Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Sos boloński. (Przeczytany 4298 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Nie ma tu takiego przepisu, więc podaję.
Sos boloński
Składniki:
- parę niezbyt małych cebul - spory kawałek korzenia selernego (w ostateczności może być marchew) - boczku wędzonego kawałek - czosnku ząbków ze dwa-trzy --mięsa mielonego wołowego z pół kilo - ze dwie puszki pomidorów - szklanka czerwonego wina - sól, pieprz, nać pietruszki
Wykonanie:
W garnku żeliwnym na oliwie podsmażyć drobno pokrajany boczek, następnie zeszklić cebulę, czosnek i seler równie drobno pokrajane. Mało zeszklić - zrumienić nawet trochę. Teraz wrzucić mielone i zrumienić wszystko razem - sporo wody odparuje. Teraz wlać wino, pomidory i dolać ewentualnie wody aby nie było zbyt gęste. Kwaskowatość pomidorową osłodzić cukrem. Można również wrzucić parę drobno pokrojonych suszonych na słońcu pomidorów.
Niech się gotuje z godzinę, dwie, lepiej - wolniutko dwie . Przyprawić solą, pieprzem. Przed podaniem wsypać garść zielonej naci pietruszki.
Sos nadaje się do zamrażania. Życzę smacznego. Pozdrawiam, Teresa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Apetyczny przepis Teresa, ---taki "na oko", -(pare, spory, ze dwie).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zapomniałam napisać że do garnka można też dołożyć smalec.
A latem, jak będą świeże, dojrzałe, pomidory można przygotować dużo przecieru pomidorowego do przechowywania w twistach. Nie będzie wówczas trzeba kupować pomidorów w puszkach...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Zapomniałam napisać że do garnka można też dołożyć smalec.
A latem, jak będą świeże, dojrzałe, pomidory można przygotować dużo przecieru pomidorowego do przechowywania w twistach. Nie będzie wówczas trzeba kupować pomidorów w puszkach...
Wlasnie,smaze wszystko na sloninie,bo uwielbiam chrupiace skwarki,ale bez boczku,bo po wedzace mam dolegliwosci w pasie brzusznym. Potrawa b.smaczna i jedzac do syta nalezy uwazac,by nie ubywala z garnka zbyt szybko
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Nie ma tu takiego przepisu, więc podaję.
Sos boloński
Składniki:
- parę niezbyt małych cebul - spory kawałek korzenia selernego (w ostateczności może być marchew) - boczku wędzonego kawałek - czosnku ząbków ze dwa-trzy --mięsa mielonego wołowego z pół kilo - ze dwie puszki pomidorów - szklanka czerwonego wina - sól, pieprz, nać pietruszki
Wykonanie:
W garnku żeliwnym na oliwie podsmażyć drobno pokrajany boczek, następnie zeszklić cebulę, czosnek i seler równie drobno pokrajane. Mało zeszklić - zrumienić nawet trochę. Teraz wrzucić mielone i zrumienić wszystko razem - sporo wody odparuje. Teraz wlać wino, pomidory i dolać ewentualnie wody aby nie było zbyt gęste. Kwaskowatość pomidorową osłodzić cukrem. Można również wrzucić parę drobno pokrojonych suszonych na słońcu pomidorów.
Niech się gotuje z godzinę, dwie, lepiej - wolniutko dwie . Przyprawić solą, pieprzem. Przed podaniem wsypać garść zielonej naci pietruszki.
Sos nadaje się do zamrażania. Życzę smacznego. Pozdrawiam, Teresa
Przepis ciekawy aczkolwiek trzeba go modyfikować optymalnie. Nie dodawać cukru w żadnym wypadku !, po prostu dodać mniej pomidorów. Wina nie dodawać, gdyż w KAŻDYM jest jakiś tam sodan. Drogie czy też tanie wino wytrawne ma w sobie chemię. Poczytajcie dobrze naklejki na winach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Wina ani ^cukru nie dodaje,ani soli bo mi do polepszenia smaku nie potrzebne. Robie rowniez bez selera,oraz marchewki.Za to czosnek oraz cebule dodaje prawie do kazdej potrawy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|