MORGANO
Go
|
LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (46)
Szanowny Panie Doktorze!
Mam 63 lata, waga 70 kg, wzrost 174 cm. Na żywieniu optymalnym jestem 4 lata. Nie zażywam żadnych środków farmakologicznych lub podobnych i na ogół czuję się dobrze. Jednak w okresie minionych 2 lat wystąpiły pewne niepokojące objawy, a mianowicie: - podniesione ciśnienie krwi 150/95 - ciągły szum (pisk) w uszach - na powiece tworzą się małe torbiele cholesterolowe Poniżej podaję wyniki badania krwi: marzec 2002 czerwiec 2002 styczeń 2003 Cholesterol ogólny 441 439 520 Trójglicerydy 89 82 92 LDL 356 358 444 HDL 73 64 58 HDL/ogólny 16% 15% 11% Poziom cukru we krwi 85 mg%.
Niestety, nie znam poziomu cholesterolu przed przejściem na żywienie optymalne, natomiast ciśnienie krwi utrzymywało się na poziomie 130/80 mmHg. Średnie spożycie: białko 60-70 g, tłuszcze 200 g, węglowodany 50-70g. Spożywam 3 posiłki dziennie - przykładowo: śniadanie - 6 żółtek bez węglowodanów, obiad - 200 g wywaru kolagenowego z 2 żółtkami + 150 g mięsa (wieprzowina), kolacja - wędlina, ser żółty, jabłko + 100 g kremówki. Próby obniżenia spożycia białka nie powiodły się, jako że nastąpił wyraźny spadek wagi oraz pogorszyło się samopoczucie, a narastające uczucie głodu niejednokrotnie było przyczyną 'podjadania". Poważnie obawiam się miażdżycy, tym bardziej, że systematycznie spada mi poziom HDL przy stosunkowo wysokim poziomie cholesterolu całkowitego. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Czy popełniam błąd w diecie? A jeśli tak, to, w którym z jej składników? Czy, być może, przyczyny należy szukać gdzie indziej? Jeśli tak, to gdzie? Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż jestem poważnie zaniepokojony możliwymi skutkami obecnego mojego stanu. Z poważaniem Hubert D.
Panie Hubercie!
Sam poziom cholesterolu we krwi nie daje się odczuć w żaden sposób, ani nie świadczy bezpośrednio o tym, czy rozwija się miażdżyca. Przy żywieniu tradycyjnym może wskazywać na to wysoki poziom, triglicerydów, ale nie jest to wskaźnik jednoznaczny. Żywienie optymalne nie może powodować postępów miażdżycy, ponieważ nie dostarcza ono wystarczającej ilości substratów do jej rozwoju (węglowodanów), a wahania w gospodarce lipidowej mają najczęściej jakąś konkretną przyczynę. Po 4 latach diety poziom cholesterolu powinien być rzeczywiście niższy. Wskazówką w Pana przypadku mogą być zmiany na powiekach, które nazywa się kępkami żółtymi. Tworzą się one zazwyczaj w chorobach wątroby przebiegających z utrudnionym spływem żółci do dwunastnicy. Wzrasta wtedy ciśnienie hydrostatyczne w wewnątrz wątrobowych drogach żółciowych i cholesterol, zamiast zostać wydalony do przewodu pokarmowego ulega przesączaniu do naczyń krwionośnych w wątrobie. Może wtedy dojść do wzrostu jego poziomu we krwi i odkładania się, m.in. w wątrobie i na powiekach. Stosunkowo niski poziom TG świadczy o tym, że lipidy nie są produkowane w nadmiarze. W takiej sytuacji diagnostykę trzeba rozpocząć od zbadania dróg żółciowych. Może wystąpić np. wada anatomiczna polegająca na zagięciu przewodu lub obecność ciała obcego (kamień), albo polipa. Możliwe też jest bytowanie w drogach żółciowych glisty ludzkiej lub innego pasożyta, co akurat daje się wyleczyć najłatwiej, inne przyczyny mogą wymagać leczenia operacyjnego. Na początek należy wykonać badanie USG wątroby lub lepiej - tomografię, badanie kału i moczu (o zastoju świadczy podwyższony poziom urobilinogenu) i krwi (poziom bilirubiny). Z wynikami, w celu oceny powinno się udać do lekarza (niekoniecznie optymalnego). Wzrost ciśnienia krwi do 150/95 nie jest jeszcze nadciśnieniem, jednak w przypadku zwężenia naczyń krwionośnych przy kręgowych, np. z powodu choroby zwyrodnieniowej, może dawać objawy pulsującego szumu w uszach – przyczyną często jest stres. Te objawy można usunąć, stosując prądy selektywne, natomiast, co do kępek żółtych, to możliwe jest ich chirurgiczne usunięcie niestanowiące zwiększonego problemu technicznego. Jeżeli chodzi o żywienie, to podane przez Pana ilości B,T,W mogą zostać na tym poziomie.
Lek. med. Przemysław Pala Optymalny konsultant medyczny.
|