwi nie daje się odczuć w żaden sposób, ani nie świadczy bezpośrednio o tym, czy rozwija się miażdżyca. Przy żywieniu tradycyjnym może wskazywać na to wysoki poziom, triglicerydów, ale nie jest to wskaźnik jednoznaczny.
Żywienie optymalne nie może powodować postępów miażdżycy, ponieważ nie dostarcza ono wystarczającej ilości substratów do jej rozwoju (węglowodanów), a wahania w gospodarce lipidowej mają najczęściej jakąś konkretną przyczynę. Po 4 latach diety poziom cholesterolu powinien być rzeczywiście niższy.
Wskazówką w Pana przypadku mogą być zmiany na powiekach, które nazywa się kępkami żółtymi. Tworzą się one zazwyczaj w chorobach wątroby przebiegających z utrudnionym spływem żółci do dwunastnicy. Wzrasta wtedy ciśnienie hydrostatyczne w wewnątrz wątrobowych drogach żółciowych i cholesterol, zamiast zostać wydalony do przewodu pokarmowego ulega przesączaniu do naczyń krwionośnych w wątrobie. Może wtedy dojść do wzrostu jego poziomu we krwi i odkładania się, m.in. w wątrobie i na powiekach.
Stosunkowo niski poziom TG świadczy o tym, że lipidy nie są produkowane w nadmiarze. W takiej sytuacji diagnostykę trzeba rozpocząć od zbadania dróg żółciowych. Może wystąpić np. wada anatomiczna polegająca na zagięciu przewodu lub obecność ciała obcego (kamień), albo polipa. Możliwe też jest bytowanie w drogach żółciowych glisty ludzkiej lub innego pasożyta, co akurat daje się wyleczyć najłatwiej, inne przyczyny mogą wymagać leczenia operacyjnego. Na początek należy wykonać badanie USG wątroby lub lepiej - tomografię, badanie kału i moczu (o zastoju świadczy podwyższony poziom urobilinogenu) i krwi (poziom bilirubiny). Z wynikami, w celu oceny powinno się udać do lekarza (niekoniecznie optymalnego). Wzrost ciśnienia krwi do 150/95 nie jest jeszcze nadciśnieniem, jednak w przypadku zwężenia naczyń krwionośnych przy kręgowych, np. z powodu choroby zwyrodnieniowej, może dawać objawy pulsującego szumu w uszach – przyczyną często jest stres. Te objawy można usunąć, stosując prądy selektywne, natomiast, co do kępek żółtych, to możliwe jest ich chirurgiczne usunięcie niestanowiące zwiększonego problemu technicznego. Jeżeli chodzi o żywienie, to podane przez Pana ilości B,T,W mogą zostać na tym poziomie.

                                                                                                        Lek. med. Przemysław Pala
                                                                                                   Optymalny konsultant medyczny.

Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.024 sekund z 17 zapytaniami.