Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Słodycze bez cukru ????? (Przeczytany 32731 razy)
|
halem
Go
|
Witam, Kupiłam cukierki bez cukru . Zawsze myślałam, że takie słodycze produkuje się dla osób chorych na cukrzycę i zamiast cukru zawierają substancje słodzące nie zawierające węglowodanów. Jakież było moje zdziwienie kiedy na etykiecie wyczytałam, że w składzie owszem cukru nie ma ale zawartość węglowodanów w 100g - 67% . Czy to nadal oznacza, że produkt może spożywać osoba z problemem tolerancji glukozy ???? Pozdrawiam Anna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
... zamiast cukru zawierają substancje słodzące nie zawierające węglowodanów.
A co mogą zawierać substancje słodzące,jak nie węglowodany? Chyba nie tłuszcz ,bądź białko Czujesz nieodpoartą ochotę na cukierki? Może zamiast nich, w których jest "niewiadomoco" warto siegnać po jakas dobrą gorzką czekoladę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
halem
Go
|
Witam ponownie, Otóż są substancje , które chemicznie nie są cukrami ale dodane do potraw dają słodki smak. Taką substancją jest aspartam w składzie którego jest kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Żadna z tych substancji chemicznych nie jest cukrem więc nie wprowadza do organizmu węglowodanów. Cukierki kupiłam kilka miesięcy temu i zjadłam dwa więc nie jest to sprawa "parcia" na słodycze. Z tego wyleczyłam się już wcześniej . Pozdrawiam i życzę zdrowia Anna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Tak z ciekawości zerknełam do netu ,żeby się czegoś więcej dowiedziec o aspartamie.Całego artykułu nie czytałam,bo nie mam teraz czasu,ale przeczytałam tyle: "Nutrasweet lub Aspartam Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności. Aspartam jest nazwą techniczną nazw handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful, and Equal-Measure.Aspartam został odkryty przez przypadek w 1965 , kiedy James Schlatter, chemik firmy G. D. Searle Company testował lek przeciw wrzodom żołądka. Aspartam został dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 i w napojach gazowanych w 1983 roku. Pierwotnie aspartam został dopuszczony do stosowania w produktach suchych już 26 lipca 1974 , ale sprzeciw wniesiony w sierpniu 1974 przez badacza neurologa Dr John W. Olney i prawnika organizacji "Consumer" James'a Turner'a, jak również wszczęte dochodzenie dotyczące praktyk badawczych firmy G.D. Searle spowodowały, że 5 grudnia 1974 US Food and Drug Administration (FDA - odpowiednik naszego PZH) zawiesił dopuszczenie. W 1985 firma Monsanto kupiła (za 3 mld $ - przy. tłum.) firmę G.D. Searle i przekształciła ją w dwie oddzielne firmy: Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company. Widzisz coś tu jest nie tak! Dlaczego jakiś dodatek do żywności jest wprowadzany a następnie wycofywany, potem jednak znowu rozgrzeszany? Czym jest to spowodowane? Czytaj dalej, nie uwierzysz ...! Aspartam odpowiada za ponad 75 % doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ostatnio ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) z lutego 1994.(1) Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez aspartam to: Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych:(2) guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!). Aspartam jest kombinacja trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu. Książka, Prescription for Nutritional Healing, (Zalecenia dla Leczenia Poprzez Żywienie) napisana przez James i Phyllis Balch , wymienia aspartam wśród "trucizn chemicznych." Jak sam zobaczysz, jest on właśnie jedną z nich." http://www.mafiapress.pl/d_1686_Nutrasweet_lub_Aspartam.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Taką substancją jest aspartam ... Produkt rakotwórczy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Witam, Kupiłam cukierki bez cukru . Zawsze myślałam, że takie słodycze produkuje się dla osób chorych na cukrzycę i zamiast cukru zawierają substancje słodzące nie zawierające węglowodanów. Jakież było moje zdziwienie kiedy na etykiecie wyczytałam, że w składzie owszem cukru nie ma ale zawartość węglowodanów w 100g - 67% . Czy to nadal oznacza, że produkt może spożywać osoba z problemem tolerancji glukozy ???? Pozdrawiam Anna Radze te "cukierki"wyrzucic do kosza, wszystkie produkty z napisem "bez cukru"--sa raczej NIEJADALNE.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Wszystko beztłuszczowe i bezcukrowe to z reguły straszna przetworzona chemia. Ja przez pierwsze miesiące diety opty miałem sny jak wstaję w nocy i obżeram się cukerkami Dziś mi się niedobrze robi na sam widok, zapach czekolady czy ciastka. Jestem już jak eskimos
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Wszystko beztłuszczowe i bezcukrowe to z reguły straszna przetworzona chemia. Ja przez pierwsze miesiące diety opty miałem sny jak wstaję w nocy i obżeram się cukerkami Dziś mi się niedobrze robi na sam widok, zapach czekolady czy ciastka. Jestem już jak eskimos to znaczy taki maly i gruby,czy taki skosnooki,
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Eskimos to taki gość co zamiast chleba wcina gotowane ryby
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Eskimos to taki gość co zamiast chleba wcina gotowane ryby Eskimos,to taki gosc,co ma sadlo zamiast zeber
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
czytałam na temat aspartamu, ksylolitu i tym podobnych substancji słodkich ale bez tzw. cukru. Odradzam. Jeśli juz byś musiała to w ostateczności stevia bo to roślina która ma słodki smak. Podobnie eksperymenty z innymi substancjami jak syrop klonowy który ma też bardzo dużo weglowodanów w 100gramach. Lepiej jak już musisz zrobić sobie jakiś przepis optymalny ze zwykłym cukrem czy jak wcześniej napisali gorzką czekoladą. Aha cukier trzcinowy niesety jak i ten z buraków to 100% cukru w cukrze czyli jakoś tak prawie 100 %weglowodanów w 100gramach. Jak będziesz jeść dobrze a co jakiś czas zjesz coś nie tak to powinnaś się czuć dobrze. Niezaśmiecany organizm szybciej i lepiej radzi sobie z czymś gorszym jak jesz to co jakiś czas. Pyszna jest np. śmietana 36 kremówka wolno podgrzewana z kostkami gorzkiej czekolady, z dosypanym kakao do smaku. Podgrzewana aż do rozpuszczenia się czekolady. Albo sernik na zimno ale nieoptymalny, ja nie liczę proporcji BTW więc Ci nie podam. 3 serki homogeniozwane waniliwoe do których dodajesz 3 galaretki rozpuszczone wg przepisu na opakowaniu mieszasz chociażby łyżką az do rozpuszczenia się galaretki z serkiem na jedolitą masę i wlewasz do foremki i wstawiasz do lodówki do stężenia mniej więcej trwa to 2 godziny. Jak stężeje kładiesz owoce jakie chcesz i zalewasz 1 galaretką i znów do lodówki. Jak dla mnie słodki. Zajada się nim mój syn, ktry też już od roku nie zna smaku słodkiej herbaty ale lubi zjeść coś słodkiego. Nie jem tego sernika co tydzień i nie zjadam całego więc mi nie szkodzi. Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
czytałam na temat aspartamu, ksylolitu i tym podobnych substancji słodkich ale bez tzw. cukru. Odradzam. Jeśli juz byś musiała to w ostateczności stevia bo to roślina która ma słodki smak. Podobnie eksperymenty z innymi substancjami jak syrop klonowy który ma też bardzo dużo weglowodanów w 100gramach. Lepiej jak już musisz zrobić sobie jakiś przepis optymalny ze zwykłym cukrem czy jak wcześniej napisali gorzką czekoladą. Aha cukier trzcinowy niesety jak i ten z buraków to 100% cukru w cukrze czyli jakoś tak prawie 100 %weglowodanów w 100gramach. Jak będziesz jeść dobrze a co jakiś czas zjesz coś nie tak to powinnaś się czuć dobrze. Niezaśmiecany organizm szybciej i lepiej radzi sobie z czymś gorszym jak jesz to co jakiś czas. Pyszna jest np. śmietana 36 kremówka wolno podgrzewana z kostkami gorzkiej czekolady, z dosypanym kakao do smaku. Podgrzewana aż do rozpuszczenia się czekolady. Albo sernik na zimno ale nieoptymalny, ja nie liczę proporcji BTW więc Ci nie podam. 3 serki homogeniozwane waniliwoe do których dodajesz 3 galaretki rozpuszczone wg przepisu na opakowaniu mieszasz chociażby łyżką az do rozpuszczenia się galaretki z serkiem na jedolitą masę i wlewasz do foremki i wstawiasz do lodówki do stężenia mniej więcej trwa to 2 godziny. Jak stężeje kładiesz owoce jakie chcesz i zalewasz 1 galaretką i znów do lodówki. Jak dla mnie słodki. Zajada się nim mój syn, ktry też już od roku nie zna smaku słodkiej herbaty ale lubi zjeść coś słodkiego. Nie jem tego sernika co tydzień i nie zjadam całego więc mi nie szkodzi. Pozdrawiam.
Sylwia,a moim chlopcom smakuje galaretka,wymieszana ze smietana kremowka, do tego mrozone maliny lub truskawki.Galaretki sa b.slodkie dlatego dodatek serkow powieksza zawartosc cukru w deserze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
kodar-galaretka ze smietanką ale zostawiasz ją do stężenia czy galaretka ma tylko nadać smak smietanie? Pytam bo kucharka ze mnie mierna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
kodar-galaretka ze smietanką ale zostawiasz ją do stężenia czy galaretka ma tylko nadać smak smietanie? Pytam bo kucharka ze mnie mierna.
wiesz,ja robie galaretke w/g opakowania,dodajac jednak mniej wody, troche schladzam i lacze ze smietana,na spod naczynia klade owoce jagodowe i zalewam galaretka polaczona ze smietana<calosc do lodowki i to tyle.Robie podobnie jak ty,tylko zamiast serkow daje smietane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Ja myślę, że to nie chodzi o karpie, tylko o duże sumy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|