forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 22:29:06

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Sos boloński.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Sos boloński.  (Przeczytany 4292 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Sos boloński.
« : 2008-03-16, 15:28:39 »

Nie ma tu takiego przepisu, więc podaję.

Sos boloński

Składniki:

- parę niezbyt małych cebul
- spory kawałek korzenia selernego (w ostateczności może być marchew)
- boczku wędzonego kawałek
- czosnku ząbków ze dwa-trzy
--mięsa mielonego wołowego z pół kilo
- ze dwie puszki pomidorów
- szklanka czerwonego wina
- sól, pieprz, nać pietruszki

Wykonanie:

W garnku żeliwnym na oliwie podsmażyć drobno pokrajany boczek, następnie zeszklić cebulę, czosnek i seler równie drobno pokrajane. Mało zeszklić - zrumienić nawet trochę. Teraz wrzucić mielone i zrumienić wszystko razem - sporo wody odparuje. Teraz wlać wino, pomidory i dolać ewentualnie wody aby nie było zbyt gęste. Kwaskowatość pomidorową osłodzić cukrem. Można również wrzucić parę drobno pokrojonych suszonych na słońcu pomidorów.

Niech się gotuje z godzinę, dwie, lepiej - wolniutko dwie . Przyprawić solą, pieprzem. Przed podaniem wsypać garść zielonej naci pietruszki.

Sos nadaje się do zamrażania. Życzę smacznego.
Pozdrawiam, Teresa
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Sos boloński.
« Odpowiedz #1 : 2008-03-16, 19:40:45 »

Apetyczny przepis Teresa, ---taki "na oko", -(pare, spory, ze dwie).
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Sos boloński.
« Odpowiedz #2 : 2008-03-16, 20:54:11 »

Zapomniałam napisać że do garnka można też dołożyć smalec.

A latem, jak będą świeże, dojrzałe, pomidory można przygotować dużo przecieru pomidorowego do przechowywania w twistach. Nie będzie wówczas trzeba kupować pomidorów w puszkach...
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Sos boloński.
« Odpowiedz #3 : 2008-03-17, 00:39:19 »

Zapomniałam napisać że do garnka można też dołożyć smalec.

A latem, jak będą świeże, dojrzałe, pomidory można przygotować dużo przecieru pomidorowego do przechowywania w twistach. Nie będzie wówczas trzeba kupować pomidorów w puszkach...
Wlasnie,smaze wszystko na sloninie,bo uwielbiam chrupiace skwarki,ale bez boczku,bo po wedzace mam dolegliwosci  w pasie brzusznym.
Potrawa b.smaczna i  jedzac do syta nalezy uwazac,by  nie ubywala z garnka zbyt szybko Smile  Laughing
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Sos boloński.
« Odpowiedz #4 : 2008-03-17, 10:10:51 »

Nie ma tu takiego przepisu, więc podaję.

Sos boloński

Składniki:

- parę niezbyt małych cebul
- spory kawałek korzenia selernego (w ostateczności może być marchew)
- boczku wędzonego kawałek
- czosnku ząbków ze dwa-trzy
--mięsa mielonego wołowego z pół kilo
- ze dwie puszki pomidorów
- szklanka czerwonego wina
- sól, pieprz, nać pietruszki

Wykonanie:

W garnku żeliwnym na oliwie podsmażyć drobno pokrajany boczek, następnie zeszklić cebulę, czosnek i seler równie drobno pokrajane. Mało zeszklić - zrumienić nawet trochę. Teraz wrzucić mielone i zrumienić wszystko razem - sporo wody odparuje. Teraz wlać wino, pomidory i dolać ewentualnie wody aby nie było zbyt gęste. Kwaskowatość pomidorową osłodzić cukrem. Można również wrzucić parę drobno pokrojonych suszonych na słońcu pomidorów.

Niech się gotuje z godzinę, dwie, lepiej - wolniutko dwie . Przyprawić solą, pieprzem. Przed podaniem wsypać garść zielonej naci pietruszki.

Sos nadaje się do zamrażania. Życzę smacznego.
Pozdrawiam, Teresa
Przepis ciekawy aczkolwiek trzeba go modyfikować optymalnie.
Nie dodawać cukru w żadnym wypadku !, po prostu dodać mniej pomidorów.
Wina nie dodawać, gdyż w KAŻDYM jest jakiś tam sodan.
Drogie czy też tanie wino wytrawne ma w sobie chemię. Poczytajcie dobrze naklejki na winach.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Sos boloński.
« Odpowiedz #5 : 2008-03-17, 14:19:43 »

Wina ani ^cukru nie dodaje,ani soli bo mi do polepszenia smaku nie potrzebne. Robie rowniez bez selera,oraz  marchewki.Za to czosnek oraz cebule dodaje prawie do kazdej potrawy Smile                       
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 18 zapytaniami.