MORGANO
Go
|
LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (73)
Panie doktorze.
Jestem na żywieniu optymalnym od marca ub. roku, czyli już jeden rok. W dniach 19. 09 do 3. 10. 2001 r. przebywałam w Arkadii. Wyjechałam chora a wróciłam jeszcze bardziej chora. Ale to już nieważne. Dopiero po powrocie do domu zaczęłam studiować wszystkie książki dr. Kwaśniewskiego, zaprenumerowałam „Optymalnych” i sama zaczęłam ustawać sobie jadłospis. Ale jeszcze w międzyczasie dzwoniłam z prośbą o przysłanie jadłospisów, które po dwóch dniach otrzymałam, za co serdecznie dziękuję. Moje dolegliwości to: - Niedokrwienna choroba serca (cofa się) - Pobolewanie brzucha – zniknęło - Ból karku i tylnej części głowy – ustąpiło, a jeśli czuję, że może zacząć boleć zjadam kilka kostek czekolady (2 –4) - Silna nerwica prawie ustąpiła, ale obecnie nasilają się bardzo bóle mięśni i całych nóg, ponadto w miejscach od kolana wzwyż wystąpiły czerwone plamy na skórze, te, które bledną, skóra stała się bardzo szorstka, wygląda to jak liszaj. Czytając w odpowiedziach na listy pacjentów, nie znalazłam odpowiedzi dla siebie (podobny przypadek). Znalazłam ją natomiast w książce „Biochemi”, ponieważ córka studiowała chemię (przesyłam kopię kartki z tej książki). W związku z powyższym bardzo proszę o odpowiedź, czy powinnam ograniczyć spożywanie jajek, a może przestawić się tylko na wątróbkę lub drożdże? Nadmieniam jednocześnie, że mam usunięty woreczek żółciowy, może to ma jakiś wpływ? Mam 60 lat ważę77 kg Od czasu, kiedy zwiększyłam węglowodany przytyłam 5 kg i z tym nie mogę się uporać. Jadłam 5-6 jajek dziennie, czyli 5 żółtek i 1 całe jajko. Wynik badań W Ustroniu 29.09.01. Obecnie 15.02 Cholesterol 413 342 HDL 57 88 LDL 335 - Triglicerydy 108 137
Nie ustąpiło pobolewanie piersi, w której mam wciągniętą brodawkę.
Kazimiera Chojecka Mińsk Mazowiecki
Z Pani listu wynika, że jeszcze brakuje Pani wystarczającej wiedzy na temat zasad prawidłowego stosowania Żywienia Optymalnego. Przede wszystkim brakuje informacji, jakie ilości BTW stosuje Pani w codziennym żywieniu. Jedno jest pewne przyczyną opisywanych dolegliwości jest nieprawidłowe stosowanie Żywienia Optymalnego. Nie jest możliwe, aby przedstawione objawy wynikały ze spożycia jajek. Cytowany przez Panią fragment Biochemii Harpera dotyczy tylko tych przypadków, kiedy zjadamy jajka na surowo, niebezpieczne białko awidyna występuje głównie w białku jaja kurzego. Żółtka jaj kurzych gotowane lub smażone właśnie w takiej postaci stanowią podstawę żywienia optymalnych. Nikomu żółtka zaszkodzić nie mogą. Ale jeżeli jadamy dużo żółtek to zapotrzebowanie na białko zmniejsza się, ponieważ są to białka o najwyższej wartości biologicznej. Wówczas wystarczy jak zjemy go ok. 0,5g/kg masy ciała na dobę białka oczywiście w okresie po przebudowie. Nadmiar białka tzw. Popularnie przebiałczenia jest przyczyną bardzo podobnych dolegliwości do tych opisanych w liście tzn. sucha, szorstka, swędząca skóra, zaczerwienienia, bóle stawowo-mięśniowe, przyrost wagi itp., Ponieważ w Żywieniu Optymalnym konieczne jest również spożywanie podrobów a przede wszystkim wątróbki pokrycie zapotrzebowania na Biotynę jest stuprocentowe. Niedobory Biotyny są tak niezwykle rzadkie, że nie sądzę, aby właśnie Panią to spotkało tym bardziej, że w codziennym pożywieniu znajdują się jej bogate źródła. Najważniejsze w tej chwili jest przeanalizowanie Pani codziennego jadłospisu i ustalenie konkretnych ilości BTW właściwych dla Pani. Jeżeli byłyby z tym kłopoty to warto się zastanowić nad przejściem szkolenia w zakresie prawidłowego żywienia optymalnego np. w Centrum Żywienia Optymalnego.
Dr n. med. Mariusz Głowacki konsultant i opiekun medyczny
|