Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
Autor
|
Wtek: Tania dieta optymalna? (Przeczytany 53940 razy)
|
Therion
Go
|
Witam, jestem ostatnio w dość nieciekawej sytuacji finansowej i interesuje mnie możliwa redukcja niepotrzebnych wydatków na jedzenie.
Co najlepiej jeść tak by było tanio i zdrowo?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Jajka też nie są bardzo drogie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Co najlepiej jeść tak by było tanio i zdrowo? żółtka, podroby, podgardle, boczek, żeberka, masło, wywary mięsnokostne, słonina i jakaś "zielenina"... Na resztę szkoda pieniędzy Nie wolno jeść (no piszę jak JK ) żadnych przetworów mięsnych (szynka, baleron, parówki, kiełbasy) i podrobowych (pasztetowa, pasztety, salcesony i.t.p.), bo dziś są trujące z uwagi na dodatki soi GMO i nie tylko.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Zeberka akurat sa drogie, chyba ze te typu II po 5 zl za kilo. Podroby tanie, np serca wieprzowe /ok 5 zl za kilo i bez odpadkow/, watroba j.w 4,50 za kilo., nerki wieprzowe /3 zl za kilo, jest 50% odpadkow, ale za to jaki gulasz/ , golonke mozna dostac za 6,50 i najlepsze nozki wieprzowe/na galarete z nozek lub na cieplo/. Lopatka wieprzowa bez kosci, dzisiaj kupilem za 9,99 kilogram i pol kilo boczku swiezego, mielone - pyszne. Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Jednak slonina i podgardle byly jesienia w Polsce najtansze ok. 3 zl /kg.Podgardle mielilam,topilam i jadlam jako smarowidlo na placki ziemniaczane albo jako dodatek do ziemniakow.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
susi33
Go
|
żółtka, podroby, podgardle, boczek, żeberka, masło, wywary mięsnokostne, słonina i jakaś "zielenina"... Na resztę szkoda pieniędzy Nie wolno jeść (no piszę jak JK ) żadnych przetworów mięsnych (szynka, baleron, parówki, kiełbasy) i podrobowych (pasztetowa, pasztety, salcesony i.t.p.), bo dziś są trujące z uwagi na dodatki soi GMO i nie tylko. Przetwory miesne odpadaja? Czy to nie jest przesada ze sa trujace? Ja tma strasznie duzo parówek jem duzo pasztetu i pasztetowej, czy to zle?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
To zależy: szynka po 9,99zł/kg jest trująca (wątpię czy ma 30% mięsa), ale po 99,00zł - raczej nie. Tylko na tę drugą nie jest rosądnie wydawać pieniędzy. Przy odrobinie wprawy, garmaż podrobowy, czy podrobowo-mięsny robi się samodzielnie w kilka minut (nie wliczając w to gotowania, pieczenia, czy smażenia). No chyba, że się nie ma czasu...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
żółtka, podroby, podgardle, boczek, żeberka, masło, wywary mięsnokostne, słonina i jakaś "zielenina"... Na resztę szkoda pieniędzy Mam nadzieje, Toan, ze nie doczekasz takich czasow w Polsce jak ja w Danii. A wiec: maslo prawie nieosiagalne bo wszyscy jedza beztluszczowo a jak jest to kosztuje 10 zl zl za 250 gr zeberka to tu tylko kosci nadajace sie na wywar z kosci podrobow prawie, ze nie jedza slonine dostaniesz tylko w okresie swiat Bozego Narodzenia, wowczas jest popularny pasztet, do ktorego to sie pakuje slonine. DZIEKI BOGU, JEST TO KRAJ NADAL ROLNICZY......WIEC WSZYSTKO MOZNA KUPIC PRYWATNIE, SWIERZUTKIE, PACHNACE I ZDROWE BEZ DODATKOW TYPU EMULATORY I INNE PASKUDSTWA !!!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Wczoraj kupiłem 3 kg łoju baraniego (3 zł) i 4 kg podrobów (serce, płuca) z jagnięciny(12 zł). Śmieszna sprawa, chodowcy łój często mi oddają w ogóle za nic. Niedługo propaganda żywieniowa sprawi, że dieta optymalna będzie darmowa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
żółtka, podroby, podgardle, boczek, żeberka, masło, wywary mięsnokostne, słonina i jakaś "zielenina"... Na resztę szkoda pieniędzy Nie wolno jeść (no piszę jak JK ) żadnych przetworów mięsnych (szynka, baleron, parówki, kiełbasy) i podrobowych (pasztetowa, pasztety, salcesony i.t.p.), bo dziś są trujące z uwagi na dodatki soi GMO i nie tylko. Przetwory miesne odpadaja? Czy to nie jest przesada ze sa trujace? Ja tma strasznie duzo parówek jem duzo pasztetu i pasztetowej, czy to zle? Moze nie sa TRUJACE, ale NIEJADALNE , dla mniejszosci.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
Ja wczoraj kupilem na stoisku z cielecina (mieso po 25zl) kilo loju cielecego (jest delikatniutki) i sledzione. Zaplacilem 1.30
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Sledziona--czy nalezy do podrobow ? , jak sie to przyrzadza?, z czym sie to je ???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
Jak najbardziej nalezy do podrobow. W koncu to organ.
Sledziona jest plaska i dluga, faktycznie przypomina sledzia.
Ja ja pokroilem w poprzek na plastry i ususilem razem z watroba cieleca na loju z cebulka.
Sledziona ma taka specyfike, ze z zewnatrz ma dosc twardawe blonki. Jedzenie polega na wysysaniu tego co w srodku.
W miare smaczna, choc wole watrobke. Ma duzo zelaza.
Spozylem sledzione i watrobe razem z surowym maselkiem i lojem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Jak najbardziej nalezy do podrobow. W koncu to organ.
Sledziona jest plaska i dluga, faktycznie przypomina sledzia.
Ja ja pokroilem w poprzek na plastry i ususilem razem z watroba cieleca na loju z cebulka.
Sledziona ma taka specyfike, ze z zewnatrz ma dosc twardawe blonki. Jedzenie polega na wysysaniu tego co w srodku.
W miare smaczna, choc wole watrobke. Ma duzo zelaza.
Spozylem sledzione i watrobe razem z surowym maselkiem i lojem.
Ozorki w galarecie,albo duszone w sosie chrzanowym,tez jadlam,ale zeby sledzione?,no kazdy ma wolny wybor
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
Pytalem jakie sa podroby. Pani mowi, ze zostala tylko sledziona. Ile? 70gr za sztuke (250g). To wzialem jedna na sprobowanie. Duzo nie ryzykowalem Watrobke kupilem na innym soisku. Watroba cieleca jest sporo drozsza, kosztuje w okolicach 9-10zl/kg Ale to najlepsza watroba na rynku (dziczyzna moze tylko jej dorownywac). W poprzednim poscie jak pisalem, ze ma duzo zelaza, to chodzilo mi o sledzione. Watroba tez ma sporo, ale sledziona jeszcze wiecej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Ale to najlepsza watroba na rynku (dziczyzna moze tylko jej dorownywac). A np jagnięcina i baranina nie dorównuje ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
--------najlepsze watrobki--to gesie watrobki. (gaska musi byc od gospodarza).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Adrianek
Go
|
Dzisiaj kupiłem sobie żeberek i kość wołową z nogi z tymi ścięgnami i szpikiem, oczywiście tą kość dostałem za darmo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
|