Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Glukoza w płynie (Przeczytany 27572 razy)
|
jaccek
Go
|
Czy moge po godzinnym treningu wypic glukoze nie łamiac zasad ZO. Słyszałem ze po treningu z obciażeniem jest bardzo duze zapotrzebowanie na cukier a jesli watrobe mam po nim wolna od glikogenu to chyba ten cukier posłuży tylko do jej uzupelnienia i nie bedzie to szkodziło??
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
No w takim przypadku, jak tak słyszałeś, to znacznie korzystniej jest przyjąć glukozę dożylnie. Nie dość, że tak jak pisałeś, to jeszcze natychmiast będzie w krwiobiegu. PS Najlepiej podanie tej glukozy połączyć ze stosowną dawką insuliny, bo po wysiłku z obciążeniem lepiej własnej trzustki nie męczyć
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jaccek się domyśli kpiny/drwiny?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Nie martw się Tereso Jak Ty się domysliłaś,to już każdy się domyśli
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Z resztą jaka kpina/drwina? To jest odpowiedź na pytanie,nie? Dlaczego nie można sobie zapodać glukozy w kroplówce,jak się ma dojścia i jak "jaccek" słyszał,że organizm tego potrzebuje po treningu.No to jak potrzebuje,to trza mu dać,nie??
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
E no wystarczy poczytać: "W czasie wysiłku za mobilizację glikogenu w mięśniach odpowiedzialne są trzy mechanizmy, a mianowicie jony wapnia, adrenalina oraz allosteryczna aktywacja fosforylazy b przez zwiększony poziom AMP oraz IMP. Ten ostatni mechanizm odgrywa pewną rolę jedynie w czasie intensywnych wysiłków, a więc we włóknach typu II, a zwłaszcza IIX. Sczególnie ważna rola przypada jonom wapnia. Uwalniane są one z siateczki sarkoplazmatycznej, wiążą się z troponiną C i aktywują mechanizm skurczu. Równocześnie zwiększają aktywność fosforylazy a i w rezultacie aktywują glikogenolizę w tej samej komórce. Pozwala to na ciągłe, precyzyjne dostosowywanie tempa glikogenolizy do aktywności skurczowej w kurczącym się pojedynczym miocycie. Adrenalina odgrywa mniejszą rolę w aktywacji glikogenolizy w czasie wysiłku. Wskazuje na to m.in. fakt, że glikogen mobilizowany jest tylko w kurczących się mięśniach, a jego poziom nie ulega większym zmianom w mięśniach, które pozostają w spoczynku w tym samym czasie, np. w mięśniach kończyn górnych w czasie pracy tylko kończynami dolnymi. Adrenalina wydzielana jest przez rdzeń nadnerczy do krwi i roznoszona równomiernie po całym ciele. Gdyby adrenalina była głównym aktywatorem glikogenolizy w mięśniach w czasie wysiłku, dochodziłoby do spadku poziomu glikogenu we wszystkich mięśniach, nie zaś tylko w mięśniach kurczących się. W pracujących mięśniach rośnie przepływ krwi. Otwierają się też zamknięte dotychczas kapilary. Zapewnia to dopływ większych ilości m.in.glukozy. Otwarcie nowych kapilar powoduje, że skraca się dystans pomiędzy kapilarą a miocytem. Skrócenie odcinka dyfuzji umożliwia z kolei utrzymanie wyższego gradientu stężeń w przestrzeni pomiędzy kapilarą a miocytem, co ułatwia wychwyt tego cukru. Stężenie insuliny we krwi zmniejsza się w czasie wysiłku. Wskazuje to, że stymulujący wpływ tego hormonu na wychwyt glukozy przez mięśnie ulega również zmniejszeniu". za "Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego" - pod redakcją Górskiego. aby się okazało, że glukoza ...no i tak jak pisze "jaccek". A jeśli tak, to najlepiej jest uzupełnić glukozę, tak jak radzę... Logiczne? PS przytoczony fragment wskazuje dobitnie, że cukier nie jest źródłem energii dla pracujących mięśni, a jedynie neutralizatorem nadmiaru protonów z cyklu Krebsa. Ale to już zupełnie inna śpiewka...
|
|
|
|
|
|
|
jaccek
Go
|
Acha czyli jednak musze zainwestowac w kroplówke... Ano z praktyki wynika ze cukier nie jest zródłem energi bo nie spozywałbym go "po" tylko "przed" a własnie wtedy najbardziej mi go brakuje.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
"Jaccek" rób jak chcesz, przecież to wolny kraj...
|
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Dlaczego nie wszyscy umia decydowac za siebie --tylko ciagle pytaja :czy moge?, czy powinnem?, itd. dlaczego brak nam odpowiedzialnosci, dlaczego boimy sie podejmowac decyzje w kwestii dotyczacej nas samych, dlaczego "ktos"ma decydowac za nas , czy uwazamy, ze zrobi to lepiej, czy jezeli "cos nie wyjdzie "mamy winnego????????????
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Hano, jak mówią, człowiek to istota społeczna. Pewnie że nie każdy w takim samym stopniu. Nerwice np bardzo kwalifikacje społeczne ograniczają. Nie można o tym zapominać. Zresztą, czy się da? Zaraz ktoś przypomni, choć bywa, najczęściej, że nie wprost. Nie ma rady.
Silnie znerwicowany człowiek bierze swoje slabe strony za mocne i obnosi się z nimi jak z orderami, czerpiąc nawet z tego siłę, właściwie - antysiłę, ale trzeba sporo umieć, żeby je odróżniać.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Co dwie głowy ,to nie jedna . Pewnie dlatego,ze ludzie czasem potrzebują wsparcia,czasem się wahają i potrzebują też wiedzieć ,jaki ktoś inny ma stosunek do tego samego co my sami. Ja też niekiedy tak pytam,ale wiem ,że i tak ostatnie zdanie nalezy do mnie (jeśli chodzi oczywiście o mnie),czasem jest trudno podjąć decyzję,ale kto powiedział,ze ma być łatwo?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Dodam.Ja uważam,że dobrze,że ludzie pytają.Dobrze,ze jest ktoś ,kto nam pomaga,dobrze,że jest ktoś obok nas-jesli nie ma ,no to jest(nie czarujmy się)-pustka Np. weźmy np. związek małżeński pod uwagę ,fajnie,że kiedy są problemy,można je "podzielić" na pół ,fajnie kiedy jest radość i też można ją "podzielić" na pół .
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Czy moge po godzinnym treningu wypic glukoze nie łamiac zasad ZO. Słyszałem ze po treningu z obciażeniem jest bardzo duze zapotrzebowanie na cukier a jesli watrobe mam po nim wolna od glikogenu to chyba ten cukier posłuży tylko do jej uzupelnienia i nie bedzie to szkodziło??
Pozdrawiam
Nie można.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Może śmietanę, albo kubek rosołu z łyżką masła i dwoma żółtkami ?
Może doświadczeni fachowcy zechcą osądzić moją radę?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Nie można. W jego przypadku MOŻNA!
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Może śmietanę, albo kubek rosołu z łyżką masła i dwoma żółtkami ? Nie wolno tak postępować w jego przypadku, bo jeszcze dostanie ketonów, kwasicy metabolicznej, pryszczy na plecach i twarzy!
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Nad czym się tu rozwodzić?.Przecie sam już podjął decyzje : Acha czyli jednak musze zainwestowac w kroplówke...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Nie można. W jego przypadku MOŻNA! Ciekawe. Dlaczego w tym przypadku MOŻNA ?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
A proszę poczytać posty tego autora - to samo wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|