Autor
|
Wtek: nie poce sie !!! (Przeczytany 133804 razy)
|
Edyta
Go
|
To tak samo jak z chodzeniem do sauny,nie? Tylko ,że w saunie się czasem nie pocisz i zastanawiasz się czy to normalne ,czy nie A na dodatek nie można samemu sobie logicznie odpowiedziec na pytanie ,może z przegrzania?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Nie wiem ,czy Wy zauwazyliście takie zjawosko.... Ono wystepuje latem w upalne dni.Własnie im więcej jest takich dni ,tym zmaga się u ludzi jakieś dziwne zachowanie-piesi przechodząc przez ulicę na pasach nawet nie ogladają się, czy coś jedzie,czy nie-czasem wręcz pchają się pod koła samochodów,a kierowcy też tak jakby gorzej mysleli (szczególnie ci co siedza w bardzo nagrzanych samochodach bez "klimy"),też nie patrzą na pieszych,wymijają "na trzeciego" ,no ogólnie w takie dni jest niebezpiecznie na drogach.Myslę ,że takie samo zjawisko (chodzi o proces logicznego myslenia) występuje u ludzi,którzy przegrzewają się w saunach .
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Co do braku logiki i przegrzania... Jak widać sauna nie jest jednak konieczna. Tym akcentem zakończę swój udział w dyskusji z szacunku dla własnego czasu.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Tym akcentem zakończę swój udział w dyskusji z szacunku dla własnego czasu.
Bardzo dobry wybór ,zawsze to jakiś "as w rękawie" w przypadku braku argumentów,przemawiających za tym ,że sauna jest korzystna dla zdrowia
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Zastanówmy się nad korzystnym działaniem sauny na zdrowie człowieka . Adampio napisał,że chodzi między innymi dla przyjemności,dla kontaktów towarzyskich itd. ,tak mi się nasunęli narkomani ,bo oni w sumie też biorą dla przyjemności i kontaktów towarzyskich,ale czy to jest zdrowe? Zastanówmy się ,gdzie w nauturalnym środowisku występuje temparatura powietrza 105 oC i tętni tam ludzkie zycie.Ja osobiście nie wiem,może ktoś mnie oświeci... To samo jest z kapielą w przerebli w środku mroźnej zimy-czy tam tętni ludzkie życie-czy to naturalne dla ludzkich organizmów?Podobnie jest z solarium. Wychodzi na to ,że to moda Niektórzy lubią być modni ,szczególnie te kobitki,które chodzą w wysokich kozaczkach z podwinietymi spodniami do kolana - łoj, takie to piekne
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Edyta -zrozum ,że większośc z nas by dusze diabłu zaprzedała , zeby młodo i pięknie wyglądać. Ja tez zastanawiam sie czy nie wleżć do tego mrożnika -może ujmie z dyche. Im człowiek starszy tym szybciej zegar tyka ,zwłaszcza kobietom
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Przegrzewania nie popieram, czuję się potem przegrzany i napuchnięty, żadnej radości w tym nie ma. Lubię za to pomoczyć się np. w morzu lub kranówie o temperaturze 10°C i wyjść dopiero gdy zewnętrzne warstwy komórek się wyresetują a nogi zaczynają tężeć. Jest to też doskonałe lekarstwo jak komuś się „nic nie chce”. Gwarantuję, że po kilkudziesięciu minutach takiego moczenia będzie mu się bardzo chciało wyjść z wody. Jak nie zdąży to no cóż – pech Najfajniejsze jest odmarzanie – człowiek wychodzi zdrowy i wesoły po czym w czasie kiedy „odmarza” dostaje silnych dreszczy, po czym jak już wróci do „normalnej” temperatury ciała czuje się świetnie i nie ma nawet mowy o katarze. A najlepsza jest zabawa jak się patrzy na zmarzniętych opatulonych w kurtki i szaliki spacerowiczów na plaży. Polecam, ale tylko dla bezkompromisowo zdrowych
|
|
|
|
|
|
|
malgo35
Go
|
Podobnie wspaniałego uczucia doświadczasz po chłodzeniu się coraz zimniejszą wodą zaraz po wyjściu z sauny. Wbrew pozorom sto pare stopni w saunie wcale nie jest żadnyim osiągnięciem, zazwyczaj tyle w niej jest, zmniejsza się pod koniec dnia z oczywistych powodów. Po trzech seansach w saunie ma się mnóstwo energii i naprawdę świetny nastrój.
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Generalnie mówiąc, ja nie potrzebuję sauny by się rozgrzać, a przegrzanie zabija lub uszkadza komórki, w tym nerwowe. Wim co oznacza 40 stopni w cieniu przy dużej wilgotności powietrza przy kilkugodzinnym narażeniu więc do sauny nawet traktorem zaciągnąć się nie dam.
Ale cieszę się, że Tobie sauna poprawia humor i zdrowie.
Pozdrawiam serdecznie, Adam
|
|
|
|
|
|
|
malgo35
Go
|
Ok, to wyjmuję kluczyki ze stacyjki mojego traktora
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Adam.Pomyślmy logicznie i odpowiedzmy sobie na pytanie :"Czy to,co poprawia komuś humor,znaczy ,że jest dobre dla zdrowia?" Odpowiedź brzmi :"NIE" Bo widzisz...narkomanom poprawiają humor narkotyki,komuś innemu poprawiają humor słodycze,jeszcze komuś innemu palenie papierosów,jeszcze komuś innemu brązowy kolor skóry dlatego chodzi do solarium (takich przykładów można by mnożyć) -Adam to nie ma nic wspólnego ze zdrowiem-to są nałogi i ten ktoś szkodząc sobie autentycznie ,już tak zaczyna rozumować,że to co mu poprawia humor znaczy,że jest zdrowe ,a tak nigdy nie było,nie jest i nie będzie.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Generalnie mówiąc, ja nie potrzebuję sauny by się rozgrzać, a przegrzanie zabija lub uszkadza komórki, w tym nerwowe. Wim co oznacza 40 stopni w cieniu przy dużej wilgotności powietrza przy kilkugodzinnym narażeniu więc do sauny nawet traktorem zaciągnąć się nie dam.
Pozdrawiam serdecznie, Adam
A moze plywales z polskimi Morsami w zimniutkim Baltyku????
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Nikt ze mną nie chciał pływać, za to w marcu w Jastrzębiej Górze, spacerujący po plaży patrzyli na mnie bykiem jak wychodzę z Bałtyku i schnę sobie na wietrze ręcznikiem wycierając tylko głowę
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
A spociłes się?
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
A spociłes się?
A czy to jest normalne pytanie?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Nie dalej ja przedwczoraj (chyba) pisaliśmy ,że nie ma rzeczy/zjawisk nienormalnych ,ewentualnie mogą być nietypowe-Twoje stwierdzenie. Moje pytanie nie było pytaniem nietypowym,więc było jak najbardziej normalnym
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
A czy to jest normalne, że ja normalnie myślałem, że się uśmiejesz z tego żartu, a ty normalnie się zaczynasz normalnie tłumaczyć?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Normalnie myślałam,że Ty myślałeś może ,że to nie jest normalne pytanie i ja starałam się jakoś normalnie wytłumaczyć,że to było normalne pytanie No cóż,czasem człowiek się nie dogada,ale dobrze,że się jakoś to normalnie potem rozwiązuje
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
No,teraz to się normalnie usmiałam
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
A czy to jest normalne, że ja normalnie myślałem, że się uśmiejesz z tego żartu, a ty normalnie się zaczynasz normalnie tłumaczyć? moj synek pyta,czy ta owieczka na zdieciu,to baranek
|
|
|
|
|
|
|
|
|